Την Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 έλαβε χώρα η Τελική Φάση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» στην ν. Χίο, όπου διεξήχθη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Υποδοχής Ενισχύσεων» υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ), Μονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), Ιπτάμενων Μέσων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, εξετάστηκε το επεισόδιο της προσβολής Νήσου από εχθρικές δυνάμεις, η αναχαίτισή τους από τις φίλιες δυνάμεις επί της Νήσου και η εν συνεχεία ενίσχυση αυτών, με σκοπό την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάλειψη της απειλής, σε συνδυασμό με την υποστήριξη, Επιθετικών Ελικοπτέρων, Μαχητικών Αεροσκαφών και Πολεμικών Πλοίων. Κυρία αποστολή της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ήταν η υποστήριξη των αμυνόμενων δυνάμεων της 96 ΑΔΤΕ οι οποίες διεξήγαγαν αμυντικό – επιβραδυντικό αγώνα κατά των εχθρικών δυνάμεων οι οποίες προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει αποβατική και αεροαποβατική ενέργεια και είχαν πετύχει τη δημιουργία προγεφυρώματος επι της νήσου Χίου. Με την άφιξη των δυνάμεων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών οι φιλίες δυνάμεις της 96 ΑΔΤΕ ενισχυόμενες συνενώνονται και αναλαμβάνουν αντεπιθετική ενέργεια κατά του εχθρικού προγεφυρώματος. Άλλωστε η 32 ΤΑΞ ΠΝ αποτελεί την κυρία εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν και εξετάστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:● Ναυτικές επιχειρήσεις απόκτησης και διατήρησης θαλασσίου ελέγχου.● Αποβατικές επιχειρήσεις.● Αεροπορική και ναυτική υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων.● Επιχειρήσεις σύζευξης δυνάμεων και εξάλειψης εχθρικού προγεφυρώματος.● Εξασφάλιση περιοχής και αντιαεροπορική κάλυψη αυτής.● Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων(UAVs).

Την Τελική Φάση της Άσκησης παρακολούθησαν ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος –  Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, καθώς και εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.