Το Ινδικό Ναυτικό πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων την Κυριακή, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να εκτελεί επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας και ακριβείας, εν μέσω εντάσεων με το Πακιστάν. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν ακόμα περισσότερο, μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο ινδικό Κασμίρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 26 άμαχοι. «Πλοία του Ινδικού Ναυτικού πραγματοποίησαν με επιτυχία πολλαπλές αντιπλοϊκές βολές για να επαληθεύσουν και να επιδείξουν την ετοιμότητα των πλατφορμών, των συστημάτων και του πληρώματος για επιθέσεις ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς», ανέφερε το Ινδικό Ναυτικό στο «X». Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι δράστες και αυτοί που συνωμότησαν για την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ «θα αντιμετωπίσουν την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία». Σε δήλωσή του στη μηνιαία ραδιοφωνική του ομιλία, απόσπασμα της οποίας παραθέτει ο «Guardian», o Μόντι δήλωσε, επίσης, ότι το αίμα κάθε Ινδού «βράζει» μετά την πολύνεκρη επίθεση. Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν έχουν σχεδιαστεί για ισχυρές, μακράς εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας επιθέσεις.
Το Ινδικό Ναυτικό τόνισε τη σημασία των ασκήσεων για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και οι δύο πλευρές εντείνουν την πολεμική ρητορική τους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Σιδηροδρόμων του Πακιστάν, Χανίφ Αμπάσι, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, που περιλαμβάνει περισσότερους από 130 πυραύλους, «δεν διατηρείται απλά ως μοντέλο» και «απευθύνεται αποκλειστικά κατά της Ινδίας». «Όλοι αυτοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι στοχεύουν εσάς», είπε, φανερά απευθυνόμενος στην Ινδία. Τα σχόλια του Αμπάσι ενίσχυσαν τις ανησυχίες οι γειτονικές χώρες οδεύουν προς μια ευρύτερη σύγκρουση. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές, δύο για το Κασμίρ, το οποίο κατέχει η κάθε μία εν μέρει, αλλά διεκδικεί στο σύνολό του. Το δόγμα του Πακιστάν εστιάζει στη χρήση πυρηνικών όπλων για την αποτροπή απειλών, ενώ το δόγμα της Ινδίας αφορά στην άμεση πραγματοποίηση συμβατικών επιθέσεων πριν από την κλιμάκωση, αναφέρει ο «Guardian». Αυτές οι αντιθετικές στρατηγικές έχουν προκαλέσει φόβους ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο.
«Το Δελχί, δεδομένης της δημόσιας πίεσης, της σοβαρότητας της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας και της επιθυμίας να αποκατασταθεί η αποτροπή, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποιο είδος στρατιωτικής αντίδρασης. Και αν συμβεί αυτό, το Πακιστάν, που δεν θέλει να φανεί αδύναμο, θα ανταποδώσει σίγουρα», δήλωσε ο συγγραφέας και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Michael Kugelman, σε δήλωση που παραθέτει το ίδιο ειδησεογραφικό μέσο. «Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, καθώς η Ινδία, παρά την αμείλικτη σκληρή ρητορική της, επικεντρώνεται κυρίως σε περιορισμένες επιλογές, όπως η εξουδετέρωση των αντιινδικών τρομοκρατών και η αποκατάσταση της αποτροπής», είπε. «Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει εντελώς τα χειρότερα σενάρια, ανάλογα με τη φύση μιας ενδεχόμενης ινδικής επίθεσης, τον τρόπο με τον οποίο το Πακιστάν θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αρχική στρατιωτική ενέργεια της Ινδίας και τον πάντα παρόντα κίνδυνο λανθασμένων εκτιμήσεων», πρόσθεσε ο Kugelman. «Και δεδομένου ότι πρόκειται για πυρηνικά εξοπλισμένους αντιπάλους, τα διακυβεύματα είναι αρκετά υψηλά».