Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, το νέο σύστημα διαχείρισης μάχης υποβρυχίων MUREN της Τουρκίας θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2022. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Mustafa Varank στα ναυπηγεία Golcuk όπου και ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες αναβάθμισης του υποβρυχίου S-353 «Preveze». To σύστημα MUREN βρίσκεται σε φάση θαλάσσιων δοκιμών αποδοχής και αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακό και να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2022.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Το MUREN είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης, το οποίο ενσωματώνει 20 διαφορετικούς αισθητήρες, συστήματα πλοήγησης και οπλικά συστήματα. Όλες οι λειτουργίες, όπως επεξεργασία δεδομένων, διοίκησης και έλεγχος, έλεγχος πυρός και πλοήγηση γίνονται από το MUREN». Το σύστημα αναπτύσσει η TUBITAK, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Έρευνας και Ανάπτυξης του Τουρκικού Ναυτικού και τα Ναυπηγεία Golcuk Naval Shipyard.

Το πρόγραμμα MUREN έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι η ανάπτυξη του συστήματος MUREN-AY (για την αναβάθμιση δύο από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Ay», η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2015) και του MUREN-PREVEZE (για τα υποβρύχια κλάσης «Preveze», η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2017), με το οποίο τα αναβαθμισμένα τουρκικά υποβρύχια θα μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες τύπου DM-2A4, AKYA και Mk.24 Tigerfish.