Ο κυβερνήτης της Μινεάπολης κάλεσε την Εθνοφρουρά για να συνδράμει την αστυνομία στη Μινεάπολη στο Σαιντ Πολ,όπου συνεχίζονται τόσο οι ειρηνικές διαδηλώσεις όσο όμως και βανδαλισμοί, μετά τη δολοφονία του Αφρομερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Σύμφωνα με την ίδια την Εθνοφρουρά της Μινεσότα, βασική αποστολή των 500 ανδρών που έχουν αποσταλεί στη περιοχή είναι να ”η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις” ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο αριθμός τους θα αυξηθεί πιθανότατα σε 1.700. Συνολικά η Εθνοφρουρά της Μινεσότα αριθμεί περισσότερους από 13.000 στρατιώτες.

Η Εθνοφρουρά έχει κληθεί αρκετές φορές στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ να παρέμβει κατά την εκδήλωση οργισμένων και βίαιων διαδηλώσεων που σχετίζονται με αντιδράσεις σε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, παράνομες συλλήψεις μαύρων πολιτών ενώ επίσης Κυβερνήτες είχαν καταφύγει σε αυτή προκειμένου να εμποδίσουν μαύρους πολίτες να ασκήσουν στα δικαιώματά τους μετά την κατοχύρωση μέρους αυτών. Γι′ αυτό και σε πολλούς Αμερικανούς η ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς παρά το ότι συνδράμει πιο συχνά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Στην περίπτωση της Μινεάπολης τα μέλη της Εθνοφρουράς θα φέρουν οπλισμό καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής τους, πληροφορίες του FBI αναφέρουν πως ”υπάρχει σοβαρός κίνδυνος”. Όπως τονίστηκε όμως δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε συλλήψεις πολιτών αλλά έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν εάν τεθούν σε κίνδυνο.

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή της δεν έδωσε αν και όπως είπε, προτεραιότητα είναι να προφυλάξουν συγκεκριμένα κτίρια και υπηρεσίες. Έσπευσε δε να τονίσει, σύμφωνα με το ABC News, πως τα μέλη του Σώματος ξεχωρίζουν καθώς φέρουν διακριτικά της Αμερικανού Στρατού και της Π.Α, και την σημεία των ΗΠΑ στο μανίκι τους, υπογραμμίζοντας πως όλοι όσοι κυκλοφορούν στην πόλη αυτέ τις μέρες φορώντας στολές παραλλαγής δεν είναι μέλη της Εθνοφρουράς.

Τι είναι όμως ακριβώς η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, ποιοι την απαρτίζουν, ποια αρχή είναι υπεύθυνη και από ποιον ελέγχεται και ποιες ήταν οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα αποστολές της.

Τι είναι η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ;


Κάθε Πολιτεία όπως επίσης η Ουάσιγκτον και όλα τα εδάφη των ΗΠΑ διαθέτουν Εθνοφρουρά η οποία υπηρετεί τις Πολιτείες αλλά αναλαμβάνει και αποστολές σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Υπάγεται στις Πολιτείες, δηλαδή στον εκάστοτε Κυβερνήτη, αλλά οι μονάδες της μπορούν να κινητοποιηθούν και με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ για την παροχή συνδρομής στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Επίσης συχνά λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και εκπαίδευση.

Όλες οι Πολιτείες έχουν Εθνοφρουρές Αέρος και Ξηράς ενώ οργανώνονται σε μονάδες στρατού, μηχανικού, αεροπορικές, ιατρικές κ.α. Ο κυβερνήτης της κάθε Πολιτείας είναι ο αρχηγός της Εθνοφρουράς.

Τα μέλη της δεν είναι πλήρους θητείας ή απασχόλησης. Συνήθως απασχολούνται σε δουλειές όπως όλοι οι άλλοι πολίτες και ζουν στο σπίτι τους και όχι στη βάση της Εθνοφρουράς. Υποχρεούνται όμως να συμμετέχουν σε ασκήσεις ένα σαββατοκύριακο ανά μήνα και απαιτείται να παρακολουθούν μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων κάθε χρόνο. Εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων και σε τεχνικές ελέγχου πλήθους ενώ φέρουν κράνη, ασπίδες, γκλοπ. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φέρουν όπλο.

