Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού αμυντικού τύπου η τουρκική Katmerciler ξεκίνησε την παραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων Hizir, στην έκδοση επιτήρησης συνόρων. Τα οχήματα προορίζονται για τον Τουρκικό Στρατό και αναμένεται να παραδοθούν σύντομα. Το ενδιαφέρον την υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, τα οχήματα θα αναπτυχθούν στη Θράκη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υποτίθεται για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Εφόσον η ΕΕ μπορεί και χρηματοδοτεί την Τουρκία για τέτοια προγράμματα και μάλιστα χρηματοδοτεί την παραγωγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (αν και κανονικά δεν θα έπρεπε, λόγω της στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό), εμείς γιατί δεν έχουμε κάνει χρήση αντίστοιχου προγράμματος για την απόκτηση οχημάτων επιτήρηση των δικών μας χερσαίων συνόρων, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στα βόρεια σύνορα μας, με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία;

Επιστρέφοντας στο τουρκικό πρόγραμμα, το Hizir (4 x 4) είναι όχημα κατηγορίας MRAP (Mini-Resistance Armor Protected) και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2016. Το όχημα μπορεί να κατασκευαστεί σε διαφορετικές διαμορφώσεις και εκδόσεις. Στη βασική του έκδοση (μεταφοράς προσωπικού) ενσωματώνει έναν τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης, ο οποίος μπορεί να εφοδιαστεί με πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών ή με αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. Το Hizir μπορεί να μεταφέρει συνολικά εννέα άτομα. Στην έκδοση επιτήρησης συνόρων ο εξοπλισμός του αποτελείται από ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών, ραντάρ επιτήρησης εδάφους και ηλεκτροπτικό αισθητήρα.