Χωρίς ελληνική αντίδραση παραμένει η τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων εντός ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , με “όχημα” τις έρευνες του σκάφους Odin Finder. Μάλιστα το συγκεκριμένο σκάφος εργάζεται για λογαριασμό της κοινοπραξίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την πόντιση καλωδίου στο πλαίσιο του σχεδίου Euro Asia Interconnector.

Η Τουρκία προκλητικά εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX (την τρίτη κατά σειρά) αναγγέλλοντας τις έρευνες του ιταλικής σημαίας σκάφους και σε περιοχές που ταυτίζονται με την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, σε σημεία όμως που βρίσκονται και σε περιοχές μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, λίγα μίλια εξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης. Διεκδικώντας μονομερώς και παράνομα την έκδοση NAVTEX για αυτές τις περιοχές η Τουρκία ουσιαστικά αμφισβητεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας που παραπέμπουν στην γνωστή διεκδίκηση εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως για μια ακόμη φορά οι ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν NAVTEX με την οποία να δηλώνεται ότι η τουρκική NAVTEX (1237/17) που προβλέπει νέο κύκλο ερευνών από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι νεότερα, είναι άκυρη και ότι για τις έρευνες του ιταλικού σκάφους ισχύει η ελληνική Αναγγελία η οποία έχει εκδοθεί όταν ξεκίνησαν οι έρευνες του Odin Finder. Και πάλι τότε η ελληνική Αναγγελία είχε ακολουθήσει την τουρκική.

Όμως σε αντίθεση με την Αθήνα, η Λευκωσία για δεύτερη φορά εκδίδει δική της NAVTEX 430/17 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική NAVTEX που αναφέρεται στις δραστηριότητες του ODIN FINDER είναι άκυρη. Η Λευκωσία μάλιστα δηλώνει ότι το ιταλικό σκάφος έχει πάρει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σκάφος βρίσκεται σε επαφή με τον Σταθμό εκπομπής NAVTEX της Κύπρου που έχει και την ευθύνη για να ενημερώνει τους ναυτιλομένους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κυπριακές Αρχές δηλώνουν, μάλιστα, ότι το ιταλικό σκάφος προς το παρόν βρίσκεται στο λιμάνι της Σητείας.

Η Τουρκία πάντως επέμεινε στην τακτική της και με νέα (NAVTEX 1243/17) δηλώνει ότι η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στην ιδία και συνεπώς παραμένει σε ισχύ η δική της αναγγελία για τις έρευνες του Odin Finder.

Πηγή: http://www.liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *