Η αμερικανική Textron Systems ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στον Αμερικανικό Στρατό το υβριδικό μη-επανδρωμένο χερσαίο όχημα M5 Ripsaw εντός τους 2021 και πιο συγκεκριμένα την άνοιξη του 2021. Συνολικά θα παραδοθούν τέσσερα (4) πρωτότυπα για επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση. Το όχημα ενσωματώνει κινητήρα ισχύος 900 ίππων και έχει εμβέλεια της τάξεως των 300-400 μιλίων (περίπου 480-640 χιλιόμετρα).

Το Μ5 Ripsaw είναι ένα μεγάλο σε διαστάσεις μη-επανδρωμένο χερσαίο όχημα, με πυροβόλο (για αποστολές μάχης), ενώ λειτουργεί και ως μητρικό σκάφος για το μη-επανδρωμένο χερσαίο όχημα SUGV και το μη-επανδρωμένο αερόχημα SkyRaider. Το όχημα είναι εφοδιασμένο και με το σύστημα TacFLIR 280-HD για επίγνωση της τακτικής κατάστασης σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Το SUGV ζυγίζει 13 κιλά και ενσωματώνει μικρό γερανό ικανότητας ανύψωσης βάρους 10 κιλών. Το SkyRaider μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 2,2 κιλών.

Η κύρια αποστολή του Μ5 Ripsaw είναι αυτή της αναγνώρισης και της προσβολής ευκαιριακών στόχων, ενώ ενδείκνυται και για χρήση σε αποστολές προκάλυψης περιοχών και προφυλακής σε μονάδες και σχηματισμούς. Επίσης μπορεί να χρησιμεύσει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και καταστροφής εκρηκτικών μηχανισμών (μέσω του SUGV). Σε αστυνομικό ρόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές τάξης και ασφάλειας, καθώς μπορεί να εφοδιαστεί με το σύστημα ελέγχου πλήθους MCCM (Modular Crowd Control Munitions), το οποίο συνδυάζει φωτοβολίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *