Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, ανακοίνωσε ότι η πρώτη φρεγάτα κλάσης «Hunter» (Type-26), η οποία βρίσκεται υπό ναυπήγηση, θα παραδοθεί το 2031. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ότι το πρώτο πρωτότυπο δομικό μέρος (Block) της πρώτης «Hunter» είναι έτοιμο. Συνολικά η Αυστραλία θα ναυπηγήσει εννέα «Hunter» με συνολικό κόστος $ 25,9 δισεκατομμύρια (πλοία, όπλα, υποστήριξη, εκπαίδευση, υποδομές) προς αντικατάσταση των φρεγατών τύπου MEKO-200 κλάσης «ANZAC», οι οποίες εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 1996-2006 και σήμερα αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος AMCAP (Anzac Midlife Capability Assurance Program).

Το πρόγραμμα AMCAP είναι συνολικού κόστους $ 1,4 δισεκατομμυρίων. Το συμβόλαιο υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016 και οι εργασίες αναβάθμισης αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024. Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση του ραντάρ SPS-49(V)8 από το νεότερο και ικανότερο ενεργητικό ραντάρ διάταξης φάσης έρευνας αέρος CEAFAR2-L, στην αντικατάσταση του συστήματος IFF, στην αντικατάσταση του συστήματος Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης, στην αναβάθμιση του συστήματος προστασίας από τορπίλες και στην εγκατάσταση συστήματος ενεργητικών αντιμέτρων για βλήματα κατά πλοίων. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέων συστημάτων επικοινωνιών και βελτιώσεις στο διοίκησης και ελέγχου.

Οι «Hunter» θα έχουν εκτόπισμα 8.800 τόνους (με πλήρη φόρτο), 149,9 μέτρα μήκος και 20,8 μέτρα πλάτος. Η μέγιστη ταχύτητα πλεύσης θα είναι οι 27 κόμβοι (50 χιλιόμετρα την ώρα) και οι απαιτήσεις επάνδρωσης 180 άτομα (θα μπορεί να υποστηρίξει την ενδιαίτηση έως 208 ατόμων). Ο εξοπλισμός τους θα αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο Mk.45 Mod.4 διαμετρήματος 127/54 χιλιοστών, κάθετο εκτοξευτή Mk.41 VLS για βλήματα RIM-66 (Standard) και RIM-162 ESSM, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx και τορπίλες MU-90 Impact. Επίσης θα μπορούν να φιλοξενήσουν ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας MH-60R ή MRH-90, αλλά και UAV.