Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λαμβάνουν χώρα εξελίξεις που θα έπρεπε να κεντρίσουν την προσοχή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Κίνα μόλις ανέπτυξε έναν στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα drones θα παρέχουν άμεσα πληροφορίες στο υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας ενώ το πεδίο δράσης τους φαντάζει ιδανικό και εξαιρετικά παρόμοιο με τα ξερονήσια του Αιγαίου που εποφθαλμιά η Τουρκία.
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ για το SL PRESS
Όπως και τα ελληνικά, τα νησιά αυτά δεν κατοικούνται και είναι δυσπρόσιτα. Διαβάζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Κινέζας δημοσιογράφου Liu Zhen στο South China Morning Post, βλέπουμε ότι οι εξελίξεις με τα κινεζικά drones θα πρέπει να ανησυχήσουν τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Όπως αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Φυσικών Πόρων η αλυσίδα επικοινωνίας των drones «ενίσχυσε εξαιρετικά τη δυναμική επιτήρηση μας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επέκτεινε τις δυνάμεις μας στην ανοικτή θάλασσα». Το σύστημα αέρος-εδάφους αποτελείται από πολυάριθμα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που φέρουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οχήματα οδικής κινητής επικοινωνίας που λειτουργούν ως σταθμοί αναμετάδοσης μετάδοσης, καθώς και δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών θαλάσσιων πληροφοριών.
Η Κίνα διεκδικεί τους περισσότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία είναι επίσης μία από τις πιο «πολυσύχναστες» εμπορικές οδούς στον κόσμο. Ο στόλος drones επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει η Κινέζα δημοσιογράφος, την κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή μετά και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε επτά από τα τεχνητά νησιά που δημιουργήθηκαν στο αμφισβητούμενα νησιά Σπάρτλυ. Πρόκειται για τακτικές που υιοθετούν με επιτυχία οι Κινέζοι για να παγιώσουν την κυριαρχία τους σε νερά που δεν τους ανήκουν.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καρυώτη καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ (ΗΠΑ), που ερευνά εδώ και δεκαετίες τα ζητήματα ΑΟΖ, «οι Κινέζοι δίνουν το παράδειγμα στους Τούρκους, χρησιμοποιώντας drones για να παραβιάζουν τις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών». Στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας υπάρχουν και ανταγωνίστριες χώρες πλην εξίσου ανταγωνιστικές προς την Κίνα: το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα ήταν ωφέλιμο να παρακολουθούνται στενά αυτές οι εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις των Κινέζων.
Ο απόλυτος εναέριος έλεγχος
Πως θα λειτουργούν οι Κινέζοι το νέο σύστημα εναέριας επιτήρησης όμως; Καθώς τα ήδη υπάρχοντα κινεζικά συστήματα επηρεάζονται από τον συννεφιασμένο καιρό της περιοχής, θα έρθουν τα ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο κινεζικό δορυφορικό σύστημα τηλεανίχνευσης με εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας, πολλαπλών γωνιών και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Στη συνέχεια θα στέλνουν τα σήματα που θα λαμβάνουν από την επιφάνεια των νησίδων ή της θάλασσας σε ειδικά οχήματα. Τα τελευταία είναι ουσιαστικά κινητοί σταθμοί επικοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να οδηγηθούν στα πιο απίθανα-βλέπε ανώμαλα-μέρη δίχως πρόβλημα.
Ακολούθως, τα σήματα αυτά αποστέλλονται στο δορυφορικό δίκτυο ως ακίνητες εικόνες ή και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, ώστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να μπορούν να κάτσουν άνετα οι ειδικοί άνετα και να τα παρακολουθούν από το αρχηγείο στη νότια επαρχία Κουανγκτούνγκ. (Βλέπε την εικόνα)
Όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές στο ρεπορτάζ της Liu Zhen, το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί ξανά από τους Κινέζους για την έρευνα των θαλασσών, τη διερεύνηση περιοχών που ιστορικά υπάρχει πρόβλημα, αλλά και στην παρακολούθηση νησιών σε πραγματικό χρόνο. «Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις παρατήρησης καταστροφών και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ατυχήματα από διαρροή πετρελαιοκηλίδες».
Η Κίνα ξεκινά επίσης μια συστοιχία δορυφορικού συστήματος (Hainan)-το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021- για την καθημερινή παρακολούθηση της κυκλοφορίας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα περιλαμβάνει έξι οπτικούς δορυφόρους, δύο υπερφασματικούς δορυφόρους και δύο δορυφόρους ραντάρ. Το Πεκίνο έχει επίσης δημιουργήσει ραντάρ παρακολούθησης του καιρού, σταθμούς παρατήρησης των θαλασσών και του περιβάλλοντος, ενισχύοντας την κυριαρχία του. Αν λάβουμε υπόψιν ότι η Τουρκία έχει καταφέρει άθλους στην εξέλιξη και κατασκευή drones τότε ίσως κάποιοι στην Αθήνα πρέπει να επαγρυπνούν. Στον Ερντογάν αρέσουν τέτοια παιχνίδια…