Στο πλαίσιο της άσκησης «BALTOPS 50» (50 Baltic Operations) το Αμερικανικό Ναυτικό δοκίμασε ένα UAV σε ρόλο εντοπισμού θαλάσσιων ναρκών σε ρηχά νερά. Το UAV ενσωματώσει τον αισθητήρα METL (Magnetic Expeditionary Threat Locator) για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων ναρκών και το ραντάρ εδάφους Sky Glass. Ο συνδυασμός των δύο αισθητήρων επέτρεψε τον εντοπισμό θαλάσσιων ναρκών, αλλά σε ρηχά νερά.

Comments

 1. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, πεταμένα λεφτά ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσαν να εξελίσσουνε έτη περαιτέρω το Ρ-8 τους με βελτιωμένο και σε υλικό και σε λογισμικό, τους ανιχνευτές μαγνητικών ανωμαλιών, που εντοπίζουνε τα υποβρύχια ανιχνεύοντας πρακτικά το μέταλλό τους και οι Η.Π.Α. κάθεται και παίζει στην κυριολεξία με ανεπάνδρωτα του ρηχού νερού ΑΙΣΧΟΣ.

  1. Φίλε Γιώργο,

   Κατά την ερασιτεχνική μου γνώμη, δεν είναι πεταμένα λεφτά. Το drone αυτό, είναι μικρό και φθηνό. Μπορείς να το βάλεις πάνω και σε ένα LCS ή και σε μικρότερα πλοία και να το απογειώνεις όπου και όποτε θέλεις με ελάχιστο κόστος και χωρίς τον περιορισμό ακτίνας δράσης ενός P-8. Επίσης το drone και να καταρριφθεί μικρό το κακό. Τέτοιες λύσεις θα έπρεπε και μεις για το Αιγαίο. Θα μπορούσαμε σε νησιά να τα έχουμε, αντί να περιμένουμε να έρθει ναρκοθηρικό από τη Σαλαμίνα. Παρεμπιπτόντως, δεν είχαμε και πολλά ναρκοθηρευτικά, χάσαμε και 1 με τη σύγκρουση πρόσφατα.

   1. Ναι φίλε @Zefiros, γιατί «ξεχάσανε» να βάλουν σόναρ τροπίδας στα LCS και τώρα προσπαθούν με ανεπάνδρωτες, μεσοβέζικες, λύσεις με μαγνήτες να λύσουν το πρόβλημα, που δε λύνεται. Κανονικά όλα αυτά, μαγνητόμετρα και σόναρ πλώρης έπρεπε να υπάρχουν ενσωματωμένα στο σκάφος. Προφανώς θα απογειώνονται από τα LCS καθώς και στις δύο κλάσεις υπάρχει πρόβλεψη για ανεπάνδρωτο.

    1. Εεεεε, τόσα καλά έχει το LCS, έχει και ένα μικρό μειονέκτημα! Εντάξει, δεν τα έχει όλα! Μην είμαστε και πλεονέκτες! Όπως λες και συ, να η λύση! Το είχαν προβλέψει να μπορεί να παίρνει drone! Θα βγάλει άρθρο γνωστή ιστοσελίδα για έναν λόγο παραπάνω να πάρουμε τις MMSC! Χαχαχαχα! Μαζί με τα λέιζερ που θα μας σώσουν από τον κορεσμό! Τα λέιζερ έχουν περιορισμένη ακτίνα (κάπου 2χμ) και επηρεάζονται και από την κακοκαιρία, αλλά γλιτώσεις από επιθέσεις κορεσμού drone με το λέιζερ των 2χμ. Τώρα παίρνει και αντιναρκικό drone! Τζάμπα πράμα! Να προλάβουμε να παραγγείλουμε τις MMSC πριν μας τις πάρει άλλος! Το USN αποσύρει και 2 LCS Ιούνιο και Σεπτέμβριο! Μήπως είναι η ενδιάμεση λύση που περιμέναμε ή δώρο για να μας χρυσώσουν το χάπι; Χαχαχα!

 2. Στις παράκτιες επιχειρήσεις ένας απ’τους κύριους κινδύνους-όπλα είναι οι νάρκες.
  Καλά κάνουν και πειραματίζονται για την αντιμετώπιση κάθε αντιπάλου όπλου με φτηνό πλην όμως αποτελεσματικό τρόπο.
  Αυτά να τα βλέπουμε εμείς που είμαστε too large και μας ενδιαφέρουν τα κύρια μέσα (F16, φρεγάτες κλπ). Εκεί βέβαια είναι οι μεγάλες μίζες…
  Επαγγελματική νοοτροπία απ’το καλύτερο ναυτικό του κόσμου.
  Τα περί ανθυποβρυχιακών Ρ8 πού κολλάνε;;;
  ΕΛΕΟΣ…

  1. @Εξκουβιτωρ τα Ρ-8 κολλάνε και πολύ καλά μάλιστα, γιατί η κύρια αποστολή τους είναι να ξετρυπώνουν τα υποβρύχια και να τα τορπιλίζουν και δευτερευόντως ο πόλεμος επιφανείας. Ό,τι, υποτίθεται, θα κάνουν και τα δικά μας Ρ-3.

   1. Τα αμερικανικά, με την εναέρια υπεροχή των ΗΠΑ, σίγουρα θα κάνουν την αποστολή τους, αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο από ένα drone. Για τα δικά μας P3 είναι που αμφιβάλλω, λόγω του ότι οι Τούρκοι δε θα επιχειρήσουν να κάνουν απόβαση στην Έυβοια, αλλά σε τίποτα Οινούσσες ή Καστελλόριζο και άρα θα κινηθούν στα νερά τους κοντά στις ακτές τους. Πώς θα επιχειρούν τα ελληνικά P3 κοντά στις τουρκικές ακτές, με F16, S400, Hawk, Hisar, ποτέ δεν το κατάλαβα.

    Αλλά κάποτε η Πτήση έγραφε πως τα πήραμε για…το Ιόνιο, γιατί αλλιώς τα τουρκικά υποβρύχια θα…τορπιλίζουν τα πλοία που θα μας ανεφοδιάζουν. Γιατί αλλιώς δια ξηράς δε μπορούμε να φέρουμε πολεμοφόδια; Ή για παράδειγμα, αν ζητήσουμε πυρομαχικά από Γαλλία, οι Τούρκοι θα βυθίσουν γαλλικό πλοίο, το οποίο θα ξέρουν μάλιστα εκ των προτέρων πως μας φέρνει όπλα; Αυτές είναι ιστορίες τραβηγμένες από τα μαλλιά, για να δικαιολογηθούν τα 450 εκ για αεροσκάφη 40ετίας. Περισσότερη λογική έχει το να έχει δουλειά η ΕΑΒ και δωράκι στη LM και για έχουμε μέσα για ασκήσεις και SAR. Βέβαια με τα ίδια λεφτά αγοράζαμε καινούρια.

    1. Ή για παράδειγμα δε μπορούμε να φέρνουμε εφόδια αεροπορικώς από τη Δύση. Ή για παράδειγμα, ο μισός ελληνικός εμπορικός στόλος και βάλε, δεν έχει ελληνική σημαία. Οι Τούρκοι θα βυθίζουν πλοία με παναμέζικη και άλλες σημαίες ευκαιρίας εμπορικά στον Ιόνιο; Σιγά μη γίνει και η μάχη του Ατλαντικού, που θα φέρνουμε νηοπομπές με στάρι και σφαίρες από τη Γαλλία και οι Τούρκοι θα στήνουν παγανιές με υποβρύχια στο Ιόνιο για να μας τα βυθίσουν.

    2. @Zefiros τα Ρ-3 θα πάνε όπου θα πάνε και τα εναέρια ραντάρ μας, στο ίδιο πακέτο με μια δυο μοίρες μαχητικών, σε διαμόρφωση εναέριας μάχης δηλαδή με Meteors και ΑΙΜ-120, MICA NG και IRIS-T να τα προστατεύουνε πάραυτα. Αυτή είναι η αποστολή των Ρ-3, να πάνε ανατολικά του Καστελόριζου και να ξετρυπώσουν υποβρύχια, πριν γίνουν επικίνδυνα για τον στόλο μας. Στο τέλος της ημέρας προτιμώ να χάσω ένα αεροπλάνο από μία φρεγάτα. Επίσης, με το καλημέρα θα έχουν φύγει μαχητικά για SEAD στα Hisar και S-400, οπότε δεν θεωρώ ότι θα είναι και τόσο απειλή. Επίσης μη ξεχνάμε ότι και τα πλοία τους θα έχουν αντιαεροπορικά Hisar πάνω, η κλάση Κωνσταντινούπολη πιθανά τον Hisar-O, οι κορβέτες Ada, μετά τα Αμερικανικά εμπάργκο τις βλέπω να το γυρνάνε σε Hisar-A και μη ξεχνάμε τους επτά καταστροφείς, TF2000, με Hisar-U, άνω των 100χλμ εμβέλεια! Εάν παρκάρουν, δυο-τρεις καταστροφείς, ανάμεσα σε Ρόδο και Κύπρο, ε έχουμε πρόβλημα, εκτιμώ.

 3. @ Γιώργος

  Οταν παραλαβουν οι Ινδοι τους S-400, θα γινει προθετη αγορα
  S-400 απο τους Τουρκους που θα τοποθετηθει στην Λιβυη,
  τα προβληματα μας θα αυξανουν συνεχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *