Με δελτίο τύπου το Γενικό Επιτελείο Στρατού γνωστοποιεί τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά του Πυροβολικού Μάχης του Δ Σώματος Στρατού η οποία εκτελέστηκε στα Πετρωτά της Ξάνθης.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΓΕΣ: Από 30 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης οι βολές Πυροβολικού Β΄ εξαμήνου 2023, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ». Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω». Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109, PzH 2000GR και από Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών RΜ-70 (ΠΕΠ RΜ-70). Κατά την εκτέλεση των βολών διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων.
Η επιχειρησιακή αξία των 119 RΜ-70 είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητά. Το ίδιο ισχύει και με το κυριολεκτικά τεράστιο απόθεμα ρουκετών JROF τις οποίες διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Οι ΠΕΠ του Ελληνικού Στρατού Ξηράς είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό οφείλεται στο φιλότιμο και το μεράκι των στελεχών του Πυροβολικού.
Γιατί όμως ενώ άπαντες γνωρίζουν πως οι ΠΕΠ παρέχουν μια πραγματική αποτροπή τόσο σε Έβρο όσο και σε Ανατολικό Αιγαίο δεν εκσυγχρονίζονται τη στιγμή που απαιτείται μόλις ένα κονδύλι της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ; Κονδύλι το οποίο περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του (επαναλαμβάνουμε) τεράστιου αποθέματος ρουκετών και μάλιστα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ώστε η ελληνική βιομηχανία να έχει έργο και κυρίως να αποκομίσει τεχνογνωσία.
Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ RΜ-70 και ταυτοχρόνως η αναβάθμιση του αποθέματος θα διασφάλιζε πως τόσο το απόθεμα ρουκετών όσο και οι 119 RΜ-70 θα διατηρούνταν αξιόμαχοι και με ένα ασήμαντο κόστος. Με την αναβάθμιση των ρουκετών θα διπλασιάζονταν το βεληνεκές των ρουκετών από τα 20 στα 40km και ταυτόχρονα θα βελτιώνονταν και η ακρίβεια τους.
Σε αντίθεση μάλιστα με τη πανάκριβη πρόταση της Lockheed Martin για τα M-270 MLRS της οποίας το σύστημα δεν δοκιμάστηκε και δεν αξιολόγηθηκε επί του πεδίου με πραγματικά πυρά, στη περίπτωση του εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ RM-70 στη πλέον σύγχρονη διαμόρφωση RM-70 VAMPIRE έγιναν εξαντλητικές δοκιμές και βολές με πραγματικά πυρά σε Πετρωτά και Κρήτη, βολές απόλυτα επιτυχείς οι οποίες σύμφωνα με την αξιολόγηση την οποία έχει στα χέρια της η στρατιωτική ηγεσία (ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ) πήρε άριστα το RM-70 VAMPIRE σε συνδυασμό με τις νέες ρουκέτες.
Ως εκ τούτων, κινδυνεύουμε να απαξιώσουμε και σταδιακά να παροπλίσουμε τόσο το απόθεμα ρουκετών όσο και των ΠΕΠ. Ας εξάγει ο καθένας τα συμπεράσματα του ποιον εξυπηρετεί αυτό.