Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, εικονίζεται σε φωτογραφία στην οποία υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας. Φόντο ένας μεγάλος χάρτης, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», που καλύπτει, σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις, έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Εκείνος ο χάρτης, παρουσιάζει τον τουρκικό σχεδιασμό και θέτει τα όρια των επεκτατικών βλέψεων της κατοχικής Τουρκίας.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για το SL PRESS

Ο χάρτης δεν είναι ιστορικός και δεν απεικονίζει σχέδια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά παρουσιάζει τους σημερινούς σχεδιασμούς της Τουρκίας. Συνεπώς, η μεγάλη εικόνα είναι οι τουρκικές επιδιώξεις και όχι η κατάληξη σε «όρους αναφοράς» στο Κυπριακό, καθώς αυτοί δεν μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό προέλασης που έχει στήσει η Άγκυρα.

Η επανάληψη της διαδικασίας στο Κυπριακό θα προσφέρει μια κινητικότητα, αλλά δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την Άγκυρα για να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, ενώ στη Λευκωσία ενδεχομένως να θεωρούν πως με την κινητικότητα πιθανόν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση η κατοχική δύναμη.

Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στο παρελθόν. Διαχρονικά ο λεγόμενος δικοινοτικός διάλογος χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από την Τουρκία με σκοπό να απαλλαγεί ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή και για να εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην Κύπρο. Όταν ο Ερντογάν αναφέρει πως «η Ανατολική Μεσόγειος και η Συρία αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία», το εννοεί και γι’ αυτό διαμηνύει πως «καλή είναι και η διπλωματία, αλλά το να είσαι παρών και στο πεδίο των μαχών αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη». Δηλαδή, ή αποδέχονται όλοι οι υπόλοιποι αυτό που αξιώνει ή θα τα αρπάξει δια της ισχύος.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι μπλόφα

Επειδή οι εκφραστές της πολιτικής της αφέλειας σε Ελλάδα και Κύπρο θεωρούν πως ο Ερντογάν μπλοφάρει, υιοθετεί πολιτικές εκφοβισμού αλλά δεν φτάνει μέχρι τη ρήξη, πρέπει να θυμίσουμε τα εξής:

-Τον Σεπτέμβριο του 2012, στο συνέδριο του ΑΚΡ, το κύριο σύνθημα ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023». Μια αφίσα στον χώρο του συνεδρίου έγραφε: «Όποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023».

-Ο Ερντογάν το 2016, στους γιορτασμούς για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, είχε αναφέρει πως κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός για «να μας χωρίσει από τη γη μας, από την περιοχή της Θράκης ή από τη Μεσόγειο» που «διεκδικήσαμε μετά το 1453».

-Στη συνέχεια επιχείρησε να ανοίξει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, μερικές ώρες μάλιστα πριν από επίσκεψή του στην Αθήνα. Είναι πρόδηλο πως η Τουρκία κινείται στη βάση της «Γαλάζιας Πατρίδας», που δείχνει ξεκάθαρα τις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Λεγόταν πως μπλοφάρει η Τουρκία όταν δηλωνόταν από αξιωματούχους της πως θα έστελνε γεωτρύπανα. Όχι μόνο δεν έστειλε γεωτρύπανα, αλλά ξεκίνησαν και γεωτρήσεις, ασχέτως εάν αποδεικνύονται ατζαμήδες. Λεγόταν πως δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει κίνηση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Κι όμως, κάνει ήδη κινήσεις. Και όχι μόνο μέσω του θορυβοποιού του παλατιού, Οζερσάι, αλλά και από φίλους του νεοσουλτάνου, επιχειρηματίες.

Περαιτέρω, γινόμαστε μάρτυρες προέλασης της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη. Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών δεν θα γίνει με συμφωνία σε «όρους αναφοράς» για το Κυπριακό και με τη συζήτηση για την «πολιτική ισότητα» και τον «διαμοιρασμό της εξουσίας». Υπάρχει πρόταση ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών; Εάν αποχωρήσει η Τουρκία από την ΑΟΖ μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της έντασης. Μπορεί να αξιοποιήσει την εμπλοκή ξένων συμφερόντων στην ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: SL PRESS