Σημειώνεται πως με νόμο που κυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ (γνωστός ως Posse Comitatus) όσοι είναι σε ενεργοί υπηρεσία στον ένοπλες δυνάμεις της χώρας απογεύεται να εκτελούν καθήκοντα που αφορούν την επιβολή του νόμου και της τάξης με μόνη εξαίρεση εάν ο πρόεδρος της χώρας κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη.

Πότε καλείται η Εθνοφρουρά και από ποιον


Σύμφωνα με τη νομοθεσία η Εθνοφρουρά καλείται σε υπηρεσία από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να αφορούν από φυσικές καταστροφές έως την εκδήλωση εκτεταμένων ταραχών και ο κυβερνήτης δεν υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πιο συχνή είναι η πρώτη περίπτωση όπως είχε τονίσει τονίσει και στο παρελθόν ο Τζιμ Κρεγκ, αναπληρωτής καθηγητής στρατιωτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις με αφορμή τις μεγάλες ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2015 στο Φέργκιουσον του Μουζούρι επίσης μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν. Ο καθηγητής έχει χαρακτηρίσει ως «ακραία» κίνηση το κάλεσμα της Εθνοφρουράς.

Μέλη της Εθνοφρουράς μπορεί επίσης να κληθούν σε υπηρεσία από τον Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και εκτός αμερικανικού εδάφους. Για παράδειγμα μηχανικοί της Εθνοφρουράς υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν.

Πολιτείες Ομοσπονδιακό Κράτος
Οι βασικές διαφορές όταν η Εθνοφρουρά καλείται να αναλάβει δράση από την Πολιτεία ή από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι πως το κόστος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών της σε μια περιοχή αναλαμβάνει η αρχή που την καλεί και αυτή έχει και τον έλεγχο.

Όταν οι μονάδες καλούνται να συνδράμουν π.χ. εκτός αμερικανικού εδάφους η χρηματοδότηση αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και οι μονάδες που κινητοποιούνται τίθενται υπό ομοσπονδιακή διοίκηση και έλεγχο.

Σε άλλες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να γίνει από ομοσπονδιακά κονδύλια αλλά να παραμένει υπό τον έλεγχο της Πολιτείας. Αυτό π.χ. συνέβη όταν κλήθηκε να συνδράμει κατά την εκδήλωση του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα το 2009.

Εάν βέβαια κληθεί σε συνδρομή από την Πολιτεία τότε αυτή καλύπτει τα κόστη και τα μέλη της λογοδοτούν στον Κυβερνήτη.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

Comments

 1. Προκειται στην ουσια για εναν εφεδρικο Στρατό ο οποιος εχει τα παντα, απο τεθωρακισμενα και Πυροβολικό μεχρι μαχητικα αεροσκαφη. Εχει λαβει μερος κατ΄επαναληψιν σε υπερποντιες πολεμικες επιχειρησεις των ΗΠΑ.

  Εγω δεν πιστευω οτι μπορουν να κανουν καταστολη όχλου με μη θανατηφορο βία, και ας τους εχει διατεθει ο σχετικος εξοπλισμος. Δεν ειναι Αστυνομια ή Χωροφυλακη, ειναι ΣΤΡΑΤΟΣ, πυροβολει.

  Το 1992 σε παρομοιες ταραχες στο Λος Αντζελες η Πολιτειακή Αστυνομια της Καλιφόρνια εχασε τη μπάλα, ο Μπους εστειλε την Εθνοφρουρα, και υπηρξαν 87 νεκροι. Και αυτο σε μια μονο Πολιτεια. Εδω εχουμε παρα πολλες Πολιτείες.

  1. Έχουν άλλη αντίληψη σε αυτά θέματα και οι πλειοψηφία των ηγετών τους ερμηνεύουν τις παρακάτω φράσεις ως συμβουλές αντί για κριτικές και προειδοποιήσεις…
   Έτσι δεν είναι και παράξενο που έχουν μπουζουριάσει περισσότερους ακόμα και απο τους κομμουνιστές σε ποσοστά πληθυσμού, αφού το έχουν εξελίξει σε μπίζνες όπως και τα ελεύθερα όπλα.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_incarceration_rate

   If Your Only Tool Is a Hammer Then Every Problem Looks Like a Nail

   Abraham Maslow?

   Give a young boy a hammer, and he will treat everything as a nail.

   Silvan Tomkins?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *