Είναι γνωστό ότι η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα προηγμένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις ΗΠΑ, η οποία απειλεί την Τουρκία με ακύρωση των παραδόσεων των F-35 και αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής F-35. Αλλά τι κερδίζει η Μόσχα απ’ αυτή την ιστορία;

Πρώτα απ’ όλα $ 2,5 δισεκατομμύρια, δηλαδή όσο το κόστος του προγράμματος συν ότι έσοδα θα έχει σε βάθος χρόνους από τις δαπάνες για την υποστήριξη του συστήματος.

Δεύτερον: Η Μόσχα κατάφερε να πουλήσει όπλα στην Τουρκία χωρίς να δεσμευτεί για συμπαραγωγή, δηλαδή η Μόσχα πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν όλες οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες που πούλησαν όπλα στην Τουρκία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα. Είναι πάγια πρακτική της Τουρκίας η συμπαραγωγή και η μεταφορά τεχνολογίας (περίπτωση T-129 για παράδειγμα). Αλλά στην περίπτωση των S-400 τα συστήματα θα παραχθούν 100% στη Ρωσία. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ήταν η άρνηση των Αμερικανών, για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας των Patriot, που οδήγησε την Άγκυρα στην «αγκαλιά» της Μόσχας.

Τρίτον: Η Ρωσία αποκομίζει πολιτικά οφέλη. Λόγω έλλειψης συμπαραγωγής η Τουρκία εξαρτάται πλέον από τη Ρωσία για την ομαλή υποστήριξης και λειτουργία των S-400, μιας επένδυσης ύψους $ 2,5 δισεκατομμυρίων. Επιπλέον δημιουργεί ένα ρήγμα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Τέλος, ο Πούτιν κερδίζει πολιτικά στη ρωσική κοινή γνώμη ως ένας ηγέτης που δεν διστάζει να πουλήσει ρωσικά όπλα στην αυλή του ΝΑΤΟ.

Τέταρτον: Ακόμα και στην περίπτωση που η Τουρκία υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις η Ρωσία θα έχει οικονομικό κέρδος, δεδομένου ότι το 45% της δαπάνης έχει ήδη κατατεθεί ως προκαταβολή ($ 1 δισεκατομμύριο) και δεν πρόκειται να επιστραφεί σε περίπτωση ακύρωσης του συμβολαίου. Από την άλλη, αν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή τους και αποβάλουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής τους F-35, η Τουρκία θα χαθεί τουλάχιστον $ 1 δισεκατομμύριο βεβαιωμένων επενδύσεων στο πρόγραμμα F-35 συν τα όποια έσοδα αναλογούν στο ποσοστό βιομηχανικής συμμετοχής της.