Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η παρουσίαση που λάβαμε από τη γαλλική Naval Group, κατόπιν αιτήματος μας, αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηρηστικά των νέων υποβρυχίων του Ολλανδικού Ναυτικού, η σχεδίαση των οποίων βασίζεται στα υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης Barracuda του Γαλλικού Ναυτικού.
Η σχεδίαση των ολλανδικών Barracuda έχει εκτόπισμα επιφανείας 3300 τόνων. Ενδεικτικά ένα γαλλικό Scorpène έχει εκτόπισμα επιφανείας περί τους 1700 – 1800 τόνους. Τα υποβρύχια έχουν μήκος 82 μέτρα και υπηρετούνται από 35 άτομα πλήρωμα. Οι συνολικοί χώροι ενδιαιτήσεων του υποβρυχίου μπορούν να φιλοξενήσουν περί τα 43 συνολικά άτομα και ακόμη 16 σε ειδικές κλίνες. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως το Ολλανδικό Ναυτικό δεδομένου ότι τα υποβρύχια αποτελούν το πλέον αφανές μέσο διείσδυσης και μεταφοράς ομάδων ειδικών επιχειρήσεων, είχε θέσει ως βασικό όρο την ικανότητα μεταφοράς και άφεσης ομάδων βατραχανθρώπων.
Στο σχετικό γράφημα της Naval Group, δεν αναφέρονται οι ταχύτητες πλεύσης επιφανείας και υποβρυχίως δεδομένου πως αποτελούν ιδιαίτερα διαβαθμισμένα στοιχεία.
Άξια αναφοράς είναι η ακτίνα δράση του νέου ολλανδικού υποβρυχίου της τάξης των 15000 ναυτικών μιλίων, στοιχείο που του επιτρέπει τη πολυήμερη παραμονή στις περιοχές ενδιαφέροντος. Ταυτοχρόνως, εντυπωσιακός είναι και ο φόρτος μάχης, που περιλαμβάνει συνολικό απόθεμα 30 διαφορετικών οπλικών συστημάτων (τορπίλες, βλήματα επιφανείας, βλήματα cruise).
Το δελτίο τύπου το οποίο εκδόθηκε από το Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει εμμέσως πως τα κύρια χαρακτηριστικά των υποβρυχίων που επιλέχθηκαν είναι η αυτονομία και η ακτίνα δράσης τους καθώς και τα οπλικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζονται.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας, τα 4 νέα υποβρύχια αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υποβρύχια κλάσης Walrus. Ο σχεδιασμός είναι πιο σύγχρονος, ενώ η ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise αυξάνει σημαντικά την ισχύ κρούσης του στόλου. Με τους πιο πρόσφατους αισθητήρες και συστήματα επικοινωνίας, η νέα κατηγορία είναι ακόμη καλύτερα εξοπλισμένη από τους προκατόχους της για συλλογή, ανάλυση και κοινή χρήση πληροφοριών. «Επειδή τα νέα υποβρύχια είναι μεγαλύτερα από υποβρύχια που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις κοντά στην έδρα τους, μπορούν επίσης να λειτουργούν ανεξάρτητα για μεγάλες περιόδους μακριά από τη βάση τους. Αυτός ο συνδυασμός είναι σπάνιος και σημαίνει ότι τα ολλανδικά υποβρύχια χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στην Ολλανδία.
Με γνώμονα τα όσα αναφέρονται παραπάνω συμπεραίνουμε πως η Γαλλία προσφέρει στην Ολλανδία και τα στρατηγικά βλήματα MdCN (Missile de Croisière Naval) Scalp Naval. Με μια πρώτη ανάγνωση, δεδομένου ότι τα υποβρύχια αποτελούν τον κατεξοχήν ιδανικό φορέα εξαπόλυσης στρατηγικών όπλων λόγω της αφάνειας και του αιφνιδιασμού που προσφέρουν, τα γαλλικά Scalp Naval φέρεται να έγειραν τη πλάστιγγα της ολλανδικής επιλογής υπέρ των γαλλικών υποβρυχίων.