Η Ρωσία αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι δεν θα εισάγει πλέον κρίσιμα υπό-συστήματα για 200 περίπου ρωσικής σχεδίασης και ανάπτυξης οπλικά συστήματα από χώρες της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) και του ΝΑΤΟ και ότι θα τα αντικαταστήσει με υπό-συστήματα ρωσικής προέλευσης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας, Dmitry Rogozin, κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kommersant».

Στην ίδια συνέντευξη ο Rogozin δήλωσε ότι ήδη από το 2014 η Ρωσία είχε αντικαταστήσει τα ουκρανικής προέλευσης υπό-συστήματα με αντίστοιχα ρωσικά σε 100 περίπου οπλικά συστήματα. Σε ερώτηση εάν αυτή η απόφαση θα επηρεάσει το ρυθμό παραγωγής και τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των νέων όπλων στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, η απάντηση του Rogozin ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς όσα υπό-συστήματα δεν εισάγονται πλέον παράγονται από ρωσικές εταιρίες.

Η απόφαση αυτή συνάδει με τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, το Σεπτέμβριο του 2017, σχετικά με την τεχνολογική και βιομηχανική ανεξαρτησία της Ρωσίας. Τότε ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει: «Προτεραιότητα, για τα σχεδιαστικά γραφεία, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις αμυντικές βιομηχανίες, είναι η δημιουργία μελλοντικών όπλων και υλικών, τα οποία θα καθορίσουν την ισχύ του Ρωσικού Στρατού».