Το ημερολόγιο γράφει 13 Σεπτεμβρίου 2023. Η ουκρανική αεροπορία εξαπολύει αεροπορική επίθεση εναντίον της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη. Την αντιαεροπορική άμυνα της ρωσικής ναυτικής βάσης εξασφαλίζουν τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 και μια συστοιχία S-400. Η ουκρανική αεροπορία πετυχαίνει τη προσβολή του ρωσικού πλοίου “MINSK” (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων) καθώς και του υποβρυχίου “ROSTOV-ON-DON” της κλάσης KILO.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μαχητικά Su-24M τα οποία εξαπέλυσαν συνολικά 10 πυραύλους κρούσης SCALP/ STORM SHADOW. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει τους 7 αλλά οι 3 που κατάφεραν και «τρύπησαν» τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα έπληξαν με απόλυτη επιτυχία δυο εχθρικούς στόχους. Το υποβρύχιο “ROSTOV-ON-DON” της κλάσης KILO και το ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων ήταν σε φάση δεξαμενισμού (συντήρησης).

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές στην επίθεση πήραν μέρος και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων M270 MLRS οι οποίοι έβαλαν πυραύλους ATACMS. Η πληροφορία αυτή μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε πως πραγματοποιήθηκαν ουκρανικές αεροπορικές προσβολές στην ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης αναφέροντας πως πραγματοποιήθηκε από πυραύλους cruise και ορισμένα μη επανδρωμένα σκάφη (USV).