Σχεδόν 60 χρόνια από την ένταξη τους σε υπηρεσία, τα αμερικανικά P-3C Orion βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Λίγο πριν το τέλος εποχής τα τελευταία εν υπηρεσία P-3C Orion του Αμερικανικού Ναυτικού εκτελούν τις τελευταίες τους αποστολές, στο Μπαχρέιν και την Ιαπωνία, εκ περιτροπής, πριν αντικατασταθούν από τα νεότερα και ικανότερα P-8A Poseidon. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα περιμένει ακόμα τα παραλάβει το πρώτο αναβαθμισμένο P-3B Orion.

Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα την «Πορεία υλοποίησης προγράμματος ΕΜΖ και Αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου Ρ-3», ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απάντησε ότι σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα τα τέσσερα αναβαθμισμένα αεροσκάφη του προγράμματος θα παραδοθούν το 2022 (δύο αεροσκάφη, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο) και το 2023 (δύο αεροσκάφη, το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο).

Όπως είναι γνωστό η ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας έγινε τον Νοέμβριο του 2015, με την καταβολή της σχετικής προκαταβολής και με την καταβολή της πρώτης δόσης, μετά την υπογραφή της κατακυρωτικής απόφασης τον Μάρτιο του ιδίου έτους. Η καθυστέρηση που σημειώνεται στης ολοκλήρωσης των εργασιών στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο έπρεπε να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2018 και μετά το Μάρτιο του 2019, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί, «οφείλονται σε ευρήματα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη των εργασιών και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν-ως εκ τούτου και να συμπεριληφθούν-στο αρχικό ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα». Τα «ευρήματα» δεν είναι άλλα από τον εντοπισμό διαρροής εσωτερικής δεξαμενής καυσίμου, η οποία βέβαια πρέπει να επισκευαστεί.