Το 2018 σηματοδοτήσει το πέρασμα ενός αιώνα από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου: Εκατό χρόνια από τον «πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους».

Αμέσως μετά το τέλος των εχθροπραξιών, ένα μεγάλο μέρος των κατεστραμμένων, από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, αποκαταστάθηκε από την ίδια τη φύση ή έγινε ξανά γεωργική γη, όπως ήταν πριν τον πόλεμο, με αποτέλεσμα πολλά από τα σημάδια του πολέμου να εξαφανιστούν.

Ωστόσο, ορισμένες περιοχές παραμένουν τοξικές, ακόμα και σήμερα, έναν αιώνα μετά, ενώ άλλες εξακολουθούν να είναι γεμάτες με βλήματα που δεν εξεράγησαν, πολύ κοντά σε αστικές και κατοικημένες περιοχές.

Σήμερα, στη Γαλλία και το Βέλγιο, ιστορικά πεδία μάχης και ερείπια κτισμάτων διατηρήθηκαν, ως μνημεία, ενώ χωράφια που μετατράπηκαν, κατ’ ανάγκη, σε πεδία μάχης κατέληξαν, μετά τον πόλεμο, σε τεράστια νεκροταφεία.

Στις περιοχές αυτές, η ορατή φυσική ζημιά, που προκάλεσε ο πόλεμος, παραμένει ως απόδειξη της τρομακτικής βίας και καταστροφής που οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: THE ATLANTIC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *