Η ρωσική εταιρία Uralvagonzavod ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα παραδώσει στον Ρωσικό Στρατό τουλάχιστον 11 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης μάχης BMPT Terminator, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες παραδόσεις εντός του 2018.

Το BMPT Terminator είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα παροχής πυρών υποστήριξης μάχης, το οποίο βασίζεται στο άρμα μάχης T-90A, ενώ έχει αναπτυχθεί και η έκδοση BMPT-72 Terminator-2 με βάση το άρμα μάχης T-72.

Το BMPT Terminator ενσωματώνει πλούσιο εξοπλισμό μάχης ο οποίος αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 2 χιλιομέτρων, από τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9M120 Ataka των 130 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 950 χιλιοστών συν της επιπρόσθετης θωράκισης ERA (Explosive Reaction Armor), δύο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D των 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 1,7 χιλιόμετρα και ένα πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών.

Το BMPT Terminator, το οποίο διαθέτει το ίδιο επίπεδο θωράκισης με ένα άρμα μάχης, έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί παράλληλα με τα άρματα μάχης τόσο σε ανοιχτό πεδίο μάχης όσο και εντός πόλεων. Σε τακτικό επίπεδο, και σύμφωνα με το δόγμα επιχειρήσεων του Ρωσικού Στρατού, σε ανοιχτό πεδίο μάχης, δύο άρματα μάχης συνοδεύονται από ένα BMPT Terminator, ενώ εντός πόλεων η αναλογία αλλάξει και δύο BMPT Terminator υποστηρίζουν ένα άρμα μάχης.

Κατά την άμυνα το BMPT Terminator μπορεί να υποστηρίξει με πυρά το αμυνόμενο Πεζικό, δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός την οποία μπορεί να διανείμει σε τουλάχιστον δύο στόχους ταυτόχρονα (έναν στόχο εμπλέκει με τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή με τα βλήματα Ataka και έναν άλλο στόχο με τους εκτοξευτές βομβίδων των 30 χιλιοστών ή με το πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών). Έτσι, ένας Ουλαμός των τεσσάρων BMPT Terminator μπορεί να επέμβει στον αμυντικό αγώνα και με τα πυρά του και να αποσυμφορήσει την πίεση που δέχεται μια Διμοιρία ή ένας Λόχος, για παράδειγμα.