Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρωσικός Στόλος Ειρηνικού πρόσφατα παρέλαβε ένα νέο Τάγμα αυτοκινούμενων συστημάτων παράκτιας άμυνας Bastion, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος ενίσχυσης της ικανότητας παράκτιας άμυνας του Ρωσικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην ένταξη σε υπηρεσία των πυραυλικών συστημάτων Bastion και Bal, τα οποία είναι ικανά να προσβάλουν στόχους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στην ξηρά. Επικουρικά, οι νέες μονάδες θα ενισχυθούν και με μη-επανδρωμένα εναερία συστήματα αναγνώρισης με ικανότητα αυτόματης έρευνας και ανίχνευσης στόχων.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015, αφορά στην προμήθεια, έως το 2020, και σε ετήσια βάση, τεσσάρων αυτοκινούμενων πυραυλικών συστημάτων Bastion και Bal, προς αντικατάσταση των παλαιών Redut και Rubezh. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Ρωσία θα ανανεώσει το σύνολο των συστημάτων παράκτιας άμυνας που διατηρεί σε υπηρεσία έως 2021, ενώ θα υπάρξουν και οργανωτικές αλλαγές με την αναβάθμιση των Συνταγμάτων Παράκτιας Άμυνας σε Ταξιαρχίες, οι οποίες θα διαθέτουν 3-5 Τάγματα Παράκτιας Άμυνας εφοδιασμένα με συστήματα Bastion και 1-2 Τάγματα εφοδιασμένα με συστήματα Bal.

Το Bastion επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 500 χιλιομέτρων, ενώ τα συστήματα Bal, τα οποία χρησιμοποιούν το υποηχητικό βλήμα Kh-35 επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 130 χιλιόμετρα.