Η εταιρία EODH με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής, ασχολείται από το 2003 με το τομέα της παθητικής και ενεργητικής προστασίας Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθώς και με τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συστημάτων.

Για την κάλυψη Εθνικών και διεθνών αναγκών σε τεθωρακισμένα οχήματα μεγάλης ευκινησίας πολλαπλού ρόλου, ανέπτυξε με δικούς της πόρους ένα νέας γενιάς όχημα, σπονδυλωτής σχεδίασης και υψηλών επιδόσεων, κατάλληλο να καλύψει μια ευρεία γκάμα αποστολών Στρατιωτικής και Αστυνομικής φύσεως.

Η σχεδιαστική ομάδα της EODH, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένα απάρτια από εξειδικευμένες εταιρίες εγνωσμένου κύρους, σχεδίασε ένα όχημα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, που ξεχωρίζει για μια πληθώρα καινοτομιών και ταυτόχρονα ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας για την κατηγορία του.

ΤΡΟΧΟΦΟΡΟ (4×4) ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΡΟΛΟΥ

Βασική επιδίωξη της νέας σχεδίασης είναι η δημιουργία μιας βασικής πλατφόρμας μέγιστου μικτού βάρους 12 τόνων με ωφέλιμο φορτίο 2 τόνων, ευκολοπροσάρμοστης σε διαφορετικούς ρόλους, με κύρια χαρακτηριστικά την Στρατηγική και Τακτική ευκινησία, την μεγάλη αξιοπιστία και επιχειρησιακή ετοιμότητα με την μικρότερη δυνατή Διοικητική Μέριμνα, την υψηλή επιβιωσημότητα και την δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Όλα αυτά με λογικό κόστος και χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση, την ασφάλεια και την εργονομία για το πλήρωμα και την μεταφερόμενη ομάδα.

ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στρατηγική ευκινησία

Τακτική ευκινησία

Μέγιστο βάρος Μάχης της τάξεως των 12 τόνων

Μεγάλη μεταφορική ικανότητα (2+τόνους) και αυτονομία 700km, δυνατότητα φιλοξενίας με άνεση πληρώματος 4 (+4) ατόμων με πλήρη φόρτο σε αποστολές μεγάλης διάρκειας

Σπονδυλωτή σχεδίαση με ιδιαίτερη προστασία στην καμπίνα μεταφοράς προσωπικού και επαρκή προστατευμένο χώρο στο πίσω μέρος για την μεταφορά φορτίου ή των επιπλέον 4 ατόμων σε πτυσσόμενα καθίσματα

Εξελιγμένη σπονδυλωτή θωράκιση νέας γενιάς

Περιορισμένο οπτικό, ακουστικό, θερμικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος

Δυνατότητα μεταφοράς ποικιλίας οπλισμού σε κατάλληλους έστορες ή Τηλεχειριζόμενες Εξέδρες Οπλισμού

Κατάλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα μεγάλης ισχύος

Δυνατότητα προσαρμογής επιπλέον εξοπλισμού για αποστολές αστυνομικής φύσεως

Το όχημα βασίζεται σε ένα βαρέως τύπου, αυτοφερόμενο σκάφος (Monocoque) ειδικά σχεδιασμένο για αντοχή σε εκρήξεις, προετοιμασμένο εκτενώς για σκληρή στρατιωτική χρήση

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο πάνω μέρος αυτού του άκαμπτου σκάφους εδράζεται μια πλήρως προστατευμένη καμπίνα (κάψουλα αποστολής), βελτιστοποιημένη για μέγιστο εσωτερικό χώρο και ευελιξία στην αποστολή.

Η καμπίνα είναι προσθαφαιρούμενη, συνδέεται με το βασικό σκάφος με ταχυσυνδέσμους και μπορεί να αντικαθίσταται σε ελάχιστο χρόνο ακόμη και σε συνθήκες πεδίου.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο σκάφος με διαφορετική κάψουλα αποστολής μπορεί το όχημα να αλλάζει ρόλο σε ελάχιστο χρόνο ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

Επιπλέον, η καμπίνα μπορεί να ανασηκώνεται υδραυλικά στο πλάι για να παρέχει εύκολη πρόσβαση στο συγκρότημα ισχύος και μετάδοσης κίνησης.

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για απρόσκοπτη λειτουργία σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος (-23°C έως +49 °C).

Προσφέρει πολλές δυνατότητες διαφορετικής διαμόρφωσης βασισμένες σε παραλλαγές του βασικού σχεδίου καμπίνας, διατηρώντας όμως ένα κοινό πλαίσιο.

Η στάνταρ καμπίνα διαθέτει 5 πόρτες και επίπεδη οροφή.

Διατίθενται παραλλαγές με 2, 3 και 4 πόρτες σε επίπεδες ή ψηλές οροφές.

Στο πίσω μέρος η καμπίνα μπορεί να δεχθεί φορτία ή διαφόρους τύπους οπλικών συστημάτων, αισθητήρων και τυποποιημένων κλωβών.

Η βασική έκδοση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεταφέρει πλήρωμα 8 ατόμων

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΕΠΙΒΙΩΣΗΜΟΤΗΤΑ

ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το ανθεκτικό σε εκρήξεις σκάφος και το δάπεδο της καμπίνας λειτουργούν ως διπλός μηχανισμός απορρόφησης ενέργειας και παρέχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας για τους επιβάτες του οχήματος.

Τα ειδικά αιωρούμενα καθίσματα αντιναρκικής προστασίας με ζώνες ασφαλείας 5 σημείων παρέχονται ως στάνταρ εξοπλισμός.

Το παρεχόμενο επίπεδο προστασίας για τους επιβαίνοντες είναι κατηγορίας Level 3 με βάση τη STANAG 4569.

Το όχημα δύναται να εφοδιαστεί με Τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού (RCWS) που μπορεί να φιλοξενήσει βαρύ πολυβόλο M2 των 12,7mm. Το συνολικό βάρος του συστήματος είναι 250kg, διαθέτει σταθεροποίηση σε 2 άξονες, σκοπευτικό ημέρας νύκτας και απόθεμα πυρομαχικών 500 βολίδες. Εναλλακτικά στη θέση του πολυβόλου μπορεί να τοποθετηθεί αυτόματο βομβιδοβόλο 40mm ή πολυβόλο 7,62mm/5,56mm. Επιπλέον, φέρει 2 τετραπλούς εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων των 76mm στην οροφή.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού

-Φορέας Οπλικών Συστημάτων
-Τεθωρακισμένο Όχημα Αναγνώρισης
-Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Αισθητήρων Ανίχνευσης (ραντάρ, κάμερες, δέκτης ESM, Tactical UAV)
-Μεταφοράς Προωθημένου Παρατηρητή Πυροβολικού
-Κέντρο Διευθύνσεως Πυρών πυροβολικού Μάχης και Α/Α
-Φορέας συστημάτων Επικοινωνιών, Η/Π
-Ασθενοφόρο
-Τεθωρακισμένο Όχημα Διοικήσεως
-Μεταφοράς ομάδας Μηχανικού Μάχης
-Όχημα ΑΡΒΧ Πολέμου (ανίχνευσης, άμεσης επέμβασης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

-Μεταφοράς Προσωπικού

-Επιτήρησης συνόρων
-Σταθμός Διοικήσεως
-Καταστολής ταραχών
-Όχημα επέμβασης σε περιπτώσεις αεροπειρατείας, τρομοκρατίας, ομηρίας, στάσης εντός φυλακών, κλπ
-Προστασίας αεροδρομίων, στόχων υψηλής σημασίας, προσώπων VIP
-Φορέας Αισθητήρων
-Ασθενοφόρο

Η EODH έχει ολοκληρώσει την φάση της σχεδίασης και ανάπτυξης και προχώρησε στην κατασκευή ενός πρωτότυπου για τις απαραίτητες δοκιμές και την πιστοποίηση με βάση τα Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά πρότυπα. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή ενός δεύτερου πρωτοτύπου, το οποίο θα έχει και την τελική διαμόρφωση η οποία θα έχει υποδειχθεί και συμφωνηθεί σε συνεργασία με το χρήστη και θα ενσωματώνει σε μέγιστο βαθμό επιλεγμένα και πιστοποιημένα Ελληνικής κατασκευής υποσυστήματα. Θα ακολουθήσει μια σειρά δοκιμών και πιστοποιήσεων από πλευράς χρήστη, η αποκατάσταση τυχόν παρατηρήσεων και στην συνέχεια θα είναι έτοιμο για παραγωγή σε σειρά.

Μέσω ενός τέτοιου προγράμματος μεγάλης Ελληνικής προστιθέμενης αξίας, δύναται να επιτευχθεί η κάλυψη των Εθνικών Αναγκών, η αναγέννηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και τέλος η ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας και της απασχόλησης ειδικευμένου προσωπικού υψηλής κατάρτισης. Η σχεδίαση δύναται να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες του χρήστη, ενώ διασφαλίζεται η άριστη Εκπαίδευση του προσωπικού, η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη του υλικού και συνεχής επάρκεια ανταλλακτικών.

Η παλαιότητα του διαθέσιμου υλικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς (σε ορισμένες κατηγορίες), είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τις διαθεσιμότητες και την αξιοπιστία. Η αντικατάσταση του είναι επιτακτική ανάγκη και απαιτεί τεράστια δαπάνη. Μόνο με Εθνικά Προγράμματα τα οποία θα μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες λύσεις με εξαιρετικό λόγο κόστους/απόδοσης

*HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ): Ο οπλίτης στην αρχαιότητα, ο στρατιώτης δηλαδή του πεζικού με βαρύ οπλισμό που πολεμούσε σε σχηματισμό φάλαγγας, ήταν ο κατεξοχήν πολεμιστής της κλασικής Ελλάδας. Ήταν βαριά οπλισμένος με δόρυ, θώρακα και μεγάλη ασπίδα. Το όνομα οπλίτης (ὁπλίτης) προέρχεται από την ονομασία της μεγάλης στρογγυλής ασπίδας (ὅπλον).

Comments

 1. Δεν ειναι αυτο που εχει αναγκη ο ΕΣ.
  Λαθος προτεραιοτητες.
  Προσπερναμε τις εγγενεις σχεδιαστικες αστοχιες ως εκτος δρομου οχημα…

  1. Σωστά. Ας μαζέψουμε πρώτα μερικούς «Πελταστές» από Γαλλία και μερικές εκατοντάδες «Σφυριά» για αντικατάσταση των GD240.

 2. Φορτηγό δεν το λες, αντικαταστάτη των GD240 δεν το λες. Τι ακριβώς ειναι? MRAP? Χρειαζόμαστε MRAP?

  Εχει εγκριθει η εξαγωγή των M1117 στην χώρα μας σε εναν ιδιαιτερο σεβαστο αριθμό. Γιατι να μην ποντάρουμε σε αυτά που λογικα θα ειναι και φτηνοτερα?

