Η συζήτηση για την ύπαρξη προωθημένων συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για την περαιτέρω ενίσχυση των-ήδη αρκετά ισχυρών-αμυντικών δεσμών είναι αρκετά έντονη τους τελευταίους μήνες, υπό το φως σειράς εξελίξεων, οι οποίες αφορούν τη χρήση της βάσης της Σούδας, αλλά και ορισμένων ακόμα εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση περιοριζόταν συνήθως εντός της Ελλάδος, ενώ πλέον, λόγω του ρήγματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει μεταφερθεί και στις ΗΠΑ.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για «επέκταση» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην Ελλάδα έκανε λόγο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε ρεπορτάζ το οποίο τονίζει, κυρίως, τη μεγαλύτερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων. Πέρα από τη φυσική θέση και την ύπαρξη βάσεων στην Ελλάδα, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους που βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας και επισημαίνουν ότι βασικό πλεονέκτημα είναι η θετική υποδοχή των ΗΠΑ τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Γίνεται, μάλιστα, παραπομπή και σε μια δήλωση του αρχηγού των αμερικανικών Ε.Δ. Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες. Στην πτήση του από την Ελλάδα προς την Ινδία, ο κ. Ντάνφορντ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι «η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές». Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα μη φέροντα οπλισμό αμερικανικά drones τύπου MQ-9 Reaper από τη βάση της Λάρισας. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας είναι ο ανώτατος διοικητής των Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Κέρτις Σκαπαρότι και προσθέτουν ότι η αύξηση της συνεργασίας με τις Ε.Δ. σε όλα τα επίπεδα δεν αποτελεί προπομπό αντικατάστασης ή μεταφοράς επιχειρησιακού φορτίου από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Τρία πεδία

Η επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένη ήδη σε τρία πεδία. Το πρώτο είναι το ναυτικό. Η επέκταση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας δίνει τη δυνατότητα για επισκευές ακόμα και σε μεγάλου-για τα ελληνικά δεδομένα-εκτοπίσματος πλοία, όπως τα αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke. Το δεύτερο αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο αεροπορίας και το τρίτο τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ιδιαιτέρως όλο το πλέγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη όπως η Σούδα, το Πεδίο Βολής Κρήτης και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής-ΚΕΝΑΠ-NMIOTC, ενώ επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση και τις εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι, οι οποίες, βεβαίως, θα πρέπει να τύχουν σημαντικών τροποποιήσεων.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