Με απόλυτη επιτυχία διεξάγονται οι θαλάσσιες δοκιμές της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN στη θαλάσσια περιοχή του Βισκαϊκού κόλπου. Το DefenceReview.gr καθώς και άλλοι τρεις διαπιστευμένοι στρατιωτικοί συντάκτες βρέθηκαν στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» και παρακολούθησαν μια ημέρα δοκιμών. Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» απέπλευσε νωρίς το πρωί από το ναυπηγείο της Λοριάν προκειμένου να εκτελέσει μια σειρά δοκιμών.
Κατά τη παρούσα χρονική περίοδο, η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώνει τη φάση των δοκιμών που περιλαμβάνουν δοκιμές της πρόωσης του πλοίου και όλων των επιμέρους μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων των φρεγατών (παροχή ηλεκτρικής ισχύος). Παράλληλα, η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» έπλευσε πάση δυνάμει με ταχύτητα που ξεπέρασε τους 27.5 κόμβους και μάλιστα σε συνεχόμενο χρόνο. Αναφορικά με το σκέλος των δοκιμών που περιλαμβάνουν δοκιμές της πρόωσης του πλοίου αξίζει να τονιστεί ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα με απόλυτη επιτυχία δίχως παρατηρήσεις που θα επιφέρουν καθυστερήσεις στη παράδοση του πλοίου.

Άξια αναφοράς είναι και η ευστάθεια του πλοίου σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μάλιστα δίχως τη χρήση των πτερυγίων ευστάθειας (stabilizers), τα οποία θα δοκιμαστούν σε προσεχές χρόνο. Στα πλαίσια των δοκιμών που παρακολουθήσαμε εν πλω από τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», δοκιμάστηκε το ραντάρ σταθερής διάταξης φάσης του πλοίου SEA FIRE, το οποίο εντόπισε στόχους ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι αποστάσεις εντοπισμού στόχων επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους σε αποστάσεις άνω των 300 χιλιομέτρων, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή του Βισκαϊκού κόλπου πραγματοποιούνταν άσκηση της Γαλλικής Αεροπορίας. Πλέον, η επόμενη φάση των δοκιμών περιλαμβάνει πλήρη έλεγχο όλων των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI HN σε όλα τα είδη των σύγχρονων αεροναυτικών επιχειρήσεων (πόλεμος επιφανείας, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, αεράμυνα περιοχής, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών). Επιπροσθέτως, δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία όλα τα συστήματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας του πλοίου καθώς και τα μέσα τακτικών επικοινωνιών τόσο με εναέρια μέσα όσο και με άλλα πλοία.
Σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι το κυριολεκτικά υπερσύγχρονο τακτικό σύστημα του πλοίου και η γενικότερη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση όλων των εισερχόμενων πληροφοριών από τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας όπως το ραντάρ SEA FIRE, τα σόναρ της φρεγάτας, το ESM καθώς και οι λοιποί αισθητήρες όπως το ηλεκτροπτικό σύστημα παρατήρησης. Η διάταξη του κέντρου πληροφοριών μάχης καθώς και ο τρόπος μέσω των οποίων διαμοιράζονται οι πληροφορίες, το καθιστούν εξαιρετικά φιλικό προς τους χρήστες, παρέχοντας στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη άμεσες και ακριβείς πληροφορίες για τη τακτική κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φυσική η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη πορεία και την εξέλιξη των θαλασσίων δοκιμών και εν γένει τη συνεργασία με τη γαλλική Naval Group. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και αυτό αποτυπώνεται και στο πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», δεδομένου πως οι γαλλικές φρεγάτες FDI HN αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά των ευρωπαϊκών φρεγατών με προηγμένα οπλικά συστήματα και αισθητήρες μάχης. Με βάση το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται να καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, τον Δεκέμβριο. Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» πως η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας οφείλουν άμεσα να υπογράψουν τη σύμβαση για τη 4η φρεγάτα και υπό ιδανικές συνθήκες τη ναυπήγηση επιπλέον φρεγατών FDI HN και μάλιστα στη χώρα μας.