  Η EODH γιατι δεν προσφέρει καποια λυση ευρειας κυκλοφορίας σε συνεργασία με καποιον οικο του εξωτερικου? Ντε και καλα να γίνουμε beta testers?

  1. @ TASMO

   Τα Μ1117 μεταφερουν μονο 3+2 στρατιωτες, υπαρχει ειδικη εκδοση του Μ1117 (ICV) που μπορει να μεταφερει προσωπικο 3+8 στρατιωτες.

   Ιδιωτικη εταιρια ειναι, μπορει να κατασκευαζει οτι πρωτοτυπο θελει. Ας μην ξεχναμε πως συμμετεχει σε κορυφαια προγραμματα του εξωτερικου, οπως η κατασκευη θωρακισης για τα Leopard 2 , το Boxer αλλα και το μελλοντικο Ευρωπαικο Αρμα που θα αντικαταστησει το Leopard 2 και το Leclerc. Επαφες εχουν με κορυφαιες εταιριες οπως η KMW.

 3. Θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του ΤΟΜΠ, μεταφέροντας μια ομάδα μάχης. Έχει σοβαρή στρατηγική ευκινησία. Έχει επίσης ανταγωνισμό από τον υποψήφιο αγοραστή της ΕΛΒΟ αλλά το κυριότερο από τα χιλιάδες MRAP που έχουν διαθέσιμα οι ΗΠΑ.

  Νομίζω ότι δεν θα προχωρήσει πέρα από τα πρωτότυπα που θα φτιάξει η εταιρία.

   1. «δυνατότητα φιλοξενίας με άνεση πληρώματος 4 (+4) ατόμων με πλήρη φόρτο σε αποστολές μεγάλης διάρκειας»

    Για 8 άτομα μου βγαίνει το 4+4 . Επισης λεει :»Η βασική έκδοση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεταφέρει πλήρωμα 8 ατόμων»
    Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

  1. Ενώ το hizir που λέτε, είναι προτότυπο; Μήπως μοιάζουν όλα αυτά μεταξύ τους ή μόνο το Τουρκικό είναι το «καλό» και τα άλλα πατέντες;

  2. Πάνω κάτω αυτά τα οχήματα έχουν την ίδια διαρρύθμιση. Οι Έλληνες σχεδιαστές ακολουθούν μια πιο απλή σχεδίαση, που περιορίζει το κόστος παραγωγής.

 4. Κυριοι, δεν παραγουμε – γιατι δεν παραγουμε, παραγουμε – γιατι παραγουμε αυτο που παραγουμε. Καπου πρεπει να γινει η αρχη. Με δικα τους χρηματα το αναπτυξαν, μια χαρα ειναι για αρχη…..

  1. Oι εταιρειες αναπτυσουν αυτο που υπαρχει αναγκη στην αγορα.Υπαρχει τετοια αναγκη στον ΕΣ?Μετα θα πρεπει και να το αγορασουμε?

    1. Θετικό ότι μία ελληνική εταιρεία κάνει μία σοβαρή προσπάθεια για ένα συγκεκριμένο κλάδο.
     Τώρα κατά πόσο μας είναι απαραίτητα…. αυτό είναι μία άλλη απάντηση… νομίζω η απάντηση της η πραγματική θα είναι στο μέλλον.

  2. κ.Στεργίου καλημέρα σας,
   Θα είναι το σύστημα μετάδοσης ελληνικό; Ο κινητήρας; Τα παρελκόμενα; Ποιο το πραγματικό ποσοστό ελληνικής συμμετοχής στο όχημα; Οι πλάκες θωράκισης;

 5. Μια διευκρίνηση γιατί επικρατεί πολύ θολούρα.
  Παρουσιάστηκε όχημα που μια Ελληνική εταιρία θα έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει. ΔΕΝ παρουσιάστηκε όχημα που αγοράζει η Ελλάδα.
  Το αν το αγοράσει η όχι είνα άλλο θέμα και το πιθανότερο είναι ότι δεν…

  1. Μην γελιωμαστε…αν δεν το »χρεωθει» ο ΕΣ ΔΕΝ εχει καμια ελπιδα….
   Και δεν βλεπω τι θεση εχει στον ΕΣ αυτο το οχημα…ακομη και αν ειναι καλο.

   1. Μπορεί αυτή να είναι η ελπίδα της εταιρίας. Δεν σημαίνει όμως και ότι το αγοράσαμε κιόλας και κάνουμε και κριτική περί… της αγοράς.
    Πάντως, συμφωνώ κ. Τσαγκάρη ότι δεν είναι αυτό που λείπει από τον ΕΣ.

 6. Δεν λεω όχι όμως η προτεραιότητα πρεπει να δοθεί ξεκαθαρα σε νεες φρεγάτες κ υποβρύχια. Κ για να καταλαβαινόμαστε τπτ αμερικάνικο. Τωρα νέα τουφέκια κ τεθωρακισμένα δεν είναι πράγματα που καίνε κ θα φάνε λεφτα απο προγράμματα που καιγόμαστε, βλεπε τορπιλες

 7. Για εμενα απο ΟΛΑ τα θετικα χαρακτηριστικα αυτου του αξιολογου οχηματος, ειναι η πιο κατω παραγραφος, που παρουσιαζει την φυση την φυλοσοφια της δομης αυτου του οχηματος:

  » Δηλαδή το MRAP «Οπλίτης» δεν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα MRAP που βασίζονται στο σασί πολιτικών οχημάτων επί των οποίων τοποθετείται θωράκιση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιχειρησιακή του χρήση στο πεδίο της μάχης (περιορισμένη προστασία λόγω τεχνικών περιορισμών, αδυναμία κίνησης σε οποιοδήποτε έδαφος λόγω χαμηλής εδαφικής ανοχής) αλλά ένα καθαρόαιμο στρατιωτικό όχημα που σχεδιάστηκε για πολλαπλές αποστολές μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή του σε πολεμικές επιχειρήσεις παρέχοντας προστασία και ευκινησία στο πλήρωμα του και την μεταφερόμενη ομάδα. «

  Και εξηγουμε.
  Γιατι θεωρω την πιο πανω καταγραφη της δομης, το σανσι δηλαδη, αυτου του οχηματος ως το πιο σπουδαιο χαρακτηριστικο του;;

  Διοτι, αλλα παρομοια προιοντα/οχηματα απο μεγαλες εταιριες στην Διεθνη αγορα, απλα παιρνουν ενα σανσι της πολιτικης αγορας κι επανω σε αυτο δομουν ενα ΔΗΘΕΝ στρατιωτικης ικανοτητας οχημα.

  Και ετσι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ του πληρωματος οπως κι η ανεκτικοτητα/επιβιωση του οχηματος πανε κατα διαολου!

  Δηλαδη, φυκια για μεταξωτες κορδελες !!

  Οπως μερικοι που θελπουν να «επενδυσουν», βλεπε, αγορασουν την ΕΛΒΟ μας εε;;;

  Κι οποιος καταλαβε καταλαβε !!

  1. Επειδη δεν καταλαβα…τι διαφορετικο προσφερει το εν λογω οχημα και ΤΙ ειναι αυτο που το κανει (στοιχειωδως) να κινειται αξιοπρεπως σε »δυσκολο» εδαφος?
   Για να μην εχουμε τραγελαφους αναλογους με ενα…Τουρκικο που καρφωσε στο ισιωμα στον Εβρο προ καιρου….

   1. Δεν βλεπω κανεναν αλλο σχολιαστη να εκφραζει πως η Ελληνικη αυτη σχεδιαση ειναι ομοιοτυπη με το τουρκικο οχημα στο ειδος.

    Μονο εσυ.

    Αρα, εσυ εχεις την υποχρεωση να εξηγησεις γιατι θεωρεις πως το τουρκικο κι αυτη η Ελληνικη σχεδιαση κτεχουν τις ιδιες ικανοτητες.

    υ.γ.
    Επῖτρεψε μου να υποθεσω….
    Εαν ειναι και κρινεις μονο απο την οψη του ενος κι του αλλου , τοτε ενα εχω να σου πω.

    Εαν ολοι μας παντρευομαστε την γυναικα μας, με μονο κριτηριο την οψη της, να εισαι βεβαιος πως ολοι θα μοιραζομαστε την ιδια γυναικα !!!

  2. Δηλαδή μας λέτε κυρΜιχάλη ότι τα ξένα είναι μάπα και το δικό μας το καλό;
   Αναγνωρίζετε δηλαδή ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα από τα καλύτερα MRAP στον κόσμο;
   Εντυπωσιακή κωλοτούμπα! Σε λίγο θα μας πείτε ότι τον έχετε ικανό να τον ψηφίσει ο κόσμος για πρωθυπουργό!

   1. @ ενοχλητικό κουνούπι

    Εσυ ΔΕΝ γινεται να μην προσθεσεις στο σχολιο σου κι την κομματικη σου χροια……

    Ολα τα πολιτικα ΓΑΒ ΓΑΒ, εχουν την δια φατσα, ειτε κοκκινα ειτε πρασινα ειτε μπλε!

  3. @ eksothen

   Εννοει το SandCat της Plasan σιγουρα, το οποιο ειναι η μετατροπη ενος πολιτικου οχηματος Ford σε στρατιωτικο.

   Το θεμα ειναι οτι η Ισραηλινη εταιρια εχει καταθεσει προταση για την ΕΛΒΟ, το ιδιο φυσικα θα επρεπε να κανει και η EODH ωστε να μπει στην αγορα κατασκευης οχηματων.

 8. Τα Μ1117 μεταφερουν μονο 3+2 στρατιωτες, υπαρχει ειδικη εκδοση του Μ1117 (ICV) που μπορει να μεταφερει προσωπικο 3+8 στρατιωτες.

  Ιδιωτικη εταιρια ειναι, μπορει να κατασκευαζει οτι πρωτοτυπο θελει. Ας μην ξεχναμε πως συμμετεχει σε κορυφαια προγραμματα του εξωτερικου, οπως η κατασκευη θωρακισης για τα Leopard 2, το Boxer αλλα και το μελοντικο Ευρωπαικο Αρμα που θα αντικαταστησει το Λεοπαρντ 2 και το Λεκλερκ. Επαφες εχουν με κορυφαιες εταιριες οπως η KMW.

 9. Βρε, πατε καλα συντροφοι; Τοσα «παπακια» και τροχαιο υλικο των 80s και εντευθεν τι θα απογινει στις μαντρες του θειου Σαμ; Χαριζει λεμε δεν πουλαει….

  1. ΥΓ προς EODH: Βρειτε ενα ΣΑΣΙ απο Μ109 και εξελιξτε το σε Βαρυ ΤΟΜΠ ωστε να μπορει να ακολουθει τα ΛΕΟ2. Αυτο ειναι που εχει αναγκη ο ΣΞ.

   1. Αξιολογοτατη η παρατήρηση σου αγαπητέ φίλε.μια και το έφερε η κουβέντα, μήπως γνωρίζουμε τι απέγιναν οι 2 προτάσεις της αξιολογοτατη εταιρίας,για αναβάθμιση των Λεωνίδας?

 10. Αρκεί να μην μείνει μόνο στον σχεδιασμό και να μπει σε παραγωγή.
  Μια αρχή πρέπει να κάνουμε.
  Αν σκεφτούμε να βγάλουμε και έκδοση που να φορτώνει Ισραηλινό πύραυλο SPIKE NLOS…καμια 200-300αρια τέτοια στα σύνορα, νησιά κτλ. θα ήταν εξαιρετική λύση.

 11. Σωστοτατο το ιστολογιο που αναφερει την εταιρια ως EODH και οχι ως «Ελληνικοτατη EODH» μιας και η εταιρια δεν ειναι Ελληνικη.

  Η παρουσιαση αυτη(οπως και ολες οι υπολοιπες αυτης της εταιριας) δεν εχει καμμια διαφορα απο τις παρουσιασεις της ομαδας ALS.Γραφικα και υπολογιστης η μια,γραφικα και υπολογιστης και η αλλη.

  Οπως πολυ σωστα αναφερουν και αλλοι σχολιαστες οταν οι Αμερικανοι χαριζουν χιλιαδες MRAP(που τα καλητερα λογικα τα σκουπισαν οι Αιγυπτιοι γιατι παλι εδω καποιοι κοιμοντουσαν) η σου δινουν τα σαφως υποδεεστερα M-1117(απο τα MRAP αλλα πολυ ανωτερα απο το σχεδιο) τοτε αυτο το οχημα δεν εχει λογο υπαρξης στον Ε.Σ.

  Απο τα χαρακτηριστικα που αναφερονται δεν μπορει να λεχθει οτι το οχημα ειναι καταλληλο για στρατιωτικη χρηση ως MRAP(Τα MRAP που εχουν υποστει το τεστ του πραγματικου πεδιου μαχης ξεκινανε απο τους 14 και φτανουν στους 30 τονους).Οποτε δεν μπορει να χρησιμοποιηθει ως ΤΟΜΠ.Θα ειχε χρησιμοτητα στις υπολοιπες στρατιωτικες χρησεις.Ειναι ομως ενα καλο βαρυ οχημα συνοριοφυλακης/αστυνομικο.Και σε αυτο πιστευω στοχευει η εταιρια.

  Η EODH δεν εκανε προταση για την ΕΛΒΟ.Απο την μια ευτυχως.Απο την αλλη αποκαλυπτει αρκετα για την εταιρια.

  1. @Q

   Της ασχετοσυνης το αναγνωσμα. H EODH κατασκευαζει θωρακισεις για τα αρματα μαχης Leopard2 , παραγει προιοντα, οχι μακετες. Εχουν ΗΔΗ κατασκευασει πρωτοτυπο του 4Χ4 οπως λεει το αρθρο. Για διαβασε τι λεει το ιδιο το defencereview για την εταιρια.

   https://defencereview.gr/kai-omos-yparchei-elpida-gia-tin-ellini/

   Συμφωνα με τον Δουρειο Ιππο, η εταιρια εχει προσκληθει να συμμετασχει στην κατασκευη της θωρακισης του Μελλοντικου Γαλλο-Γερμανικου αρματος μαχης.

   https://doureios.com/diethneis-proskliseis-stin-ellhniki-eodh-gia-tous-antikatastates-toy-leopard-2-kai-tou-vblfri-tethorakismeno-ohima/

   Τελος, τα Μ1117 ειναι και αυτα MRAP, εχουν μικροτερο βαρος, μεγαλυτερη ευκινησια εκτος δρομου σε σχεση με τα διαφορα MRAP, ειναι και σε πολυ καλυτερη κατασταση, ενω εχουν και θωρακιση με κλιση που ειναι πιο αποτελεσματικη,

 12. Καλή η προσπάθεια της εταιρείας αλλά πραγματικά σε λάθος (οικονομικό) χρόνο. Ο ΕΣ εκτός των Μ1117 πρέπει να δει τα Μ113Α3 και τις υπόλοιπες εκδόσεις από τα αμερικανικά αποθέματα για πλήρη αντικατάσταση ότι παλιού υπάρχει και απλή ενίσχυση τους με ένα cage-armor, βαφή, δίχτυα, επικοινωνίες, νυχτερινή παρατήρηση/οδήγηση/σκόπευση και τέλος(τα οχήματα αυτά έχουν και πλήρες ασπίδιο για το πολυβόλο). Επίσης αν η plasan που κατέθεσε για την ΕΛΒΟ πρέπει να πάρει έργο, τότε να μαζέψει ο ΕΣ hummer(πλεόν τα βγάζει κατά χιλιάδες ο us σε απόσυρση) και να τα περάσει ανακατασκευή/ενσωμάτωση θωράκισης όπως τα υπάρχοντα στον ΕΣ(ας αφήσουν κάτι sandcat) και δημιουργία πλήρους οικογένειας για να φύγει η πανσερμία υλικού στα μ/κ τάγματα. Κάθε τάγμα στον ΕΣ θα είναι συνδυασμός Μ1117/Μ113Α4/hummer. Γιατί απλά δεν περισσεύουν. Λίγα οχήματα σαν εκκίνηση για την αστυνομία/συνοριοφυλακή δεν θα μας χαλούσαν από την EODH. Η εταιρεία και ο ΕΣ για να λύσει το πρόβλημά του πρέπει να ασχοληθεί με τα «ΤΟΜΑ» Λεωνίδας ώστε να καλυφθεί το κενό για τις επιλαρχίες(να φύγουν από ΑΣΔΕΝ και οι απαιτήσεις είναι για τουλάχιστον 8 μ/κ τάγματα, μαζί με τις 33 και 34 ταξιαρχίες, συν όσα χρειάζονται για ΕΛΔΥΚ και όσα μείνουν στην ΕΦ για να διώξουν ότι παλιό έχουν, δηλαδή 10/12 τάγματα με 60-μαζί με τα ειδικά- περίπου που σημαίνει σχεδόν τα περισσότερα) με επίσης δημιουργία οικογένειας οχημάτων. Ας κάνουν αυτές τις κινήσεις και θα αναγεννηθεί το πεζικό με ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στα χρήματα και τον χρόνο που έχουμε.

  1. Σωστός. Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε την εκδοσή Μ1151 από τα αμερικάνικα αποθέματα, που είναι ήδη θωρακισμένη και νομίζω ανώτερη από τα ελληνικά Μ1114 αφού έχει την δυνατότητα να αυξήσει την θωράκιση περαιτέρω.

 13. Πιστευω οτι υπαρχει μοναδικη ευκαιρια για να δοθει μια μεγαλη παραγγελια (π.χ. 200) τετοια οχηματα σε ρολο επιτηρησης των Ευρωπαικων συνορων σε Εβρο, νησια, Αλβανια, Σκοπια με χρηματοδοτηση απο τα Ευρωπαικα κονδυλια, οπως ακριβως εκαναν οι Τουρκοι, που αγορασαν 80 τεθωρακισμενα Hizir με χρηματα της Ε.Ε..

  Μια τετοια εκδοση επιτηρησης και αναγνωρισης θα μπορουσε να φερει θερμικες καμερες παρατηρησης μεγαλης εμβελειας απο Ελληνικες εταιριες, ρανταρ, συστημα ηλεκτρονικων υποκλοπων, τηλεπικοινωνιακο εξοπλισμο κτλ, και τα οποια θα ανηκουν «επισημως» στη συνοριοφυλακη, αλλα σε καιρο κρισης και πολεμου θα δρουν υπο τον Ε.Σ.

  Με αυτον τον τροπο θα αποκτησουμε και βιομηχανια τεθωρακισμενων οχηματων, και θα αγοραστουν με χρηματα της Ε.Ε. τεθωρακισμενα οχηματα αναγνωρισης με εξοπλισμο επιτηρησης τελευταιας τεχνολογιας.

  1. Υ.Γ.

   Εννοω πως τα οχηματα αυτα μπορουν να χρησιμοποιηθουν στα συνορα της Ελλαδας στον Εβρο με την Τουρκια, στα νησια, αλλα και στα συνορα με την Αλβανια και τα Σκοπια, ωστε να ζητησουμε χρηματα για μεγαλο αριθμο οχηματων. Οταν τα αγορασουμε, μπορουμε να τα παμε οπου θελουμε εμεις.

  2. Αγαπητέ φίλε, ΜΠΡΆΒΟ!!!Ο,τι καλύτερο έχω διαβάσει!!!
   Τώρα Σχετικά με το όχημα.οντως είναι μια πολύ καλή προσπάθεια.,από μια ελληνική εταιρεία, κορυφαια στο τομέα των θωρακισεων. Εδώ έχουμε πρωτότυπο, όχι σχέδια.
   Έχω να πω στις Κασσάνδρες του πληκτρολογίου, ότι η χωρα αυτή αν δεν αρχίσει να παράγει τελείωσε. Οι μπαρούφες,του τύπου ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, αποδείχθηκαν καταστροφικές, ο χειμώνας που έρχεται θα πείσει τους πάντες.πραγματικα δεν καταλαβαίνω πως εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε σαν τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του?κάποιοι γράψανε ότι τους θυμίζει τουρκικό όχημα!έλεος πια.
   Τέλος έχω να πω πως Έλληνες όπως αυτοί της eodh (και εδώ κάποιοι βγάζουν σπυράκια, κραυγάζοντας ότι η εταιρεία δεν είναι ελληνική)με κάνουν περήφανο. Μια έκκληση θέλω να κάνω μόνο στον άνθρωπο που καταλαβαινει όσο κανείς άλλος στην κυβέρνηση την σπουδαιότητα του προγράμματος αυτού όσο και του εκσυγχρονισμού των Λεωνίδας, τον κ.Στεφανη,να κάνει ο,τι περνά από το χέρι του για την αξιολόγηση τους,ας δώσει επιτέλους το πάνφαγο ελλ. δημόσιο 1εκ.€ για να έχουμε πρωτότυπο του Λεωνίδας,τόσα λεφτά σπαταλάμε εδώ και εκει.με αυτά τα 2προγραμματα μπορουμε να θέσουμε τη βάση ανάστασης της βιομηχανίας οχημάτων μας.

   1. @ C.p.

    Αγαπητε, συμφωνω 100% με οσα εγραψες.

    Μακαρι η εταιρια να κατασκευασει ενα πολυ καλο οχημα, το οποιο θα αγοραστει απο την Ελλαδα και θα εχει και εξαγωγες. Μονο ετσι θα παμε μπροστα, με εγχωρια σχεδιαση και βιομηχανικη παραγωγη. Αυτο αλλωστε προβλεπει και το σχεδιο του Νομπελιστα οικονομολου Χριστοφορου Πισσαριδη. Η βαρια βιομηχανια της χωρας, πρεπει να ειναι η … βαρια βιομηχανια, αλλα και οι τεχνολογιες αιχμης, οπως Υ/Π, ιντερνετ, τεχνητη νοημοσυνη κτλ.

    Το οχημα οντως μοιαζει με το Τουρκικο Hizir εξωτερικα, αλλα δεν βλεπω κανενα προβλημα με αυτο, ειναι εντελως διαφορετικη σχεδιαση. Υπαρχει λογος που ειναι σχεδιασμενο ετσι, επειδη υπαρχουν παρομοιες απαιτησεις. Εδω οι Τουρκοι σχεδον αντεγραψαν την Ελληνικη παραλλαγη στις στολες του Τουρκικου στρατου, τι να λεμε τωρα. Οι Κινεζοι αντιγραψαν τα τζιπ Humvee και τα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη Predator, σε σημειο που δεν μπορεις καν να τα ξεχωρισεις. Το θεμα ειναι ποιος το παραγει και τι δυνατοτητες εχει, και οχι αν μοιαζει με ενα αλλο οχημα.

    Δεν τα οχηματα Hizir της παρακατω φωτογραφιας. Eιναι της εκδοσης αναγνωρισης και επιτηρησης συνορων, εχουν θερμικες καμερες και ρανταρ και κατασκευαστηκαν στην Τουρκια με χρηματα της Ευρωπαικης Ενωσης. Θα πρεπει να κανουμε και εμεις το ιδιο πραγμα ακριβως, και να κατασκευασουμε το τεθωρακισμενο της EODH, αλλα και πλοια για το λιμενικο ωστε να μετατραπει σε πραγματικη Ακτοφυλακη.

    http://www.katmerciler.com.tr/vImages/feimg/urun_big_img/ATES_300519_BR_09.jpg

   1. Αγαπητέ φίλε 200 για αρχή, μια χαρά είναι.ο jason ,περιγράφει με άψογο τρόπο.μια φορά ας πληρώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας(άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς?),όχι μια ζωή τους πανπονηρους Τούρκους. Όποιος κυβερνητης,έχει γνώμονα το συμφέρον της χώρας σκέφτεται και ενεργει οπως περιγραφει ο Jason.
    Μπραβο και παλι φιλε Jason!

    1. Προσωπικά θα προτιμούσα να δω την πρόταση της εταιρείας βα προχωράει για το ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Για αντικατάσταση των GD240 θα προτιμούσα να δω χάμβι και πεταλστές για αρχή. Τα δε πρώτα μοιράζονται σε εκατοντάδες τεμάχια.

 14. Ιδανικό για την άμυνα της χώρας δεν είναι ούτε αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς ως αντικατάσταση ερπυστριοφόρων θωρακισμένων οχημάτων.

  Χρειάζεται όμως για συμμετοχή σε αποστολές σταθεροποίησης στο εξωτερικό, όπου συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε, όπου δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε συνέχεια όπως στην Γιουγκοσλαβία με τα Steyr η τα Mercedes GD χωρίς αξιόλογη προστασία για το προσωπικό, αφού δεν αποτελείται όλο το προσωπικό μιας ελληνικής αποστολής απο μάχιμους στρατιώτες, υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές ειδικότητες.
  Γι’αυτό θα ήταν χρήσιμα τα οχήματα αυτού του είδους, και θα έπρεπε να υπάρχουν στο οπλοστάσιο ενός σύγχρονου στρατού, αφού οι εποχές περιπολιών σε ανοιχτά και απροστάτευτα οχήματα σε αποστολές στο εξωτερικό -και αρκετές φορές και στο εσωτερικό- έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, γι’αυτό έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα στην σχεδίαση και παραγωγή αυτού του είδους οχημάτων.

  Η εναλλακτική περίπτωση θα ήταν να αγοράσουμε απέξω μερικές δεκάδες οχήματα για τις μονάδες που είναι υποψήφιες να συμμετέχουν σε αποστολές σταθεροποίησης η για περιπολίες στα σύνορα με αυξημένη δραστηριότητα και επιθετικότητα παράνομων παραγόντων.

  Η ιδέα για οχήματα με αυξημένη προστασία που δεν είναι για μάχες στην πρώτη γραμμή, δεν εμφανίστηκε πάντως ξαφνικά, αλλά έχει μακρόχρονη ιστορία.

  https://www.proelasi.com/troxofora-froyria-mia-mikri-istoria-twn-gun-trucks-apo-ton-va-pp-mexri-simera/

  My 2 ¢

 15. @C.p.

  Πρωτου βγαλετε συμπερασματα καλο θα ειναι να κανετε εμπεριστατωμενη ερευνα και να παρουσιασετε τους ισχυρισμους σας με στοιχεια.Οποτε θα περιμενω απο εσας στοιχεια που να αποδεικνυουν αυτα που λετε.

  Τα δικα μου στοιχεια ειναι στην διαθεση του ιστολογιου.Προερχονται απο σοβαρες πηγες(Καθημερινη,Μ.Ιγνατιου κ.α).Αν θελει μπορει να τα αναρτησει.Ελπιζω να το κανει.Διαφορετικα μπορειτε να τα ζητησετε απο εκει για να κανετε την ερευνα σας χωρις να χρειαστει να ξεκινατε απο το μηδεν.

 16. @C.p.

  Αν διαβασατε τα στοιχεια μπορειτε να μου εξηγησετε.Περιμενω με ενδιαφερον.Καλο θα ειναι να διευκρινιστουν καποια πραγματα γιατι η συγκεκριμενη εταιρια «ξεπεταχτηκε» ξαφνικα απο το πουθενα παρουσιαζοντας θωρακισεις «ελληνικης σχεδιασης» οταν μεγαλες εταιριες εκαναν ολοκληρες δεκαετιες για να αναπτυξουν αναλογη τεχνολογια.

  Επισης παρουσιαζουν προιοντα και πρωτοτυπα με ρυθμο πυροβολου και μεχρι στιγμης το μονο που εχουμε δει ειναι καποια σχεδια σε υπολογιστικο περιβαλλον.Συγνωμη αλλα η δικη μου εμπειρια στον τομεα λεει πως οταν μια εταιρια αναπτυσει ενα προιον πρωτον αυτο απαιτει καποιο ευλογο χρονικο διαστημα και δευτερον η παρουσιαση του γινεται με πρωτοτυπο υπαρκτο.Αρα στην εποχη του ιντερνετς ενα μικρο βιντεο που να παρουσιαζει το προιον σε κινηση και σε διαφορες καταστασεις οπως κανουν ολες οι εταιριες του ειδους απο την μικροτερη εως την μεγαλητερη δεν ειναι ουτε ουτοπια,ουτε κατι πολυ δυσκολο.

  Αρα καλα τα γραφικα και οι μακετες αλλα μεχρι να δω εστω καποια βασικα πραγματακια αμφιβαλλω για ολα και κατατασσω αυτην της εταιρια στο ιδιο επιπεδο με τους σχεδιαστες της ALS(με την μεγαλη διαφορα οτι αλλες οι απαιτησεις της ερευνας/σχεδιασης/αναπτυξης/παραγωγης μοντελου υπο κλιμακα/παραγωγης πρωτοτυπου ενος πολεμικου πλοιου και αλλες για κατι τοσο απλο οσο ενα οχημα οπως το συγκεκριμενο).

  Επιπλεον αν τα στοιχεια που εδωσα εχουν βαση τοτε ο λακος που εχει η φαβα ειναι πολυ μεγαλος.

  1. Αγαπητέ φίλε,εγώ έχω γράψει επανειλημμένως, ότι η εταιρία παρουσίασε κορυφαίες θωρακισεις.χρειαζεται απόδειξη αυτό όταν είναι συνεργάτης στο προγραμμα των λεοπαρντ,κ.α.?
   Τώρα Σχετικά με το ρυθμό πυροβόλου, των νέων τους προϊόντων.αν κάποιος έχει συνηθίσει τους ρυθμούς του ελλ.δημοσιου, ο κόσμος των ιδιωτικών επιχειρήσεων τρέχει γρηγορότερα, τι να κάνουμε?για περισοτερα,ομως οργανωτικα στοιχεια,γιατι δεν απευθύνεσαι,στην εταιρια,αυτοι θα σε διαφωτίσουν. σε παλιότερο άρθρο σχετικά με το εκσυγχρονισμό των Λεωνίδας, είχε γράφει ότι σε περίπτωση ανάληψης του συμβολαίου η εταιρία,δεσμεύεται να αρχίσει τις παραδόσεις μετά από ένα ετος(!).Αυτό για μένα δείχνει τον ρυθμό της δουλειάς τους και της οργάνωσης τους.δεν είναι τρελοί να υπογράψουν και να πληρώνουν Π.ρητρες.εκανα έκκληση και την επαναλαμβάνω,να δωθούν χρήματα ώστε να δημιουργηθεί το πρωτότυπο του Λεωνίδας και να δοκιμαστεί.επισης έκκληση έκανα και να δοκιμαστεί το πρωτότυπο του νέου τροχοφόρου τ/θ.θα επαναλάβω άνθρωποι σαν της eodh, με κάνουν περήφανο ως Έλληνα, με την δουλειά τους. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε επαίτες δανείων,ας αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα και ας κοιταμαι τους Τούρκους να γίνονται βιομηχανική υπερδύναμη. Εμείς σουβλακι(με χοιρινό εισαγωγής),τζατζικι(με σκόρδο από την Κίνα η την Αργεντινή),χωριάτικη σαλατα(με ντομάτα από το βελγιο,φέτα βουλγαριας),…ούτε αυτά δεν μπορούμε να παράγουμε.
   .

 17. Βρε κολλητέ θωρακισμένο όχημα 4Χ4 με βάρος 12 τόνους;
  Με οπλισμό ένα πολυβόλο μόνο παλικάρι μου;
  Του βάλατε και σίτες στα παράθυρα γιατί η STANG LEVEL τάδε φίλε μου,δεν σε προστατεύει αν σου ρίξουν μια γεμιστήρα στα παράθυρα και μετά μια βομβίδα των χιλιοστών. Αυτά που έλεγα τόσα χρόνια!
  Μάλιστα παίρνει 4+4 άτομα μέσα αλλά αδερφέ δεν έχεις την εξυπνάδα να βάλεις περισσότερα άτομα μέσα 4+5.
  Πως θα μπουν τα 5 άτομα μέσα στο πίσω μέρος; Οι τρεις σε ένα κάθισμα όπως του αυτοκινήτου με την πλάτη ανάποδα και οι δυο σε ανακλινόμενα καθίσματα.
  Έτσι βάζω 4+5 στο δικό μου θωρακισμένο.

  Θες προστασία από της νάρκες μα που υπάρχουν νάρκες και δεν το ξέρω στην Ελλάδα και στην Τουρκία; Α λες για της νάρκες που καταστρέφουν άρματα και πως θα γλυτώσει φίλτατε το καρούλι σου και το καρούλι μου από μια τέτοια νάρκη;

  Για την θωράκιση δεν είπαμε τίποτα λέβελ τάδε για τα λάστιχα; Άσε ξέρω αντέχουν της σφαίρες,μα δεν θα σου ρίξουν σφαίρες μια βομβίδα θα σου ρίξουν των 40 χιλιοστών και πάπαλα!
  Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει που μου λες για ένα θωρακισμένο του εκατομμυρίου ενώ μπορείς να βγάλεις ένα παρόμιο με 200 χιλιάδες και ακόμα λιγότερο κόστος.
  Μπα δεν γίνετε; Έτσι λες;

  Να στο πω τότε παίρνεις τα άχρηστα Μ113 και τα κόβεις δηλαδή την θωράκιση τους.
  Και έχεις το υλικό κατασκευής με υπερβολικά χαμηλό κόστος. Στης μάντρες της αμερικής τα πουλάνε 20 χιλιάδες δολάρια.

  Παίρνεις ένα ημιφορτηγό 4Χ4 και το κάνεις 6Χ6 του βάζεις δηλαδή έναν άξονα ακόμα.
  Αυξάνεις τον βαθμό της ανάρτησεις σε δυο νούμερα πιο σκληρά αμορτισέρ και ελατήρια και είσαι έτοιμος.
  Πόσο νομίζεις πως κοστίζει ένα ημιφορτηγό 4Χ4 να έρθει στην ελλάδα χωρίς της εξωτερικές λαμαρίνες αλλά μόνο το κάτω μέρος με τα εμπρός καθίσματα. 11-13 χιλιάδες ευρώ.

  Μετά το φτιάχνεις όπως θέλεις του βάζεις και πύργο κλπ.
  Μην πεις πως δεν γίνετε ότι γράφω γιατί θα σου βάλω μια εταιρία στη Αυστραλία που κάνει αυτήν την δουλειά,μετατρέπει 4Χ4 ημιφορτηγά σε 6Χ6 με το διπλάσιο βάρος από το αρχικό.
  Όσο για τον πύργο ποιος σας είπε πως πρέπει ο πύργος να ακουμπάει στο πάτωμα του θωρακισμένου; Πόσες δεκαετίες έβγαζαν θωρακισμένα με τον πυργο στήριξεις στην οροφή
  η ξέρετε;

 18. EODH
  engineering office deisenroth hellas
  Θυγατρικη της deisenroth στην ελλαδα.
  Η deisenroth ηταν η εταιρεια που ειχε βγαλει τις εξτρα σπονδυλωτες θωρακισεις amap κ mexas κ αγοραστηκε περσι απο την rheinmetall.
  Η εταιρεια φτιαχνει θωρακισεις κ τιποτε αλλο.
  Η ολοκληρωση του οχηματος θα ερθει με συναρμολόγηση απαρτιων προφανεστατα απο τεχνογνωσια κ οδηγια της μητρικης.
  Ολη η τεχνολογια κ τεχνογνωσια ειναι γερμανικης ιδιοκτησιας αν οχι κ προελευσης.

  1. Η εταιρία ειναι στην Ελλαδα, απασχολεί Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, παραγει στην Ελλαδα και πληρώνει φόρους και ΦΠΑ στο Ελληνικό κράτος, και όχι στη Γερμανία. Τι άλλο θέλεις δηλαδη, να ανήκει στο Ελληνικό δημοσιο μήπως?

   Ίσως θα πρεπει να μελετήσεις τον όρο «προστιθέμενη αξία» για να καταλάβεις πο6 ειναι το πλεονέκτημα της εγχώριας παραγωγής.

   Με τη δίκη σου λογική, η Ισραηλινή Plasan που επίσης κατασκευάζει θωρακίσεις και παίρνει τα Αμερικανικά Ford και τα μετασκεύαζει σε θωρακισμένα οχήματα SandCat , δεν κανει κάποια σοβαρή δουλειά.

   1. Δεν κανω κριτικη στο οχημα το οποιο ετσι κ αλλιως δεν υπαρχει αλλα στην παραφιλολογια που εχει αναπτυχθει τελευταιως σε εθνικα πλοια τεθωρακισμενα τυφεκια κλπ.
    Το σασι θα ερθει ετοιμο γιατι καποιος αλλος το ανεπτυξε το δοκιμασε κ το παραγει, το συγκροτημα κινητηρα μεταδοσης αναρτησης θα ρθει ετοιμο, η θωρακιση ειναι γερμανικη που θα παραχθει στην ελλαδα, η βαση του οπλισμου θα ειναι πιθανοτατα γερμανικη οπως κ ολη η τεχνολογια κ τεχνογνωσία που θα καταστησει το οχημα λειτουργικο κ μαχιμο.
    Για την ισραηλινη εταιρεια ισχυει ακριβως το ιδιο.Θα φερει ολα τα απαρτια απο το εξωτερικο στην ελλαδα κ θα θελε να τα συναρμολογει στην ελβο για να παραστησει το προιον της ως εθνικο κ αρα ως ευπεπτο.
    Απλα να μην εχει κανεις αυταπατες για ελληνικη τεχνολογια κ τεχνογνωσια.
    Η γερμανοι καταλαβαν οτι ειναι λιγο εχθρικο το περιβαλλον προς τα συμφεροντα τους ισως μονο επικοινωνιακά αλλα απ οτι φαινεται προωθουν τις προτασεις μεσω των θυγατρικών.
    Οσο για το προσωπικο κ τον φπα καλο θα ηταν οταν καποια εταιρεια θελει να τα χρησιμοποιησει ως εργαλεια διαφημισης να μας αναφερει κιολας ποσους εργαζομενους απασχολει κ με ποιες αλλες εταιρειες του ελληνικου χωρου θα συνεργαστει ωστε να παραχθει αυτη η προταση που κανει.
    Αν ειναι για να συντηρουνται 100 200 ατομα να κανει η χωρα παραγγελιες για οπλικα συστηματα που δεν χρειαζεται δεν μιλαμε για καμια πρωτοπορια ουτε καν του αυτονόητου.Γινεται στην ελλαδα εδω κ δεκαετιες

   2. Σωστα ολα αυτα που λες καλε μου φιλε, αλλα αν η εταιρια ειναι θυγατρικη (δεν γνωριζω, υποθεση και επισημανση κανω) τα χρηματα-κερδοφορια φευγουν στην μητρικη για πλακα και χωρις να ανοιξει μυτη!

 19. @C.p.+ Jason

  Απο οτι καταλαβαινω δεν διαβασατε τα στοιχεια αλλα και δεν εχετε καμμια σχεση με τον τομεα της αμυντικης βιομηχανιας.

  1ον.Με λιγα λογια λοιπον θα σας πως το «να δωθούν χρήματα ώστε να δημιουργηθεί το πρωτότυπο» δεν ειναι ο τροπος που λειτουργει ο τομεας.Ο σωστος τροπος ειναι οι ιδιες οι εταιριες που αναπτυσουν ενα προιον «βαζουν» απο την τσεπη τους τα χρηματα για την παραγωγη των προτασεων τους.Ειδικα στις περιπτωσεις που αυτες ειναι μια δικη τους πρωτοβουλια.
  Σε περιπτωση που υπαρχει κρατικη εκπεφρασμενη αναγκη για αγορα ενος οπλικου συστηματος μεσω διαγωνισμου στις εταιριες παραδιδονται καποια βασικα χαρακτηριστικα πανω στα οποια θα «χτισουν» τις προτασεις τους μαζι με καποια αρχικη χρηματοδοτηση.Με την χρηματοδοτηση αυτη και με δικα τους κεφαλαια αναπτυσουν την προταση της η καθε μια και την παρουσιαζουν.Μετα ολες μπαινουν σε διαγωνισμο και ο καλητερος κερδιζει.Αυτου η «επενδυση» πετυχε.Των αλλων οχι.Αλλα ετσι λειτουργει η ελευθερη αγορα.Λεγεται ρισκο και δεν περιεχει χρηματικη στηριξη του δημοσιου.

  Η τεχνολογια θωρακισεων ειναι οπως η τεχνολογια κινητηρων τζετ.Πολυ λιγες χωρες με ελαχιστες εταιριες μετρημενες στα δακτυλα του ενος χεριου εχουν την τεχνογνωσια για να σχεδιασουν και να παραξουν τετοιες θωρακισεις απο λευκο χαρτι.Η Ελλαδα δεν ειναι μια απο αυτες και η EODH σιγουρα δεν ειναι.

  Μονο αν ειχατε την ικανοτητα να δειτε απο «μεσα» τους χωρους ερευνας που απαιτουνται για κατι τετοιο ειναι σιγουρο οτι θα αλλαζε η αποψη σας.Και η EODH με μια μεταλλικη αποθηκη στο Λακκωμα Χαλκιδικης δεν εχει ουτε τους χωρους ερευνας ουτα καν τους χωρους παραγωγης.Και γιαυτο μου εκανε και εντυπωση η απουσια της απο το να κανει εστω μια προταση για την ΕΛΒΟ.

  Για εμενα τετοιες περιπτωσεις ειναι απλα scums που εχουν σκοπο να καταχραστουν χρημα ειτε δημοσιο ειτε ιδιωτικο η αποτελουν βιτρινα καποιου established κατασκευαστη προκειμενου να προωθει τα προιοντα του χωρις ο ιδιος να κανει εμφανη την παρουσια του για δικους του λογους.

  2ον)»είναι συνεργάτης στο προγραμμα των λεοπαρντ»

  Και παλι λαθος.Καλα θα κανετε να ψαξετε καλητερα τι ειναι η θωρακιση των Leo2,απο που αναπτυχθηκε,ποιος την κατασκευασε και σε ποιον ανοικουν τα «πνευματικα δικαιωματα».Τελος επειδη ειναι και κρατικο μυστικο(μιλαω για τα Leo2Hel)καλο θα ειναι να μην επεκταθουμε περισσοτερο.Παντως η EODH δεν εχει καμμια σχεση με την τεχνολογια και τεχνογνωσια της θωρακισης των Leo2.

  3ον) «ο κόσμος των ιδιωτικών επιχειρήσεων τρέχει γρηγορότερα, τι να κάνουμε?»

