Με μια απόφαση «βόμβα» το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) αποφάσισε ότι η απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου του 2016 που επέβαλε περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω, ισχύει μόνο για τους ήδη διαμένοντες εκεί.

Όσοι όμως φθάσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφόσον η κυβέρνηση δεν αποφασίσει διαφορετικά, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία τους δεν ισχύουν και θα μπορούν ελεύθερα να μετακινηθούν σ’ οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας επιθυμούν.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία τέσσερις ψήφους υπέρ και τρείς κατά. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση, μπορεί να μην εφαρμοστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας θέλει και προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους πρόσφυγες και την ελευθερία μετακίνησης τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η άνιση συγκέντρωση των προσφύγων σε ορισμένα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους. Έτσι τα έξι προαναφερθέντα νησιά καλούνται να διαχειριστούν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, την παραμονή μεγάλου αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται κίνδυνος προκλήσεων εντάσεων με επιπτώσεις στη τοπική δημόσια τάξη και οικονομική ζωή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, χθες, 17 Απριλίου, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι καταλαμβάνουν, από το βράδυ, της πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης, και δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αν δεν εξετασθεί άμεσα το αίτημα χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θέτει σοβαρό ζήτημα ακύρωσης της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, της 20ης Μαρτίου του 2016, για επιστροφή στην Τουρκία όσων προσφύγων καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία δεν δέχεται να επιστραφούν στο έδαφός της οι αιτούντες άσυλο από την ελληνική ενδοχώρα, διότι, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για άτομα που έφτασαν μετά την κοινή δήλωση, δηλαδή μετά την 20η Μαρτίου του 2016.

Εντωμεταξύ, τον Απρίλιο οι μεταναστευτικές ροές τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο έχουν σημειώσει αύξηση.