Σύμφωνα με δημοσίευμα των «The New York Times» οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνας της Ουκρανίας με δύο επιπλέον συστήματα Patriot. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα σύστημα θα είναι αμερικανικό και θα μεταφερθεί από το Ισραήλ (αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ) μετά από την ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης και υποστήριξης. Παράλληλα, νατοϊκοί σύμμαχοι συζητούν με τις ΗΠΑ την αποστολή του δεύτερου συστήματος, με την Γερμανία και την Ελλάδα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η αποστολή των δύο συστημάτων Patriot θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας σε μια περίοδο όπου η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και UAV. Η αποστολή του αμερικανικού συστήματος εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, από την κυβέρνηση Μπάιντεν, πριν την εκλογή Τραμπ. Ως προς το δεύτερο σύστημα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συζητήσεις με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ελλάδα, επιταχύνθηκαν μετά τις 24 Απριλίου και τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο.

Να σημειωθεί ότι από το 2023 η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση της αποστολή τουλάχιστον επτά επιπλέον αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, ενώ μέχρι σήμερα η χώρα έχει παραλάβει οκτώ συστήματα, εκ των οποίων ένα από τις ΗΠΑ, τρία από τη Γερμανία, ένα από την Ολλανδία, ένα από τη Ρουμανία και δύο από μη κατονομαζόμενες νατοϊκές χώρες. Από τα οκτώ συστήματα έξι είναι επιχειρησιακά και δύο έχουν αποσυρθεί προσωρινά, προκειμένου να υποστούν αναγκαία συντήρηση. Για την ιστορία να πούμε ότι το 1999, στο πλαίσιο αντικατάστασης των παρωχημένων αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών μεγάλου βεληνεκούς «Νίκη-Ηρακλής» η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προέβη στην παραγγελία 4+2  συστημάτων Patriot. Εκείνη την εποχή τα συστήματα αυτά ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει το δυτικό οπλοστάσιο και με εγνωσμένη αξία λόγω των επιτυχημένων αναχαιτήσεων ιρακινών πυραύλων τύπου Scud κατά τη διάρκεια του πρώτου πόλεμου του κόλπου λίγα χρόνια νωρίτερα (αρχές της δεκαετίας του 1990).

Η ελληνική παραγγελία ύψους $ 1,139 δισεκατομμυρίων περιλάμβανε δύο Κέντρα Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC), έξι Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής AN/MSQ-104 (ECS) και 36 Σταθμούς Εκτόξευσης Μ-901 με 200 βλήματα MIM-104D PAC-2 GEM και 125 βλήματα MIM-104A. Το κάθε Κέντρο Συντονισμού μπορεί να ελέγξει μέχρι έξι ECS, ενώ ο κάθε ECS ελέγχει συνήθως οκτώ μονάδες βολής που μπορούν να επεκταθούν στις 16 εάν αυτό απαιτηθεί. Σε ελληνική υπηρεσία η κάθε πυροβολαρχία συγκροτείται από ένα ECS, ένα ραντάρ AN/MPQ-65 και έξι μονάδες βολής Μ-901 των τεσσάρων πυραύλων έκαστη. Οι πυροβολαρχίες είναι διασυνδεδεμένες μέσω των δύο κέντρων συντονισμού με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου με σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16. Όσον αφορά τα βλήματα που είναι σε υπηρεσία με τους ελληνικούς Patriot, το ΜΙΜ-104Α είναι ένα καθαρά αντιαεροπορικό βλήμα μεγάλου βεληνεκούς, τεχνολογίας τέλους του 1980 που έφεραν τα πρώτα συστήματα πριν λάβουν αντιβαλλιστικές ιδιότητες μέσω των αναβαθμίσεων PAC, και έχει μέγιστο βεληνεκές 90-100 χιλιόμετρα. Το ΜΙΜ-104D PAC-2/GEM είναι ένα βλήμα με αναβαθμισμένες αντιβαλλιστικές ιδιότητες και με βεληνεκές που αγγίζει τα 160 χιλιόμετρα. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα μέσα του 2021 ένα ελληνικό σύστημα Patriot βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, με τη μορφή δανεισμού.