  Ισως ο κοσμος των ιδιωτικων εταιριων που εχετε συνηθισει εσεις.Υπηρεσιες,ασφαλειες,τραπεζες,μεταποιηση,εισαγωγες.Οχι ομως ο κοσμος της ερευνας υψηλης τεχνολογιας και της κατασκευης προιοντων που βασιζεται σε αυτη την ερευνα.Εκτος και αν τα προιοντα δεν ειναι υψηλης τεχνολογιας.Παραδειγμα το F-35.Ποσα χρονια εχει παρει η αναπτυξη του; Αλλο παραδειγμα.Τo Boxer,Puma και τα αλλα Γερμανικα οχηματα αυτης της κατηγοριας.Τριτο παραδειγμα το Ισραηλινο Namer το οποιο βασιστηκε και σε προυπαρχουσα τεχνολογια.Τεταρτο παραδειγμα.Οι μετατροπες των Ισραηλινων και αλλων χωρων για την ενισχυση των M-113.Ξερετε ποσο καιρο τους πηρε μεχρι να παρουσιασουν κατι που ηταν λειτουργικο; Ποσες φορες απετυχαν.Και τελικα ποσα απο τα σχεδια αυτα τελικα εφτασαν σε τελικο σταδιο;

  Ξερετε ποση ερευνα χρειαζεται επι του πρωτοτυπου για να παρει απο την ιδια την εταιρια που σεβεται το ονομα της την εγκριση να παρουσιαστει; Δεν κανει ο Γερμανικος στρατος τα τεστ στα προιοντα της KMW.Η ιδια η KMW
  τα κανει.Εχουν ολοκληρες εκτασεις που περνανε τα μοντελα τους απο τεστ πραγματικων συνθηκων.Τα καταστρεφουν για να τα κανουν καλητερα.Και μετα ερχεται ο Γερμανικος στρατος και βαζει την σφραγιδα του αφου και αυτος κανει τα τεστ του και υποβαλει τις προτασεις του.

  Οτι εγινε και στην περιπτωση των Leo2Hel.Φανταζομαι γνωριζετε πως ενας αριθμος πυργων και σκαφων καταστραφηκαν σε δοκιμες για να επιβεβαιωθει η αντοχη αυτων που λεγε η εταιρια και να ζητησει ο Ε.Σ καποιες μετατροπες εκει που πιστευε οτι το προιον δεν συμπεριφερθηκε ετσι οπως επρεπε.

  Φιλοι μου με την λογικη σας αν αυριο η Intracom βγει και παρουσιασει ενα συστημα αυτοπροστασιας για αεροσκαφη εσεις θα βγειτε να πανηγυριζετε αλλα ξεχνατε οτι η Intracom δεν εχει ουτε τις υποδομες ουτε την τεχνογνωσια για να κανει κατι τετοιο.Η Intracom ομως ειναι μια σοβαρη εταιρια που κανει μικρα βηματα καθε φορα.Οχι μια αποθηκη που πιστευει οτι ειναι κατασκευαστης συγχρονων θωρακισεων απο το πουθενα.

  Αυτο που ειπε λοιπον ο Jason ειναι ισως το σωστοτερο.Η εταιρια ειναι στην Ελλαδα,απασχολει καποιο προσωπικο και πληρωνει φορους.Κατι σαν την Novartis Hellas, την Nokia-Siemens Hellas η την Micrsoft Hellas.Μην μου πειτε οτι πιστευετε οτι οι παραπανω εταιριες κανουν καποια ερευνα η παραγωγη Ελληνικου σχεδιου.

  Για να κλεισουμε λοιπον μιας και για λιγα λογια ξεκινησα και κατεληξα να γραψω αρθρο.Η EODH δεν ειναι Ελληνικη εταιρια.Ειναι η πρωην θυγατρικη του engineering office deisenroth και νυν θυγατρικη της Rheinmetall.
  Ο Jason λοιπον μιλαει σωστα οταν γραφει «προστιθέμενη αξία».Ουσιατικα μιλαμε για υπο-κατασκευαστη με καποια Ελληνικη προστιθέμενη αξία μεσω της συναρμολλογησης των ετοιμων κιτ που θα ερχονται απο Γερμανια οπως γραφει πολυ σωστα ο Ο ασχετος και «Ολη η τεχνολογια κ τεχνογνωσια ειναι γερμανικης ιδιοκτησιας αν οχι κ προελευσης».Ακομα καλητερα θα ειναι αν στο τελικο σχεδιο τοποθετηθουν προιοντα τα οποια εχουν οντως αναπτυχθει στην Ελλαδα απο εταιριες οπως η Intracom η η Theon κ.α.Τοτε η «προστιθέμενη αξία» θα ανεβει περισσοτερο.

  Ομως το να παρουσιαζουμε την εταιρια ως Ελληνικη και οτι αναπτυσει τεχνολογια την οποια μονο ελαχιστες εταιριες παγκοσμιως κατεχουν,για ατομα τα οποια εχουν σχεση με τον χωρο ειναι τελειως γελοιο.

  1. Αγαπητέ φίλε Q,
   Σχετικά με το να δωθούν χρήματα,για την δημιουργία πρωτότυπου, το οποίο θα αξιολογηθεί. Επειδή είμαι εγώ ο κομιστής της πρότασης,έχω να πω ότι με βάση την ψυχρή λογική έχεις εσύ το δίκαιο.ομως αγαπητέ μου φίλε ζούμε στην Ελλάδα και επειδή νομίζω ότι έχεις και εσύ κάποια ηλικία και θα γνωρίζεις ίσως καλύτερα από εμένα τι σημαινει ελλ.κρατος,κομιζω αυτη την προταση για να μην συμβούν ξανα τα παρατράγουδα του παρελθόντος. Σου θυμιζω λοιπον πως μετα το 1974,οταν ο Ε.Σ.,έψαχνε τυφέκια εφόδου ο μακαρίτης Σ.Σοφιανοπουλος(Ένας μεγάλος πραγματικος πατριώτης επιχειρηματίας),διευθ.συμβουλος της Χρω.πει,με την βοήθεια ενός κυπριου σχεδιαστή και την αρωγή φίλου του πολιτικού της Ν.Δ.,έφτασε μέχρι τον Ε.Αβερωφ(υπ.εθ.α),επέδειξαν την σειρά όπλων τους,απέσπασαν κολακευτικά σχολια ,στη συνέχεια ζήτησαν να τους υποδείξει ο Ε.Σ.τα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων και ακόμη τους απαντάνε. Η χρω.πει είχε προμηθευτεί όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό και η συνέχεια είναι γνωστή.αυτος είναι ο λόγος που έγραψα να δωθεί το τεράστιο ποσό του 1εκ.€,που δεν είναι ούτε μια καραμελιτσα εμπρός σε αυτά που σπαταλά αυτό το κράτος.σκεψου όμως τα οφέλη.
   Σχετικά με τα λεοπαρντ, ποτέ δεν έγραψα ότι κατασκευάζει τις κύριες θωρακισεις. Πρόσθετες κατασκευάζει
   Σε κάθε όμως περίπτωση έχουμε το πρωτότυπο ενός Τ/χ τ/θ,θα πάθουμε τίποτα αν το δοκιμάσει το Γ.ε.ς.?Η πρόταση του Jason,για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.μας βλάπτει?
   Σχετικά με το οποίο σύστημα κατασκευάζεται στην Ελλάδα, είμαι υπέρμαχος.αυτο όμως που ζητώ είναι το ελληνικό κράτος να μην είναι εχθρικό απέναντι του,όπως πάμπολλα παραδείγματα ζήσαμε.
   Είμαι άνθρωπος της αγοράς.η πείρα μου με διδαξε ότι πέρα από τα θεωρίτικα ,πρέπει να έχεις πίστη στον άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει,που έχει μεράκι. Όταν βρεις ένα τέτοιο βρήκες το δρόμο της επιτυχίας.μη ξεχνάς ότι η Γ’ελληνικη δημοκρατία, είχε πρωθυπουργούς και υπουργους πολύ φημισμένους παγκόσμια πανεπιστημιακούς δασκάλους οικονομολόγους (α.παπανδρεου,κ.σημιτης,Γ βαρουφακης),Αυτοί στη θεωρία ήταν πρώτοι,στην εφαρμογή απέτυχαν.

 20. @C.p.

  Συμφωνω απολυτα στην τελευταια σας απαντηση.Και την στηριζω με ολη μου την δυναμη.Ομως αν εισαστε ο υπευθυνος αυτης της προτασης τουλαχιστον ας ειμαστε ειλικρινεις μεταξυ μας και να λεμε την αληθεια.Υποστηριζω σαν τρελος την προταση σας.Ακομα και με τα μειονεκτηματα που αναφερει ο φιλος Ο ασχετος,Μονο η τεχνογνωσια που θα αποκτηθει ακομα και απο την συναρμολογηση ειναι τεραστιο υπερ.Το πρωτο σκαλι σε μια μακρια διαδικασια που μπορει να οδηγησει εκει που ολοι θελουμε.

  Με το να δηλωνουμε ομως υπερβολες για «μαρκετινγκ» κανετε κακο στην προσπαθεια σας γιατι χτυπατε ευαισθητες χορδες ατομων που ειτε γνωριζουν κατι περισσοτερο ειτε εχουν ψαξει το θεμα η απλων ανθρωπων που διαβαζουν τις ενστασεις και το μυαλο τους παει κατεθειαν στο σκανδαλο και οχι αδικαιολογητα.Το πρωτο σκαλι ειναι η αληθεια,η πραγματικοτητα και η παραδοχη της.

  Η Χρω.πει δεν ειναι το μοναδικο παραδειγμα.Ενα αναλογο και στον τομεα σας ειναι της Namco(υπαρχει και σχετικο video στο YouTube).Και σας καταλαβαινω απολυτα οταν λετε «ζούμε στην Ελλάδα».Αλλα αυτην την φραση καταρα προσπαθουμε να αλλαξουμε ολοι μας.Κυριως εσεις με την προσπαθεια σας.Δεν θα το κανετε ομως σωστα αν χρησιμοποιειτε «εργαλεια» του παρελθοντος.Πρεπει να αποδεσμευθουμε ολοι μας απο αυτην την λογικη που εφερε την χωρα σε αυτην την κατασταση.Και ο μονος τροπος να το κανουμε ειναι η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

  Πρωτος σας στηριζω αρκει να μου πειτε την αληθεια.Οχι την εικονα.Την ουσια θελω αγαπητε φιλε.Και ειμαι σιγουρος οτι και πολλοι αλλοι θα στηριξουν την προσπαθεια σας ακομα και αν ξερουν οτι αρχικα ξεκινατε με τεχνολογια και τεχνογνωσια αλλων αλλα στοχευετε ψηλα.Οπως εκαναν τοσο η Intracom και η Theon οσο και αλλες εταιριες.

  Σας ευχομαι επιτυχια με ολη μου την καρδια ακομα και αν δεν ακολουθησετε την προτροπη μου.

