Το ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S-500, το οποίο προορίζεται για την αντικατάσταση των S-400 θα ξεκινήσει την παραγωγή του το 2020, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Izvestia». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το S-500 δοκιμάστηκε, με επιτυχία, στη Συρία, κάτι όμως που με σημερινή ανακοίνωση διαψεύδει το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το S-500 Prometheus θεωρείται αρκετά πιο προηγμένο τόσο από το S-400 όσο και από το αμερικανικό Patriot με κύρια ικανότητα αυτή της ενσωμάτωσης σε μια ενιαία εικόνα διοίκησης και ελέγχου των δεδομένων και των πληροφοριών που συλλέγει το ραντάρ. Εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα του να ανιχνεύει, να κατηγοριοποιεί και να εμπλέκει στόχους ταυτόχρονα, συμβατικούς και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η κύρια διαφορά του S-500 από το S-400 είναι το σύστημα PBU (σημείο ελέγχου μάχης), το οποίο ενσωματώνει σύστημα αυτόματου ελέγχου. Όλες οι πληροφορίες από τα ραντάρ, όχι μόνο του S-500, αλλά και άλλων, διοχετεύονται στο PBU, το οποίο, στη συνέχεια, αξιολογεί τα δεδομένα, επιλέγει και εμπλέκει τους στόχους αυτόματα. Το S-500 ενσωματώνει ραντάρ έρευνας και αναγνώρισης στόχων μεγάλου βεληνεκούς και ραντάρ καθοδήγησης βλημάτων.