Την ταχύτερη μνήμη RAM παγκοσμίως, η οποία αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, δημιούργησαν μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡΑΦΩΣ) του ΑΠΘ.

Οι ερευνητές αντικατέστησαν την ηλεκτρονική μνήμη με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM τυχαίας προσπέλασης, η οποία υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων της τάξης των 10Gb/s (δλδ 10 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο), επιτυγχάνοντας διπλάσια ταχύτητα από ότι οι πιο γρήγορες ηλεκτρονικές μνήμες RAM που κατασκευάζονται από παγκοσμίου φήμης εταιρείες πληροφορικής, όπως η Intel και η IBM.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Δρ. Χρήστο Βαγιωνά, τη Δρ. Θεόνη Αλεξούδη, τον Υποψήφιο Διδάκτορα Αποστόλη Τσακυρίδη, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκο Πλέρο και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αμαλία Μήλιου.  

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό «Optics Letters» (DOI 10.1364/OL.44.001821), ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά στις οπτικές τεχνολογίες, το οποίο εκδίδει η Optical Society of America. Επιπρόσθετα, το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Optics and Photonics News magazine» δημοσίευσε εκτενές σχετικό άρθρο και φιλοξένησε συνέντευξη του Δρ. Χ. Βαγιωνά (https://www.osa-opn.org/home/newsroom/2019/may/climbing_the_memory_wall%E2%80%9D/).

Το επιστημονικό επίτευγμα, το οποίο αποτελεί προϊόν μακρόχρονης προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που είχε ξεκινήσει το 2009, επιλύει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των υπολογιστών, γνωστό και ως «Τείχος Μνήμης». Σύμφωνα με αυτό, οι ταχύτητες των μνημών τυχαίας προσπέλασης RAM αυξάνουν για περισσότερα από 30 χρόνια με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις αντίστοιχες ταχύτητες των επεξεργαστών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιδόσεων των επεξεργαστών και των μνημών RAM, καθώς ο επεξεργαστής θα πρέπει να «περιμένει» να λάβει δεδομένα από την αργή μνήμη, με συνέπεια να μην μπορεί να τα επεξεργαστεί γρήγορα και να καθυστερεί τις υπόλοιπες διεργασίες.

Η «καρδιά» της οπτικής μνήμης RAM αποτελείται από γρήγορους οπτικούς διακόπτες, το αντίστοιχο των ηλεκτρονικών τρανζίστορ στη φωτονική τεχνολογία, διασυνδεδεμένους σε μια πρότυπη οπτική διάταξη δύο καταστάσεων, του «0» και του «1», ενώ ένας τρίτος οπτικός διακόπτης ελέγχει αν θα εκτελεστεί η λειτουργία της Ανάγνωσης ή της Εγγραφής στη μνήμη. Καθώς το φως δεν μπορεί να «εγκλωβιστεί» χωρικά και, κατά συνέπεια, να αποθηκευτεί με την ίδια ευκολία που αυτό είναι εφικτό στα ηλεκτρόνια και τις ηλεκτρονικές μνήμες, η ερευνητική ομάδα υλοποίησε μια τεχνική που αξιοποιεί δύο αλληλοεξαρτώμενα, αλλά διαφορετικά μήκη κύματος: όταν το ένα μήκος κύματος κυριαρχεί μέσα στην προτεινόμενη συσκευή-μνήμη, τότε αναγκάζει το άλλο να παραμένει σβηστό, οπότε αντιστοιχώντας τα ψηφία 1 και 0 στα δύο διαφορετικά μήκη κύματος επιτυγχάνεται ψηφιακή αποθήκευση.

Στο μέλλον προβλέπονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις, καθώς η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να μελετήσει οπτικές μνήμες υψηλότερης χωρητικότητας, με πολλαπλά κύτταρα μνήμης, που εκμεταλλεύονται τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.

Οι καινοτόμες ερευνητικές ιδέες  της ομάδας του ΑΠΘ χρηματοδοτούνται  από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) μέσα από τα ερευνητικά έργα  CAM-UP («Οπτικές Μνήμες Προσπέλασης Περιεχομένου για γρήγορη αναζήτηση διεύθυνσης», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Χρήστο Βαγιωνά) και ORION («Οπτικές Μνήμες Τυχαίας Προσπέλασης με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για γρήγορη απόκριση και υψηλή ρυθμοαπόδοση σε υπολογιστικά περιβάλλοντα», με Επιστημονικά Υπεύθυνη τη Δρ. Θεόνη Αλεξούδη).

H Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ) δημιουργήθηκε το 2015, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, βασική αποστολή του οποίου είναι η προώθηση και ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας σε ένα ανοικτό και συνεργατικό περιβάλλον αριστείας. Ο ομάδα προέρχεται από τη συνένωση των ερευνητικών ομάδων του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Πλέρου και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αμαλίας Μήλιου από το Τμήμα Πληροφορικής, του Επίκουρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Βυρσωκινού από το Τμήμα Φυσικής και του Καθηγητή Λεωνίδα Γεωργιάδη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

ΠΗΓΗ: VORIA.GR

Comments

  1. Δυστυχώς για λόγους ιστορικούς η ελληνική κοινωνία και η οικονομία έχει αποκτήσει χαρακτήρα μεταπραττικό μεταπωλητή των δυτικών προϊόντων (πλέον και των ανατολικών). Από την άλλη ο διορισμός στο δημόσιο παραμένει ένα σταθερό ιδανικό και επιδίωξη μεγάλης μερίδας του κόσμου. Με τέτοια μυαλά η επένδυση στην επιστήμη και την τεχνολογία είτε δε θα συμβαίνει είτε δε θα βρίσκει το δρόμο προς την εφαρμογή και την παραγωγή. (Για να μη μιλήσουμε για τις γραφειοκρατικές, φορολογικές και άλλες δυσκολίες). Και UAV αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ το οποίο θα έπρεπε να ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, και γιατί όχι και εταιρείες.

   1. Chris θα μου επιτρεψεις μια μικρή παρέμβαση, επειδη λογω ιδιοτητας βλεπω πολλά και διαφορα στο επιχειρειν:
    Παραμενει ιδανικο και επιδίωξη γιατι το δημόσιο ειναι ο καλυτερος εργοδότης (πλην μερικών φωτεινων εξαιρεσεων του ιδιωτικου τομέα). Αν σου εδιναν επιλογη να δουλευεις για τον κατσαπλια εργοδοτη που φερεται άσχημα, που δε σε δηλωνει σωστά στα ωραρια-ειδικοτητα, που σε καθυστερει τις πληρωμες ή σε βαρα πιστόλι και σε απολυει για ψιλου πηδημα… και εναν στοιχειωδως τυπικο εργοδοτη, ποιον θα διάλεγες?

    Σε αυτη την χώρα, θα επρεπε να υπάρχει νομοθεσια, προτου κανεις γίνει εργοδοτης να παρακολουθησει σεμιναρια πολλών εκατονταδων ωρών και μετά να δώσει εξετασεις… μηπως και γινει ανθρωπος και σταματησει να φερεται στους αλλους σαν να ναι ιθαγενεις.

    1. Όπως και να έχει (γενικώς), η εύνοια προς τον μάγκα εισαγωγέα, έναντι του (σχεδόν) αγρίως διωκώμενου παραγωγού, είναι και για τη χώρα επιζήμια και ένα τεράστιο θέμα προς επίλυση. Ασχέτως της συμπεριφοράς κάποιων, ο εισαγωγέας, προωθεί το έτοιμο το προϊόν στην αγορά. Αντίθετα ο παραγωγός, έχει αντιμετωπίσει 928347639647 προβλήματα (και γραφειοκρατικά) για να φτάσει να είναι έτοιμος θα διαθέσει το προϊόν του.
     Ε, αυτό πρέπει να σταματήσει στην χώρα μας. Οι «πονηροί», να την πληρώσουν και άσχημα. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι, που είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι καλό στη ζωή τους, πρέπει να ενισχυθούν, αφού τις ικανότητες και τα μυαλά τα διαθέτουμε.
     Και (με αφορμή το άρθρο), να συνδέσουμε επιτέλους την έρευνα με την αγορά και το αντίστροφο.

    2. Προφανώς η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ή ύπαρξη συλλογικής διαπραγμάτευσης, και η τήρηση εργασιακών κανόνων και δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο στην ιδιωτική εργασία. Δυστυχώς αυτό με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης έχει καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό αν όχι πλήρως.
     Από την άλλη βέβαια δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση το χρεωκοπημένο μοντέλο διορισμού κομματικών στρατών και πολιτικής πελατείας που έφτασε στο σημείο να δημιουργεί θέσεις άνευ αντικειμένου για να βολεύει ημέτερους, που κάθονται 8 ώρες στο γραφείο χωρίς να κάνουν κάτι. Στην καλή περίπτωση γιατί αλλα αρπακτικά πήγαιναν κάθε τέλος τους μηνός μόνο για την είσπραξη του μισθού. Ενώ όταν έγιναν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δε χρειάζονταν ούτε αυτή η μία ημέρα προσέλευσης. Θυμάται κανείς τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία; Το επίδομα λόγω έλλειψης επιδόματος; Από την άλλη με το άλλο καταπληκτικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, το βύσμα, οι διορισμένοι παίρνουν μετατάξεις είτε σε υπουργεία, είτε σε γραμματείες είτε σε άλλες θεσεις ασχετες με το αντικείμενο τους. Ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν διακαώς και πετυχαίνουν να φύγουν από τη θέση στην οποία διορίστηκαν και να πάνε Αθήνα Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Με αποτέλεσμα να είναι περιφερειακά νοσοκομεία, σχολεια κλπ. χωρις προσωπικό. Και για ολα αυτά να πληρώνουμε με δανεικά για να έχουμε θέσεις κενές και υπαλλήλους φαντάσματα χωρίς τις υπηρεσίες που δικαιούμαστε ως πολίτες. Εγώ δε.θελω να γίνουν μαζικές απολύσεις από το δημόσιο όπως προτείνουν κάποιοι. Αλλά αυτές οι θέσεις φαντάσματα μπορουν και πρέπει να καταργηθούν και οι υπόλογοι βολεφτές και βολεμένοι να τιμωρηθούν, και να σταματησουν οι μαζικες μετατάξεις- μετακινήσεις σε άσχετες θέσεις ή σε περιοχές που δεν καλύπτουν παρά.μονοντις προσωπικές τους ανάγκες. Από αυτά μόνο θα εξοικονομηθούν χρήματα και θα βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
     Πάντως αν δεν υπήρχε και η μαζική νοοτροπία του βολέματος, δηλαδή της πρότασης του ατομικού συμφέροντος μπροστά από το συλλογικό η εκτεταμένη διαφθορά θα περιοριζόταν, γιατί θα.μειονοταν η πολιτική πελατεία των διεφθαρμένων πολιτικών μέσω της οποίας εξασφαλίζουν την εκλογή και την πρόσβαση στην τσέπη μας την οποία καταληστεύουν. Είτε έχουμε ζητήσει και λάβει το ρουσφετάκι μας είτε όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *