Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, επί της οδού Θηβών, πραγματοποιούν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και περίπου 100 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει εδώ και μέρες το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας της Μαλακάσας.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΗ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται μια εβδομάδα μετά την συνάντηση τους με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. ΚΕΕΡΦΑ και πρόσφυγες κατηγορούν τον Δημήτρη Βίτσα ότι αθέτησε την υπόσχεση που τους έδωσε για άμεση μετακίνηση τους σε σπίτια και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα εδώ και μέρες να περιφέρονται σε δρόμους της Αθήνας.

Οι 100 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα, έφυγαν μετά τη δολοφονία ενός Σύρου πρόσφυγα πριν από 16 ημέρες στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας. Από τότε περιφέρονται στους δρόμους της πόλης βρίσκοντας όπου βρουν κάθε βράδυ προσωρινό κατάλυμα.

Οι πρόσφυγες ζητούν «εδώ και τώρα» λύση στο θέμα τους καθώς ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλές μητέρες με τα παιδιά τους.

Ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσας συμφώνησε στην συνάντηση της περασμένης Δευτέρας που είχε με την επιτροπή προσφύγων της Μαλακάσας και την ΚΕΕΡΦΑ ότι μέσα σε μία εβδομάδα ένας κατάλογος 159 ατόμων που κατατέθηκε θα κατανεμηθεί σε σπίτια και σε ξενοδοχεία. Ωστόσο αθέτησε την υπόσχεση του».

Γιατί έφυγαν από τη Μαλακάσα – Απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής

«Κάθε οικογένεια στη Μαλακάσα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι Αφγανοί μας απειλούν με μαχαίρια. Αυτό το παιδί είναι μόλις τεσσάρων ετών και αυτοτραυματίστηκε προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτό της γιατί είδε τον άντρα με το μαχαίρι και φοβήθηκε», εξηγούν στο protothema.gr.

Την ίδια ώρα εξηγούν ότι «οι Αφγανοί μας λένε πως αν δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα στο μέλλον θα σκοτώσουμε εσάς και τα παιδιά σας. Δεν ξέρουμε τι θέλουν από εμάς. Όταν ήρθαμε από τη Μαλακάσα στη Μόρια, οι Αφγανοί μας ξεκαθάρισαν πως δεν μας θέλουν στο κέντρο φιλοξενίας. Έτσι τώρα δημιουργούν πρόβλημα για να μας εκδιώξουν».

Καταγγέλλουν ότι η «Μαλακάσα είναι φυλακή» και πως δεν γυρίζουν πίσω. «Θέλουμε σπίτια και σχολεία μέσα στις πόλεις» είναι σύνθημα των «πλακ ατ» που κρατούν οι γυναίκες πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