Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι βάζει τέλος στην πολιτική της περιόδου Τραμπ κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνταν στο Μεξικό κατά την διάρκεια της εξέτασης των φακέλων τους από τα δικαστήρια.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφού δικαστής ήρε την εντολή που εμπόδιζε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει τα «Πρωτόκολλα Προστασίας των Μεταναστών», μία ρύθμιση που πήρε την επωνυμία «Remain in Mexico» (Παραμονή στο Μεξικό).

Η ρύθμιση, η οποία επικρίθηκε σφοδρά από τις ενώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ετέθη σε ισχύ το 2019, υπό την προεδρία Τραμπ, η οποία είχε καταστήσει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης σημαία της πολιτικής της.

Το μέτρο θα καταργηθεί «κατά ταχύ και συντεταγμένο τρόπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα Πρωτόκολλα Προστασίας των Μεταναστών παρουσιάζουν ενδημικά ελαττώματα, επιβάλλουν αδικαιολόγητο κόστος και στερούν πόρους και προσωπικό από άλλες προσπάθειες που έχουν προτεραιότητα και έχουν ως στόχο την προστασία των συνόρων μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καταργήσει τις ρυθμίσεις αυτές υιοθετώντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για την μετανάστευση. Όμως, οι υπό ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση πολιτείες, ανάμεσά τους το Τέξας, αμφισβήτησαν στην δικαιοσύνη την απόφαση και κέρδισαν.

Η κυβέρνηση προχώρησε τότε σε νέα επεξεργασία του νομοσχεδίου και προσέφυγε στις 30 Ιουνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποία τελικά επικύρωσε την ακύρωση από την κυβέρνηση Μπάιντεν του διατάγματος για την μετανάστευση.

Από την έναρξη της ισχύος της πολιτικής αυτής τον Ιανουάριο 2019, μέχρι την αρχική της αναίρεση, τουλάχιστον 70.000 άτομα επαναπροωθήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το American Immigration Council.

Κατά την διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ συλλαμβάνονταν στα σύνορα κάθε μήνα και επαναπροωθούνταν, είτε βάσει των Πρωτοκόλλων Προστασίας των Μεταναστών είτε με βάση άλλη ρύθμιση που συνδέεται με την πανδημία της Covid-19, που μπλοκάρει στα σύνορα τους μετανάστες.