Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για φερόμενες σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Ευρώπη «δεν θα απαλλάξουν την Ευρώπη από την ευθύνη ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Να θυμίσουμε ότι χθες, η ΕΕ πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών και Ασφάλειας (MOIS) και δύο Ιρανών μελών του, κυρίως με σύσταση της ολλανδικής κυβέρνησης που κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ενεπλάκη σε δολοφονίες, που διαπράχθηκαν στην Ολλανδία το 2015 και το 2017, δύο Ολλανδών ιρανικής καταγωγής. «Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, προσφέρουν καταφύγιο στο MEK», δήλωσε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στην αυτοεξόριστη ιρανική οργάνωση αντιφρονούντων Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ (ΜΕΚ).

Σύμφωνα με κείμενο επιστολής που εστάλη από τους Ολλανδούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών (AIVD) ανέφεραν ότι διαθέτουν «ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν ενεπλάκη στη δολοφονία δύο Ολλανδών πολιτών ιρανικής καταγωγής στην Αλμέρε το 2015 και στη Χάγη το 2017».

Τα δύο θύματα, που ταυτοποιήθηκαν από την ολλανδική αστυνομία ως Άλι Μοχάμεντ, 56 ετών, και Άχμαντ Μόλα Νίσι, 52 ετών, ήταν αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε επίσης τις κυρώσεις που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τεχεράνης.

Η Ολλανδία απέλασε τον Ιούνιο δύο υπαλλήλους της ιρανικής πρεσβείας, είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να αποκαλύπτουν τους λόγους των απελάσεων αυτών. Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί τότε για την απέλαση των δύο διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς τις «εχθρική και καταστροφική χειρονομία» και απείλησε την Ολλανδία με αντίποινα.

Στην επιστολή των Ολλανδών υπουργών τονίζεται ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συναντήθηκαν με Ιρανούς αξιωματούχους για να μεταφέρουν «τις σοβαρές τους ανησυχίες για την πιθανή εμπλοκή του Ιράν σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες στην επικράτεια των κρατών-μελών της ΕΕ».

Από την πλευρά του το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις φερόμενες σκευωρίες, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες στοχεύουν να βλάψουν τις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Η Δανία είχε ανακαλέσει στα τέλη Οκτωβρίου 2018 τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη, αφού απέτρεψε ένα σχέδιο «επίθεσης» στο έδαφός της σε βάρος Ιρανών αντιφρονούντων.