Μια ομάδα Αμερικανών βετεράνων ξεκίνησε μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή για να σώσει εκατοντάδες Αφγανούς συμμάχους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέλη της ομάδας εθελοντών, που ονομάζεται «Pineapple Express», ανέφεραν ότι περίπου 500 Αφγανοί και οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν λαθραία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ υπό κάλυψη της νύχτας και παραδόθηκαν στην προστατευτική φύλαξη του αμερικανικού στρατού. Η ομάδα, αποτελούμενη από νυν και πρώην μέλη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, εργαζόμενους βοήθειας, αξιωματικούς πληροφοριών και άλλους, ενώθηκαν για να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς συμμάχους στην ασφάλεια, συνεργαζόμενοι ανεπίσημα με τον στρατό και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Δεκάδες άτομα υψηλού κινδύνου, οικογένειες με μικρά παιδιά, ορφανά και έγκυες γυναίκες, μεταφέρθηκαν κρυφά στους δρόμους της Καμπούλ όλη τη νύχτα και μόνο λίγα δευτερόλεπτα προτού το Ισλαμικό Κράτος ανατινάξει βόμβα στη συσσωρευμένη μάζα των Αφγανών που αναζητούν ασφάλεια και ελευθερία» δήλωσε ο ε.α αντισυνταγματάρχης Στρατού Scott Mann, διοικητής των Green Beret που ηγήθηκε της ιδιωτικής προσπάθειας διάσωσης.

Η «Task Force Pineapple», μια άτυπη ομάδα σχηματίστηκε για να βοηθήσει έναν πρώην Αφγανό κομάντο που δέχονταν απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν επειδή συνεργάστηκε με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και την ελίτ SEAL Team Six . Αυτός και η εξαμελής οικογένειά του σώθηκαν και η προσπάθεια διάσωσης επεκτάθηκε για να βοηθήσει εκατοντάδες άλλους όλη την εβδομάδα.

Η μυστική αποστολή, συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και την Πέμπτη, συμπίπτοντας με τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσαν τουλάχιστον 13 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 15.