  Επι του χιουμοριστικοτερου και για να αποφορτιστει το κλιμα.Δεν μπορω να γνωριζω την ηλικια σας αλλα δεν ειμαι αρκετα μεγαλος(τουλαχιστον ετσι θελω να πιστευω) η οσο μεγαλος μπορει να «ακουγομαι».Και γνωριζω πολυ καλα την διαφορα μεταξυ θεωριας και πραξης.Την εζησα ως φοιτητης το 2000 στο εξωτερικο οπου για να σπουδασω επρεπε να εργαστω.Σε αντιθεση με την πλειοψηφια των Ελληνων που πηγαν εκει για «σπουδες» και διασκεδαση με ολα τα εξοδα πληρωμενα.Η αναζητηση εργασιας με εφερε στο δυναμικο μιας απο τις μεγαλητερες εταιριες του τομεα παγκοσμιως.Και στα 21 μου χρονια χωρις καν πτυχιο ακομα ημουν υπευθυνος παραγωγης και τελικης συναρμολογησης κορυφαιου αμυντικου συστηματος και με προταση περαιτερω εξελιξης με απολαβες που δεν μπορει να φανταστει μεγαλοστελεχος Ελληνικων εταιριων ακομα και σημερα.

  Εκει αγαπητε φιλε ειδα στην πραξη αυτο που λετε.Την ανταμοιβη των ανθρωπων που προσπαθουν και αξιζουν.Στην Ελλαδα ειδα την θεωρια με την καταβαραθρωση αυτων των ανθωπων και την ανελιξη αυτων που «σπουδασαν» διασκεδαζοντας μεσω «μαρκετινγκ»,διαφημισης και «κονε».Γιαυτο σας παρακαλω να φυγετε απο αυτο.Πεταξτε το στα σκουπιδια.Προχωρειστε μπροστα χτιζοντας απο τα θεμελια.Οχι απο τον 3ο οροφο σε ενα κτισμα που καταρρεει.

  Να ειστε καλα και παλι σας ευχομαι επιτυχια.

 21. @Q
  Αγαπητέ μου φίλε,χαίρομαι που γνωρίζω ανθρώπους του επιπέδου σου.ειμαι όντως μεγαλύτερος σου.εχω παρακολουθησει την ιστορία της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα από το 1979 που έπιασα στα χέρια μου το πρώτο τεύχος της Πτήσης,το οποίο έχει για μένα συναισθηματική αξία.η υπανάπτυξη της πατρίδας μας είναι κάτι που με στενοχωρεί τόσο όσο δεν φαντάζεσαι.πιο πολύ όμως με απογοητεύει ότι αξιόλογοι νεοι άνθρωποι,επιστημονες, δεν ζουν και δεν δημιουργουν στην Ελλάδα.ελπιζω να καταλαβαίνεις την πικρία μου για την κατάντια της χώρας.
  Ευχαριστώ επίσης τον ιστοχώρο αυτό που μου δίνει τη χαρά να επικοινωνώ με ξεχωριστούς ανθρώπους, όπως εσύ και πολλοί άλλοι εδώ.

 22. @C.p.

  Σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια αλλα δεν τα αξιζω.Ξεκινησα απο το χαμηλοτερο επιπεδο,τον πατο του βαρελιου,εκει που ζουν τα πραγματικα «τερατα».Και μερικες φορες αγαπητε φιλε μπορει να ακουγομαι αποτομος και βαρυς αλλα αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι για να βγεις απο εκει πρεπει αυτα τα «τερατα» να τα «σκοτωσεις».Ομως οσα «σκοτωσες» εξακολουθεις να τα κουβαλας μεσα σου.

  Ο τονος μου ειναι αποτομος για να μου υπενθυμιζει να τα ελεγχω.Γιατι αν τα αφησω ανεξελεγκτα αυτο που θα δω scares the crap out of me.

  Αυτο που ζηταω απο εσας ειναι η αληθεια.Την οφειλετε οχι σε εσας και σε εμενα και τις γενιες μας.Αυτο το τρενο το εχουμε χασει εμεις.Το οφειλετε στα παιδια σας και τα εγγονια σας.Μην ξεχνατε οτι εμεις μεγαλωσαμε σε μια εποχη που η ευρεση της σωστης πληροφοριας ηταν δυσκολη.Γεγονος που εκμεταλευθηκαν ανθρωποι που πλασαριστηκαν ως «αριστοι»,»ικανοι» και «γνωστες».Ο πρωην γενικος διευθυντης της Novartis Hellas δεν ηξερε να χρησιμοποιει υπολογιστη.Το πως ανεληχθηκε στην θεση αυτη το αφηνω σην κριση σας.

  Ομως σημερα τα παιδια σας και τα εγγονια σας αν θελουν να ψαξουν θα βρουν την αληθεια φιλε.Και θα θελετε να λενε οτι τους την ειχατε πει απο την αρχη.Οχι οτι τα παραμυθιαζατε.Εσεις και εγω μαζι.Αν δεν το κανουμε αυτο τα παιδια θα συνεχισουν να φευγουν και θα τα ακολουθησουν και τα εγγονια.Και εδω θα μεινει ενα συστημα που αυτο το θελει γιατι ετσι επιβιωνει.

  Καταλαβαινω απολυτα την πικρια σας.Καταλαβαινω απολυτα τις αποψεις σας που «χτιστηκαν» πανω στην αξιολογη Πτηση.Και εγω παιδι εκεινης της Πτησης ειμαι αν και λιγο μεταγενεστερο.Και συμμεριζομαστε πιστευω την πικρια οταν σημερα βλεπουμε την πτωση της που προωθει την συνεχεια αυτης της αρωστημενης πραγματικοτητας μεσω της στρατευσης της σε κομματικες,προπαγανδιστικες και διαφημιστικες «λεγεωνες».

   1. αγαπητε φιλε δεν χρειαζεται να τα διαβασουμε ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ,γιαυτο μας ποναει πολυ και καμμια φορα οταν γραφουμε ειμαστε ασυνχωρητα σκληροι και αποτομοι.
    οταν βλεπω τι παραγουν οι τουρκοι μου ανεβαινει η πιεση 150.ποιοι οι τουρκοι που τη δεκαετια του 80 ηταν ενα τιποτα!

   2. https://national-pride.org/2017/10/03/η-καταστροφή-μιας-μικρής-πολεμικής-βι/
    Η καταστροφή μιας μικρής πολεμικής βιομηχανίας. Ένα μυθιστόρημα; Μια πραγματική ιστορία; ή ένας εφιάλτης!

    Παρακαλώ διαβάστε και θα σας βάλω και την συνέχεια γιατί την έκλεισαν.

 23. Αγαπητέ μου φίλε, εγώ σε ευχαριστώ. Ο τόνος σου και τι ύφος σου είναι μια χαρά,όπως και τα γραφόμενα σου. Μακάρι μια μέρα να σε γνωρίσω .η ανταλλαγή απόψεων μαζί σου μόνο οφελιμη είναι!

 24. Η μελέτη για την κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 και 6Χ6 με χαμηλό κόστος. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε δεκαετίες, ήμουν νιος και γέρασα.
  Την έχετε διαβάσει στην σχεδιάση όπλων και διάφορες μελέτες.

  Το θωρακισμένο 4Χ4 κόστος 100,000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στην πράξη το κόστος ήταν παραπάνω για το θωρακισμένο 4Χ4 μάχης και λιγότερο για το θωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνετε ο οπλισμός.

  Θωρακισμένο μάχης με ένα ελαφρύ πύργο και οπλισμό ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, έναν εκτοξευτή ΑΤ και έναν εκτοξευτή βομβίδων μια βολής χωρίς κοντάκι. Με πλήρωμα 4 ατόμων και θυρίδα βολής για τον συνοδηγό και δυνατότητα αφαίρεσης των όπλων άμα καταστραφεί το θωρακισμένο. Μετωπικά και στον πύργο η θωράκιση θα είχε αντοχή για βολίδες των 12,7 χιλιοστών και 7,62 χιλιοστών περιμετρικά.

  Το θωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την λογική του ανοιχτού ημιφορτηγού. Είχε υπερυψωμένη την καρότσα μέχρι το ύψος της οροφής της καμπίνας με διαφορετικό βάθος της καρότσας. Σαν τα Μ2 του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, δηλαδή σε φτηνή έκδοση με αντοχή για βολίδες των 7,62 χιλιοστών.

  Βασιζόμαστε τότε στα NISSAN KING KAMP με τον εξαιρετικό κινητήρα των 190 ίππων. Με 2 νούμερα πιο σκληρές αναρτήσεις στα αμορτισέρ και ένα στα ελατήρια. Με μεγαλύτερα ελαστικά για να αντέξουν το μεγαλύτερο βάρος.

  Η κατασκευή των θωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 θα γινόταν από αλουμίνιο για χαμηλότερο βάρος.
  Θα κατασκευαζότανε από το αλουμίνιο των Μ113 που έβγαιναν εκτός από την υπηρεσία! Δηλαδή από την εξωτερική θωράκιση που θα κοβότανε στης κατάλληλες διαστάσεις. Φυσικά θα έπρεπε να πετύχουμε δωρεάν παραχωρήσεις Μ113 είχαν χιλιάδες οι Αμερικάνοι και από συμμαχικες χώρες. Προσοχή μόνο τα παλιά Μ113 και Μ113 Α1, θα διαλύαμε από τα πάντα και θα τα μεταφέραμε τα κουφάρια τους στην εταιρία κατασκευής.

  Ο υπολογισμός ήταν τότε ότι με 2 Μ113, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 3 θωρακισμένα μάχης και 3 θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Με δυο Μ113 μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 5 θωρακισμένα 4Χ4 μάχης. Για αυτό είχαν μικρές διαστάσεις και χαμηλό ύψος. Στην σημερινή εποχή τα ημιφορτηγά 4Χ4 είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις.

  Το θωρακισμένο 6Χ6 με κόστος 200,000 ευρώ.
  Ο υπολογισμός ήταν με το αλουμίνιο για ένα Μ113, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 2 θωρακισμένα 6Χ6!

  Το ποιο εντυπωσιακό από όλα όμως θα ήταν το θωρακισμένο 6Χ6! Παρόλο το χαμηλό του βάρος θα είχε μεγάλη χωρητικότητα σε στρατιώτες. Ακολουθούσε της εξωτερικές διαστάσεις του διπλοκάμπινου ημιφορτηγού και επάνω έμπαινε ο ελαφρύς πύργος, με οπλισμό πολυβόλα των 12,7 και 7,62 χιλιοστών. Δηλαδή ο πύργος έμπαινε επάνω από τον υπερυψωμένο χώρο της διπλής καμπίνας, αν και χρειαζόταν λίγο παραπάνω. Στην σημερινή εποχή είναι μεγαλύτερα τα 4Χ4 ημιφορτηγά και αυτό μας βολεύει.

  Βασικά τοποθετούσαμε έναν άξονα ακόμα πίσω με μια καρότσα, τόση σε διαστάσεις όσο έχει το διπλοκάμπινο ημιφορτηγό. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε; Η αύξηση των διαστάσεων από το 4Χ4 στο 6Χ6 ήταν άλλο τόσο, όσο το μήκος της καρότσας στο διπλής καμπίνας ημιφορτηγό. Στην διπλάσιου μήκος καρότσα που θα την υπερυψώναμε όσο η οροφή της καμπίνας, θα τοποθετούσαμε ανακλινόμενα καθισμένα όπως έχουν τα C130.

  Τρία καθίσματα θα έμπαιναν πίσω από την καμπίνα με την πλάτη τους βιδωμένη-στερεωμένη στην καμπίνα. Τέσσερα ακόμα καθίσματα θα έμπαιναν πίσω ανά δυο στα πλευρά μετά τον δεύτερο άξονα και μετά τον τρίτο. Το πρόβλημα είναι η διαμόρφωση της πόρτας πως θα ανοίγει και με τι τρόπο: θα είναι διπλή ή θα πέφτει προς τα κάτω; Το βάρος και στης δυο περιπτώσεις δεν έχει διαφορά.

  Το ύψος του οχήματος προστατεύει από πυρά την μεταφερόμενη ομάδα, από στρατιώτες όρθιους πίσω από έναν τοίχο και από ορύγματα. Μόνο αν μετακινηθεί ο ομάδα προς τα έξω και σηκωθεί όρθιος ο στρατιώτης, κινδυνεύει από πυρά στρατιωτών.

  Το θέμα είναι ότι μεταφέρει 4 άτομα πλήρωμα και 7 στρατιώτες με χαμηλό βάρος. Ο υπολογισμός μεταφερόμενου βάρους στην καρότσα ήταν παραπάνω από χίλια κιλά για τότε, σήμερα είναι κοντά στα 1200 κιλά. Εδώ όμως υπεισέρχετε και το βάρος του επιπλέον οπλισμού που μπορεί να τοποθετηθεί και της διαφοροποιήσεις που μπορεί να γίνουν στο θωρακισμένο. Δηλαδή 900 κιλά είναι υπέρ αρκετά για την μεταφερόμενη ομάδα, 130 κιλά ανά στρατιώτη.

  Ενστάσεις: ο ανοιχτός χώρος μεταφοράς των επτά στρατιωτών.
  Δεν σχεδίασα τότε ένα θωρακισμένο 6Χ6 για να κινηθεί 500 έως 700 χιλιόμετρα με την μεταφερόμενη ομάδα μέσα. Ξέρω τα μειονεκτήματα της σχεδίασης, μια έως δυο ώρες μπορούν άνετα να αντέξουν της καιρικές συνθήκες η μεταφερόμενη ομάδα, δηλαδή 70-150 χιλιόμετρα. Στην διάρκεια της ημέρας αυτό μπορεί να επαναληφθεί δυο και τρεις φορές ,να πολεμήσουν και να ξανά μπουν μέσα στο θωρακισμένο.

  Οι αποστάσεις είναι μικρές, ο στρατός μας είναι στα σύνορα και στα νησιά και όχι στην Αθήνα.

  Συμπέρασμα: η μελέτη τότε με εξέπληξε, σαφώς και θα έπρεπε να κατασκευαστούν θωρακισμένα οχήματα 6Χ6 και καθόλου 4Χ4. Δηλαδή στην σημερινή εποχή NISSAN NAVARA με έναν επιπλέον άξονα με των κινητήρα των 190 ίππων με δυο νούμερα πιο σκληρές αναρτήσεις και μεγαλύτερα ελαστικά. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε καλύτερη αξιοποίηση των αποσυρόμενων προς διάλυση Μ113.

  Η μελέτη επόμενη αφορούσε ένα 4Χ4 φορτηγό IVECO των 5 τόνων, 5,5 τόνους σήμερα. Για μετατροπή σε θωρακισμένα 4Χ4 και 6Χ6, αλλά με μεγαλύτερο κόστος γιατί η θωράκιση θα ήταν από χάλυβα υψηλής αντοχής. Τον χάλυβα υψηλής αντοχής θα τον παίρναμε από τα Μ47 και Μ48 που τα αποσύραμε και θα πήγαιναν για τα χυτήρια Ηπείρου. Η διάλυση, η μεταφορά, το λιώσιμο και η εκ νέου δημιουργία σε πλάκες χάλυβα υψηλής αντοχής κόστιζαν. Ενώ το αλουμίνιο θα το παίρναμε ατόφιο και ότι περίσσευε θα πήγαινε για λιώσιμο. Το πρόβλημα εδώ ήταν το μεγαλύτερο βάρος του χάλυβα υψηλής αντοχής και η σχετικά μικρή ισχύς του κινητήρα 170 ίππους, τότε 180 σήμερα.

  Ταν πήγα με αυτήν την μελέτη στους από πάνω δεν μπορούσαν να πιστέψουν για το κόστος, οπότε με κάλεσαν για πρώτη φορά στην ζωή μου. Που θα τα φτιάξετε με ρώτησαν τα θωρακισμένα στην ΕΛΒΟ; Όχι τους απάντησα η ΕΛΒΟ δεν έχει δυνατότητες κατασκευής με αλουμίνιο, θα φτιάξουμε εκεί μελλοντικά με χάλυβα θωρακισμένα οχήματα αλλά με μεγαλύτερο κόστος.

  Που θα φτιάξετε τα θωρακισμένα με αλουμίνιο και πως; Στην εταιρία Άλφα θα τα φτιάξω με σασί του NISSAN KING KAMP, κινητήρες NISSAN 190 ίππων που θα έρχονται από τον Βόλο και αμάξωμα από αλουμίνιο. Από τα Μ113 που έχουμε βγάλει εκτός από την υπηρεσία κόβοντας τα στης κατάλληλες διαστάσεις. θα μπορούσαμε να πετύχουμε δωρεάν παραχώρηση Μ113 από την Αμερική και από άλλες συμμαχικές χώρες. Αν και θα μας συνέφερε ακόμα και να τα αγοράσουμε και να τα διαλύσουμε, πάρα να αγοράσουμε πλάκες αλουμινίου στο κατάλληλο πάχος γιατί το κόστος θα είναι πενταπλάσιο. Προσοχή να αγοράσουμε τα οχήματα που έβγαιναν για καταστροφή για σκραπ.

  Την συνέχεια την ξέρετε όλοι σας, έχω γράψει για την καταστροφή μιας μικρής πολεμικής βιομηχανίας.
  https://national-pride.org/2017/10/03/η-καταστροφή-μιας-μικρής-πολεμικής-βι/

  Δεν έχω γράψει τα πάντα και θα συνεχίσω: ανέφερα πως αν μας έδιναν δυο κουφάρια Μ113 και δυο σασί NISSAN KING KAMP με μηχανικά μέρη κομπλέ από τον Βόλο, όπως ερχότανε από την Ιαπωνία. θα μπορούσαμε μέσα σε τρεις μήνες να τα είχαμε έτοιμα, για την Ελληνική Έκθεση Πολεμικών Επιχειρήσεων που τότε ήταν στο Φάληρο. Μαζί φυσικά με τον σκελετό ελικοπτέρου και τα υπόλοιπα που κατασκεύαζε η Άλφα.

  Την ίδια περίοδο η Πτήση είχε αφιέρωμα στην εταιρία Άλφα και αναφέρθηκε και στον σκελετό επιθετικού ελικοπτέρου. Τότε μόνο η Αμερική και η Ρωσία κατασκεύαζαν επιθετικά ελικόπτερα! Αν προλάβαινε η εταιρία και τα είχε και πήγαινε στην έκθεση δεν θα μπορούσαν να την διαλύσουν. Οι καλοί μας άνθρωποι που αγαπούσανε πολύ την πατρίδα που έφτιαξαν πολεμική βιομηχανία και ανέβασαν την χώρα ψηλά, τα ξεφτέρια της πολιτικής μας τι έκαναν μωρέ; Κυνήγησαν εμένα και κάποιους άλλους ανηλεώς, μας τσάκισαν, μας διέλυσαν για το καλό όλων μας. Μα τι λέτε τώρα κουταμάρες μα να είμαστε ισχυροί και να μπορούσαμε να νικήσουμε την Τουρκία; Αφού δεν είχαμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτό δεν μας έλεγαν;

  Περιοδικό της Ένωσης Μεταλλειολόγων Ελλάδος 1993 ανέφερε όλα τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα που έχουμε δηλαδή της πετρελαιοφόρες ζώνες μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέταλλα, φυσικό αέριο κλπ. Οι από πάνω τα ξεφτέρια της πολιτικής μας δεν ήξεραν απολύτως τίποτα μα τίποτα;
  Τα συμπεράσματα δικά σας.
  Μικρός Ήρωας Γεώργιος Δικαίος

 25. Θα συνεχίσω να σας αναφέρω στοιχεία που δεν τα ξέρει ή δεν τα γράφει κανείς.
  για την προμήθεια των 124 κυράσιερ με λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ;
  Για να μάθετε πως βγάζουν της προδιαγραφές οι ειδικοί εδώ στην Ελλάδα.
  https://www.defence- point.gr/news/sk-105-kurassier-lysi-poy-echase-to-ges-gia-ti-thorakisi-ton-nison-vid

  Κατηγούμε συνεχώς την ΕΛΒΟ και το κακόμοιρο τόμα Κένταυρος που το σχεδίασαν για να μπορεί να μπει μέσα σε C-130!
  Της προδιαγραφές που της βρήκαν; Αποφάσισαν μια μέρα να φτιάξουν ένα τόμα χωρίς να ρωτήσουν τους ειδικούς πως το θέλουν;

  Zήτησαν από την Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ να τους ετοιμάσουν μια μελέτη με της προδιαγραφές. Η ίδια διεύθυνση που απέρριψε μετά από χρόνια το κυράσιερ! Τους είπαν λοιπόν αυτή την θωράκιση πρέπει να έχει μπροστά, αυτή περιμετρικά. Να έχει πυροβόλο των 30 χιλιοστών, να μεταφέρει τόσα άτομα και να είναι αερομεταφερόμενο!
  Μετά έφταιγε η δύσμηρη ΕΛΒΟ και η σχεδίαση που έκανε αλλά αυτό δεν το έχω διαβάσει πουθενά τόσα χρόνια.

 26. Το ζήτημα εδώ είναι τι ρόλο θα αναλάβει και τι θα κληθεί να αντικαταστήσει, γιατί ένα MRAP αυτή την στιγμή στον ΕΣ σε συνδυασμό με την ύπαρξη των M1117 είναι αυτό που έχει λιγότερη ανάγκη.

  Πιο λογικό ειναι να παρουσιαστεί μια πλατφόρμα τύπου JLTV, ενώ ανάλογα το κόστος θα έπρεπε να εξετασθεί μια πολιτική πλατφόρμα 4Χ4 με δεμένο ότι χρήματα για να αντικατασταθούν εκατοντάδες οχήματα δεν υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *