Όπως είναι γνωστό η Ευρώπη αναπτύσσει δύο διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς: Το Tempest, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία, και το FCAS (Future Combat Air System), από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Ωστόσο, ο Γερμανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Πτέραρχος Ingo Gerhartz, συζήτησε, με τον Ιταλό και τον Βρετανό ομόλογο του, την περίπτωση συγχώνευσης των δύο προγραμμάτων.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «DefenseNews», ο Γερμανός αξιωματικός είπε: «Μπορούμε να πάρουμε διαφορετικούς δρόμους. Ελπίσω να συνενωθούμε τελικά» και συμπλήρωσε ότι το επιχειρησιακό υπόβαθρο των δύο προγραμμάτων είναι ίδιο, καθώς και τα δύο προγράμματα επιδιώκουν την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς, με νέους κινητήρες, προηγμένους αισθητήρες και όπλα, αυξημένο αυτοματισμό και ικανότητα χειρισμού UAV.

Ο Gerhartz υπενθύμισε μεν τα προβλήματα στο πρόγραμμα Eurofighter, που οδήγησε τη Γαλλία σε αποχώρηση και ανάπτυξη του Rafale και την ανάπτυξη διαφορετικών εκδόσεων του Eurofighter, αλλά σημείωσε ότι πια η Ευρώπη αναζητά ομοιοτυπία. Έφερε ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eurodrone, όπου Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα.