Τα ισραηλινά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να βοηθήσουν το Κίεβο στην προσπάθεια που καταβάλλει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
Για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία άρχισε την ευρείας κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, το Ισραήλ ενέκρινε άδειες εξαγωγής για πιθανές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία-οι οποίες θα μπορούσαν να είναι συστήματα άμυνας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε η αμερικανική ειδησεογραφική πύλη Axios επικαλούμενη Ισραηλινούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο ισραηλινές εταιρείες που παράγουν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – η Elbit και η Rafael – έχουν λάβει τέτοιες άδειες. Χρησιμοποιούν ραδιοηλεκτρονική τεχνολογία για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν είχε ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα των αδειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο στα μέσα Φεβρουαρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας επισκέφθηκε το Ισραήλ για να εξοικειωθεί με τα προτεινόμενα συστήματα, αλλά δεν έχουν ακόμη υπογραφεί συμβάσεις προμήθειας.
Η ισραηλινή πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Νωρίτερα, στις 28 Ιανουαρίου, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, Ρόι Πρόσορ, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ βοηθά την Ουκρανία «αλλά παρασκηνιακά και πολύ περισσότερο από ό,τι είναι γνωστό», ζητώντας κατανόηση για τη συγκρατημένη στάση της χώρας του στο θέμα. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης είχε αποδώσει τη στάση αυτή στην παρουσία «Ρώσων στη Συρία» καθώς και στην παρουσία μιας μεγάλης εβραϊκής κοινότητας στη Ρωσία.
Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απέρριπτε κατηγορηματικά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αν και οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα και απερίφραστα καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα. Στις 19 Ιανουαρίου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν διαβεβαίωσε το Κίεβο για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Πριν από αυτό, τον Οκτώβριο του 2022, αναφέρθηκε ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν στείλει αίτημα στο Ισραήλ για την προμήθεια ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τη χρήση των οποίων το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε από την DW για το ενδεχόμενο προμήθειας στην Ουκρανία στοιχείων του συστήματος αεράμυνας, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν συζητά τέτοια θέματα δημόσια».
Αφού το Ισραήλ διεξήγαγε πρόωρες εκλογές και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία, δήλωσε στο CNN στις αρχές Φεβρουαρίου ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος»). Σύμφωνα με ορισμένες δυτικές χώρες, αλλά και το Κίεβο, το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, τα οποία η τελευταία χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνούνται μια τέτοια συνεργασία.