Το Αμερικανικό Ναυτικό εξέδωσε την τελική αίτηση κατάθεσης προτάσεων (FRP), στο πλαίσιο του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών κατευθυνόμενων βλημάτων FFG(X). Οι νέες φρεγάτες θα πρέπει να έχουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS), τουλάχιστον 32 θέσεων, για χρήση βλημάτων Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIC ή RIM-162 Evolved SeaSparrow Missiles (ESSM).

Επίσης οι νέες φρεγάτες θα ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, βασισμένο στο AEGIS, το σύστημα ζεύξης δεδομένων CEC (Cooperative Engagement Capability), προηγμένες ικανότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και το ραντάρ έρευνας αέρος EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), τεχνολογίας AESA, της Raytheon.

Το ελικοδρόμιο των νέων φρεγατών θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερα τύπου MH-60R Seahawk και UAV MQ-8C Firescout. Ιδανικά οι FFG(X) θα πρέπει να ενσωματώνουν 8-16 βλήματα κατά πλοίων και λέιζερ ισχύος 150 kW. Το πρόγραμμα διεκδικούν τέσσερις (4) εταιρίες: Η αμερικανική Austal USA με τη σχεδίαση κλάσης «Independence» του πλοίων τύπου LCS (Littoral Combat Ship), η ιταλική Fincantieri, με τη σχεδίαση FREMM, η General Dynamics Bath Iron Works, με τη σχεδίαση της ισπανικής φρεγάτας F100 και η Ingalls Shipbuilding, με άγνωστη σχεδίαση. Η Lockheed Martin, η οποία πρότεινε τα πλοία κλάσης «Freedom» των πλοίων τύπου LCS ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Comments

  1. Μάλλον το πάνε για υψηλο κόστος ανά μονάδα παρόλο που θα παραγγειλουν αρκετά κομμάτια, λόγω του προστατευτισμου που επικρατεί απέναντι και της απαίτησης να είναι made in USA ακομα και εξοπλισμός-υλικά όπως αντλίες, γερανοί κλπ

  2. Ο νικητής του διαγωνισμού αυτού, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ΠΝ ως πιθανή λύση για την απαίτηση προμήθειας σκαφών αεράμυνας περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *