Χθες, Τρίτη 23 Ιανουαρίου του 2018, πραγματοποιήθηκε η τελετή ίδρυσης της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), στις εγκαταστάσεις της 112 Πτέρυγας Μάχης (112 ΠΜ), στην Ελευσίνα.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, και μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).

Η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) θα υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου με έδρα τις εγκαταστάσεις της νυν Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα. Με την ίδρυση της καταργούνται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και η 353 ΜΝΑΣ, ενώ ιδρύεται η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ). Οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ-1 και ΜΕΝ-2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης (Ε/Σ ΑΜΦΙΑΛΗΣ), που ανήκαν στην ΔΕΝ, εντάσσονται στην νέα Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Της ανωτέρω τελετής προηγήθηκε η τελετή κατάργησης της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στο Μαραθώνα, παρουσία του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη, του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, μελών του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) καθώς και διατελεσάντων Διοικητών της Διοίκησης.