Εξοπλιστικός «τυφώνας» για τη Νότιο Κορέα, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο Βορρά. Όπως ανακοινώθηκε από το Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 22 Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακή η αμερικανική μονάδα που επιχειρεί τα αντιπυραυλικά συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) που βρίσκονται επί κορεατικού εδάφους.

Πρόκειται για την 4η Πυροβολαρχία της 11ης Ταξιαρχίας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού του Αμερικανικού Στρατού, η οποία εντάσσεται πλέον υπό διοίκηση της 35η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικού Πυροβολικού της Νότιας Κορέας.

Το THAAD, το οποίο επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 150-200 χιλιόμετρα, αναπτύχθηκε μερικώς στη Νότιο Κορέα τον περασμένο Απρίλιο (δύο εκτοξευτές), στο πλαίσιο της δύναμης GRF (Global Response Force) ως μέτρο αντιμετώπισης της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας στην περιοχή. Πλέον η 4η Πυροβολαρχία είναι πλήρως επανδρωμένη και επιχειρησιακή με έξι εκτοξευτές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Yonhap» δημοσίευσε την είδηση ότι στις αρχές του 2018 η χώρα θα παραλάβει δύο μη-επανδρωμένα συστήματα συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης τύπου RQ-4 Global Hawk. Δύο ακόμα θα προστεθούν στο οπλοστάσιο της Νότιας Κορέας το 2019, στο πλαίσιο σχετικού συμβολαίου το οποίο υπογράφηκε το 2014. Το Global Hawk έχει ικανότητες IMINT (Imagery Intelligence), SIGINT (Signals Intelligence) και εντοπισμού κινούμενων στόχων στο έδαφος (MTI : Moving Target Indicator).