Όταν σε μια χώρα δεν λειτουργούν οι θεσμοί, όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, για να ελέγχει την Εκτελεστική και την Νομοθετική εξουσία, τότε στην ουσία η χώρα αυτή κινείται χωρίς «δίχτυ ασφαλείας».

Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες αυθαιρετούν, καταχρώνται την εξουσία και δεν υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση.

Αν κάποιος που γνωρίζει τη λειτουργία ενός κράτους, αναλύσει τα φαινόμενα παθογένειας που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα και ποια πρόσωπα κυβερνούν, αντιλαμβάνεται ότι στη χώρα αυτή ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποσταθεροποίηση, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.

Πριν μια εβδομάδα κυκλοφόρησε στον ηλεκτρονικό τύπο πληροφορία για συγκέντρωση στρατευμάτων στην Ανατολική Θράκη, με κατεύθυνση τον Έβρο, ενώ δυο εβδομάδες πριν είχαν δημοσιευθεί φωτογραφίες με εκπαίδευση μονάδων της 1ης Στρατιάς, στη διάβαση ποταμού. Τότε δόθηκε η εντύπωση ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν επιθετική επιχείρηση στον Έβρο. Πριν από τρεις μέρες, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια πληροφορία ότι οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επιθετική επιχείρηση σε νησί του Αιγαίου, που απετράπη όταν ξένη χώρα ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες απέτρεψαν την εκδήλωση της επιχείρησης. Την Παρασκευή ημερήσια εφημερίδα αναπαρήγαγε με πρωτοσέλιδο την είδηση, ενώ αναφορές για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο γίνονται σε άρθρα διαφόρων εφημερίδων.

Σημειώνεται ότι για αυξημένο κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο έχει μιλήσει ανοιχτά ο πρέσβης των ΗΠΑ αλλά και ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών.

Τα περί θερμού επεισοδίου

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, την Παρασκευή γίνεται γνωστό ότι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, την Πέμπτη έπεσαν στα χέρια Τούρκων, στην περιοχή του Κάραγατς, ανατολικά των Καστανιών Ορεστιάδας Έβρου. Οι Έλληνες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή τους και την παραπομπή τους για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και απόπειρα κατασκοπείας. Είναι πιθανό οι Τούρκοι να εκμεταλλευθούν την περίπτωση και να τους επιβάλουν βαριές ποινές, για να τους ανταλλάξουν με τους οκτώ που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Όμως, όπως πληροφορούμαι, το γεγονός ήταν τυχαίο και δεν σχεδιάστηκε από τους Τούρκους, όπως διαδίδεται.

Ας δούμε τώρα το θέμα του «θερμού επεισοδίου» που υποτίθεται ότι αποσοβήθηκε λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης από ξένη χώρα.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν φύγει από τις έδρες των σχηματισμών και συμμετέχουν στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στο Αφρίν, μονάδες από τις κάτωθι ταξιαρχίες: 11η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα το Ντενιζλί, Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Φώκαια Σμύρνης, Ταξιαρχία Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Μπορνόβα Σμύρνης, 10η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα το Τάτβαν, 49η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα το Μπίνγκιολ, 1η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών με έδρα την Καισάρεια, 2η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα το Μπόλου, 4η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα το Τούντζελι, Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατοχωροφυλακής και Αστυνομίας (JOH, POH), μονάδες της Διοίκησης Ανορθόδοξου Πολέμου («μπορντώ μπερελί»).

Αυτά όσον αφορά τις μονάδες των ειδικών δυνάμεων και των καταδρομών. Όσον αφορά μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού, μόνο από την 1η Στρατιά, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη και η αποστολή της είναι αποκλειστικά στον Έβρο ποταμό, είχαμε μετασταθμεύσεις από τις έδρες των σχηματισμών στο Αφρίν ως εξής: 55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, Σαράντα Εκκλησιές, 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, Λουλέμπουργκαζ, 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, Κωνσταντινούπολη, 4η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, Κεσσάνη, 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, Καρτάλ Κωνσταντινούπολης.

Δηλαδή, ενώ κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα φήμες, διαδόσεις και δημοσιεύματα ότι επίκειται θερμό επεισόδιο στη Θράκη και το Αιγαίο ή ατύχημα στον εναέριο ή θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, χωρίς να υπάρχει κάποια παρέμβαση από τα θεσμικά όργανα του κράτους, με σκοπό την ορθή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, βλέπουμε ότι η κύρια αρματική δύναμη της 1ης Στρατιάς, που θα σηκώσει το βάρος μιας επιχείρησης στον Έβρο, βρίσκεται στο Αφρίν, ενώ και η κύρια δύναμη που θα επιχειρήσει εναντίον νησιού ή νησιών στο Αιγαίο, βρίσκεται κι αυτή στο Αφρίν! Μάλιστα, την Πέμπτη το απόγευμα, η ταξιαρχία καταδρομών στρατοχωροφυλακής του Μπορνόβα Σμύρνης, έχασε 8 ή 13 άνδρες και είχε 13 ή 27 τραυματίες, σε καταδρομική επιχείρηση των Κούρδων, στο χωριό Bililka, της επαρχίας Raco, του Αφρίν.

Εδώ λοιπόν, κάτι συμβαίνει.

Κάποια κέντρα διαρρέουν εντέχνως πληροφορίες για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο ή τη Θράκη και δημιουργείται μια κατάσταση, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο, σαν αυτό που λέμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το ελληνικό κράτος ευτυχώς γνωρίζει τους σχεδιασμούς των Τούρκων, είναι σε θέση να παρακολουθεί τις μετακινήσεις και τις κινήσεις της Τουρκίας, τα τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει είναι σε 24ωρη επιφυλακή και εάν και όταν χρειαστεί, θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση.

Όμως το  κράτος καλό είναι να δίνει ΘΕΣΜΙΚΑ υπεύθυνες απαντήσεις στις φήμες που διαδίδονται ακόμα και από χείλη υπουργών, για να μην ζήσουμε ξανά τον πρόσφατο εξευτελισμό των Ιμίων, με τον εμβολισμό, ούτε κάποια τραγωδία ανάλογη με εκείνη του 1897. Και τότε, διάφορα σκοτεινά κυκλώματα προκάλεσαν τον πόλεμο και οι υπηρεσίες του κράτους ήταν απλώς θεατές.

Συντάκτης: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: PONTOS NEWS