Ο συνήθως καλώς πληροφορημένος δια τα συμβαίνοντα στην Ουάσιγκτον διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» έγραψε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μάϊκ Πομπέο συναντήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα και μάλιστα ο Κύπριος υπουργός υπέγραψε, μαζί με τον Αμερικανό υφυπουργό αρμόδιο για την περιοχή της «Ευρασίας» Γουές Μίτσελ, κοινή δήλωση προθέσεων «για την ενίσχυση της θαλασσίας και συνοριακής ασφαλείας» (της Κύπρου). Σκοπός είναι η «προώθηση της περιφερειακής σταθερότητος» (στην Ανατολική Μεσόγειο).
Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΜΕΡ για το SL PRESS
Ο κ. Πομπέο επανέλαβε την πάγια αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και την στήριξη της επανένωσης της Μεγαλονήσου επωφελώς δι’ όλους του Κυπρίους. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές του Κυπρίου υπουργού με τους Αμερικανούς επισήμους γίνονται ολίγες ημέρες προ της ενάρξεως των γεωτρήσεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής υφαλοκρηπίδος, υπό της διεθνούς πετρελαϊκής εταιρίας Εxxon Mobil. Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης για τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι, ως λέγει ο σοφός ελληνικός λαός, «τα λέει (η Αμερική) στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη» (Τουρκία).
Στις 7 Νοεμβρίου του 2018 επίσης ο κ. Αλέξης Παπαχελάς έγραψε ένα σιβυλλικό σχόλιο στην εφημερίδα του με τίτλο «Κάτι αλλάζει ριζικά στην περιοχή μας»: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Κύπρου συναντά τον Αμερικανό ομόλογό του στο Πεντάγωνο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τράμπ, τον ‘ιέρακα’ Μπόλσον, για πρώτη φορά».
Πρόσφατη ήταν η δεύτερη, εντός διμήνου, συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Βάρνα, στο πλαίσιο συνόδου των χωρών της Βαλκανικής Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, δια τη βιωσιμότητα του αγωγού EastMed που θα φέρει το φυσικό αέριο από το μέγα κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ μέσω Ελλάδος στα βόρεια Βαλκάνια και στην Αδριατική, κατόπιν της άρσεως των ιταλικών αντιρρήσεων.
Κάτι τρέχει
Τα γεγονότα αυτά χρήζουν ερμηνείας δια να γίνουν αντιληπτά ότι «κάτι τρέχει» στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου:
Πρώτον, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ερντογάν και Πούτιν πρέπει να ανησυχήσουν για την «μικρά συμμαχία» που κυοφορείται μέσα στα πόδια τους, με «οσμήν υδρογοναθράκων».
Δεύτερον, για πρώτη φορά παρέχεται αμερικανική εγγύησις στην Κυπριακή Δημοκρατία, που τόσον έβλαψαν το ΝΑΤΟ και οι Γερμανοί στο παρελθόν. Με ΝΑΤΟϊκά όπλα, πληροφορίες, τις οποίες συμμερίζοντο Τούρκοι αξιωματούχοι, και με επιόρκους Έλληνας αξιωματικούς, έγινε η πρώτη Ισλαμική εισβολή και κατοχή Ευρωπαϊκού εδάφους από της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Τη επινεύσει του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε χρεοκόπησαν οι Κυπριακές Τράπεζες την 25η Μαρτίου 2013, εν συμπαιγνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Τραπέζης της Ελλάδος.
Τρίτον, η εξωτερική πολιτική του προέδρου Τράμπ που αμφισβητεί την σκοπιμότητα του ΝΑΤΟ και την Γερμανική ηγεμονία, έτυχε εγκρίσεως υπό του Αμερικανικού λαού στις προχθεσινές ενδιάμεσες εκλογές, υπερψηφίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία και τους περισσότερους πολιτειακούς κυβερνήτες, παρά την λυσσαλέα επίθεση των μαζικών μέσων πληροφορήσεως, που επέτυχαν να φέρουν την Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.
Συνεπώς η προτίμηση της αμερικανικής κυβερνήσεως υπέρ της «Μικράς Συμμαχίας» Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος και Πολωνίας θα ενισχυθεί την επομένη διετία και αν ο πρόεδρος Τράμπ κερδίσει την παραμονή του στον Λευκό οίκο για μία άλλη 4ετία, θα εδραιωθεί ως «εγγύησις ισχύος» για την διατήρηση της ειρήνης και διεθνούς νομιμότητος στην «Ενδιάμεσο Περιοχή» της Ευρασίας, που είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση των υποθαλασσίων πόρων της περιοχής επ’ ωφελεία και των λαών της.