Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Antara» της Ινδονησίας η εταιρία PT Pindad, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία PT Lundin, αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα, εντός του 2019, την ανάπτυξη του Antasena, ενός ταχύπλοου σκάφους τύπου Catamaran, εφοδιασμένο με πύργο άρματος μάχης. Η ανάπτυξη του Antasena ξεκίνησε το 2017, αν και ως μοντέλο είχε παρουσιαστεί στο κοινό το 2016.

Το Antasena αναπτύσσεται πρωτίστως για να καλύψει της ανάγκες της Ινδονησίας, η οποία είναι νησιωτική χώρα, άρα βρέχεται από παράκτια και ανοιχτή θάλασσα, ενώ έχει και πολλές λίμνες, βάλτους και ποτάμια. Το Antasena μπορεί να επιχειρήσει παντού καθώς έχει ιδιαίτερα μικρό βύθισμα, μόλις 90 εκατοστών. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Το Antasena έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί με σπονδυλωτή φιλοσοφία, έτσι ώστε να είναι δυνατή και εφικτή ή εύκολη αναβάθμιση του.

Το Antasena αναπτύσσεται ως ταχύπλοο σκάφος γενικής χρήσης: Περιπολίας, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης, υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων, ταχείας αντίδρασης και υποστήριξης επιχειρήσεων ανακατάληψης νήσου, μεταφοράς εφοδίων, μεταφοράς και υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων κ.ά.

Η PT Pindad χαρακτηρίζει το Antasena ως «άρμα μάχης με το μορφή ταχύπλοου σκάφους». Το σκάφος αναπτύσσεται με τρείς διαφορετικές εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση είναι εφοδιασμένη με τον πύργο μάχης δύο ατόμων Cockerill-3000 της βελγικής CMI, με πυροβόλο των 105 χιλιοστών και αυτόματο σύστημα γέμισης. Πάνω από τον πύργο είναι τοποθετημένος και ένας τηλεχειριζόμενος πύργος της σουηδικής Bofors με πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Η δεύτερη έκδοση περιλαμβάνει ότι και η πρώτη συν το σουηδικό φορητό αντιαεροπορικό σύστημα RBS-70NG της Bofors μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων με δυνατότητα εμπλοκής και στόχων εδάφους. Η τρίτη έκδοση ενσωματώνει τον πύργο Cockerill-3000, αλλά με πυροβόλο των 90 χιλιοστών συν τον πύργο με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών.

Και στις τρείς εκδόσεις το Antasena μπορεί να φιλοξενήσει μικρού μεγέθους, κάθετης απογείωσης/προσγείωσης UAV, ταχύπλοο φουσκωτό (RIB), φορτίο (πυρομαχικά ή άλλα εφόδια) και ομάδα στρατιωτών ή ειδικών δυνάμεων 10-15 ατόμων.

Το σκάφος ενσωματώνει δύο υδροπροωθητές οι οποίοι αποδίδουν μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 35 κόμβων (65 χιλιόμετρα την ώρα) και μέγιστη εμβέλεια 750 περίπου χιλιομέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *