Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση, ύψους $ 553,8 εκατομμυρίων, με τη Fincantieri Marinette Marine για τη ναυπήγηση της δεύτερη φρεγάτας κλάσης «Constellation» του προγράμματος FFG(X). Η δεύτερη φρεγάτα θα ονομάζεται USS «Congress» (FFG-63). Το κόστος των $ 553,8 εκατομμυρίων αφορά μόνο στη ναυπήγηση του πλοίου και όχι στην υποστήριξη και τα όπλα του. Το δεύτερο πλοίο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιανουάριο του 2027. Υπενθυμίζουμε ότι η σύμβαση για τη ναυπήγηση των 10 πρώτων πλοίων υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2020 (η συνολική αρχική απαίτηση είναι για 20 πλοία). Οι φρεγάτες είναι μια έκδοση των ιταλικών FREMM, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και απαιτήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού. Η παράδοση του πρώτου πλοίου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2026. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, το κόστος ναυπήγησης των 20 φρεγατών δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα $ 19,81 δισεκατομμύρια, δηλαδή $ 990,5 εκατομμύρια ανά πλοίο, με υποστήριξη και όπλα.

Ο οπλισμός των φρεγατών, όπως τον έχει επιλέξει το Αμερικανικό Ναυτικό, αποτελείται από ένα πυροβόλο Mk.110 των 57 χιλιοστών, 16 βλήματα κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile), κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launching System) 32 θέσεων για ισάριθμα βλήματα SM-2 ή 128 βλήματα RIM-162 ESSM ή συνδυασμό αυτών, αντιπυραυλικό σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile) των 21 θέσεων και τέσσερις εκτοξευτές Mk.53 Mod.9 DLS (Decoy Launching Systems) αναλώσιμων και το ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου AN/SQQ-89F. Επίσης, θα ενσωματώνουν όπλο λέιζερ ισχύος 150 kW και δυνατότητα υποστήριξης ελικοπτέρου MH-60R και UAV MQ-8C Firescout.

Οι απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων είναι 200 άτομα. O ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους αποτελείται από το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS της έκδοσης Baseline-10, σύστημα ζεύξης δεδομένων CEC (Cooperative Engagement Capability), ελαφρύ συρόμενο σόναρ AN/SLQ-61, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS : Variable Depth Sonar) AN/SQS-62,  το ραντάρ έρευνας αέρος AN/SPY-6(V)3 EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), τεχνολογίας AESA, ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-73(V)18 NGSS (Next Generation Surface Radar) και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SLQ-32(V)6 SEWIP Block.2 (Surface Electronic Warfare Improvement Program)