Το Αμερικανικό Ναυτικό, το οποίο χρησιμοποιεί το βλήμα αντί-ραντάρ AGM-88E Block.1 Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM), επιθυμεί την ένταξη σε υπηρεσία της νέας βελτιωμένης έκδοσης αυξημένου βεληνεκούς AARGM-ER το 2023. Μέχρι σήμερα το Αμερικανικό Ναυτικό έχει παραλάβει περί τα 600 βλήματα AGM-88E Block.1 AARGM, ενώ όπως ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του AARGM-ER αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Το πρόγραμμα ανάπτυξη του AARGM-ER έχει αναλάβει η Orbital ATK. Η νέα έκδοση (AARGM-ER), όπως και οι προηγούμενες, θα ανήκει στο υπερηχητικό φάσμα και θα μπορεί να εκτελεί αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD : Suppression on Enemy Air Defense), αλλά και καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας (DEAD : Destruction of Enemy Air Defense).

Σε σχέση με τις προηγούμενες, η έκδοση AARGM-ER θα ενσωματώνει βελτιωμένο κινητήρα, αλλά θα διατηρεί τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα της έκδοσης AGM-88E Block.1 AARGM, η οποία επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές περί τα 150 χιλιόμετρα. Στόχος είναι η έκδοση AARGM-ER να επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι το βλήμα αντί-ραντάρ AGM-88, στην έκδοση ΑGM-88B Block.3A HARM, βρίσκεται σε υπηρεσία τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, ήδη από τη δεκαετία του 1990.