Οι Ένοπλες Δυνάμεις χθες και συγκεκριμένα το ΠΝ και η ΠΑ εκτέλεσαν πυρά κατά παροπλισμένου πλοίου του ΠΝ νοτίως της Καρπάθου. Η περιοχή της αεροναυτικής άσκησης και της εκτέλεσης πυρών έγινε για πρώτη φορά γεγονός που επιδεικνύει υψηλό θετικό συμβολισμό και περνά πολλαπλά μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βολές του ΠΝ και της ΠΑ παρακολουθούνταν στενά από μια τουρκική φρεγάτα και ένα ΑΦΝΣ CN-235 του Τουρκικού Ναυτικού. Τα πλοία του ΠΝ είχαν λάβει τέτοια διάταξη μάχης που άφησαν τους Τούρκους αρκετά μακριά.

Οι βολές από το ΠΝ και τη ΠΑ χαρακτηρίζονται από πλευράς δυσκολίες ως εύκολες αφού τα βλήματα και η τορπίλη ρίχθηκαν από εξαιρετικά κοντινές αποστάσεις. Ειδικά, η βολή του υποβρυχίου κατά του παροπλισμένου πλοίου «ΕΒΡΟΣ».

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά είναι πως εν έτη 2020 εκτελούμε βολές με όπλα της δεκαετίας του 80. Το ΠΝ που καλείται να πολεμήσει και να ναυμαχήσει σε Αιγαίο και Μεσόγειο διαθέτει ακόμα εν έτη 2020 βλήματα RIM-7 Sea Sparrow και πολύ περιορισμένη ικανότητα εμπλοκής εναερίων στόχων σε μικρές αποστάσεις.

Εν έτη 2020 πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες δεν μερίμνησαν τα κορυφαία υποβρύχια «214» να διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες αλλά εν έτη 2020 πραγματοποιούμε βολές με τορπίλη SST-4 από πολύ κοντινή απόσταση.  

Η ΠΑ πραγματοποίησε βολές με MAVERICK με φορέα αεροσκάφη F-16 Block 52+ αδυνατώντας τόσα χρόνια να προμηθευτεί σύγχρονα βλήματα ναυτικής κρούσης για τα F-16 καθώς και σύγχρονα βλήματα προσβολής στόχων από μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια.

Όλες οι φρεγάτες «S» θα έπρεπε να διαθέτουν 2 CIWS και δύο πυροβόλα. Δυστυχώς
εκσυγχρονίστηκαν επιφανειακώς.

Τόσο αρχηγοί και τόσοι υπουργοί του παρελθόντος, δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των εθνικών περιστάσεων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν στον γράφοντα πως ήταν προγραμματισμένη και βολή από πύραυλο Harpoon η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε δεύτερο κύκλο προγραμματισμένων βολών.

Σίγουρα η άσκηση και οι βολές πέρασαν ένα θετικό μήνυμα εν αντιθέσει με το φιάσκο της ακύρωσης της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ».

Από επικοινωνιακής απόψεως καιρός είναι να αναβαθμιστεί ο τρόπος παρουσίασης των φωτογραφιών και βίντεο. Παραμένει παρωχημένος και ανεπαρκής.

Ας δούνε οι ιθύνοντες ένα σύγχρονο βίντεο από την άσκηση BALTOPS που ετοίμασε το Σουηδικό Υπουργείο Άμυνας και ας ελπίσουμε να παραδειγματιστούν. Τουλάχιστον τα βίντεο δεν κοστίζουν τίποτα και περνούν πολλαπλά μηνύματα.  


https://www.youtube.com/watch?v=0NHK6sY4uYs

Comments

 1. +1000
  Δεν μπορούσε να γίνει βολή exocet? H 332 δεν έχει επωμισθεί τον αντιπλοικο αγώνα η κάνουμε λάθος?
  Αν μπει F16 52+ σε εμβέλεια maverick απο τουρκικό στολίσκο.. δεν ξέρω τι να πω. εγώ δεν θα το έστελνα.
  Ο RIM-7 είναι σε τόση αφθονία στις S και θα εκτοξεύεται κ εναντίων στόχων επιφανείας?
  Αλλιώς πια η χρησιμότητα της εν λόγω βολής?
  Η επισήμανση για τον HARPOON απογοητευτική.
  Μηδέν εισ το πηλίκο σχεδόν για μένα.
  Υπάρχουν πληροφορίες για αντίστοιχη τουρκική άσκηση στην ίδια περιοχή ως απάντηση της άσκησης μας?

 2. Συμπεριφέρεται με ηττοπάθεια.. λυπάμαι αλλά σας λύπουν επιχειρησιακές γνώσεις αλληλοσυνδιαζομενων επιχειρησεων

 3. «Όλες οι φρεγάτες «S» θα έπρεπε να διαθέτουν 2 CIWS και δύο πυροβόλα. Δυστυχώς
  εκσυγχρονίστηκαν επιφανειακώς»
  Ενδεικτικα:
  Και 2ο Στιρ και 3d radar οπως οι bremen και μκ48 για 16+ NSSM/ESSM στη θεση του 8πλου μκ29 και περισσοτερους χαρπουν

 4. Αν και καλή είδηση (από πλευράς μας) η άσκηση, από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μια καλύτερη (για την Τουρκία).

  Η Τουρκία στους λίγους μήνες που έχει αναμιχθεί στην Λιβύη, ήδη τσέπωσε 12 δις, εκ των οποίων τα 4 δις έχουν κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Είναι αυτό που έλεγα κάποτε, ότι ο άλλος είναι σαν έναν άνθρωπο ο οποίος βλέπει ότι καταρρέει, χρεωκοπεί και κινδυνεύει να τα χάσει όλα (και το σπίτι του) και η μόνη ελπίδα είναι να κλέψει λεφτά (ή πετρέλαια που θα κάνει λεφτά) από τους γείτονες.

  Αν σε λίγους μήνες τσέπωσε τόσα (και άλλα πόσα από Κατάρ), είναι προφανές ότι σιγά σιγά το πρώτο εξαγωγικό προιόν της Τουρκίας σιγά σιγά καθίσταται η παροχή υπηρεσιών πολέμου, και μάλιστα με τρελό περιθώριο κέρδους, καθώς οι τζιχαντιστές άντε να παίρνουν 2 χιλιάρικα τον μήνα, βάλε και κόστος υλικού/αναλωσίμων και μεταφορικών, μια χαρά τα πήγε… 20.000 τζιχαντιστές επί 2 χιλιάρικα επί 4 μήνες ίσον 160 εκατομύρια, βάλε και τα ριγμένα Bayraktar κανα 90 εκατομύρια βάλε και ότι άλλο θες, εεε πάει πες στο 1 δις ακόμη και αν καταστραφεί όλο το υλικό.

  Και μόνο τα 4 δις να πήρε (και όχι 12), εεε πολύ κερδοφόρο του βγήκε, ποιος τουρισμός θα λένε αυτοί και κουραφέξαλα, την επίδραση του κορονοιού στον τουρισμό την ρέφαραν με την μία από την Λιβύη και έβγαλαν και κέρδος

  1. Ειναι μια καλη αποψη αυτη

   Σε μερικα side, μολις καταριφθει κανενα τουρκικο UAV , το κανουνε πρωτοσέλιδο και δηθεν ανατρέπονται
   όλα, τώρα , θα χάσει ο Τούρκος, θαθαθα

   Ξεχνάνε τελείως τα μεγέθη. Και καθημερινά εκατο νεκρους να έχουνε, και παλι ενα τίποτα είναι

 5. Asbm τα λένε και ελπίζω να μην τα πάρουνε χαμπάρι πρώτοι οι Τούρκοι. Η Κίνα κραταει σούζα τον αμερικανικό στόλο με αυτά τα συστήματα df-17 και df-26

  1. Όλοι αυτοί που κοροϊδεύουν έχουν σκεφτεί ότι αν είναι να γίνει κάτι οι δύο στολοι θα είναι σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο; πρώτα θα πέσουν τίποτα ΠΑΟ και kornet και μετά θα πιάσουν δουλειά τα oto melara. Αν προλάβει να φύγει πύραυλος θα είναι sparrow point blank. Πολύ καλά έκαναν σήμερα. Αν τελικά γίνει κάτι θα ζήσουμε κλασσική ναυμαχία με κανόνια . Μόνο Ρεσάλτο δε θα έχει. Η μήπως έχει και από αυτο;

 6. H τορπίλη SST-4 φαίνεται πολύ αργή στo βίντεο. Με αυτήν την ταχύτητα δεν προλαβαίνει να πλήξει ούτε ψαροκάικο…

 7. Βολή με βλήματα..
  Ντόρα Μπακογιάννη
  Γιαννος Παπαντωνίου
  Άκης Τσοχατζοπουλος
  Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  Ευάγγελος Βενιζέλος
  Πάνος Παναγιωτόπουλος

  ..
  ..
  .
  έχουμε τοσα πολλά και σε καλή τιμή..
  τί μαβερικ και ιστοριες μου λέτε..

 8. Και πολύ ευγενικά τους τα γράφετε
  ξεφτιλικια…
  Εάν είχαν δώσει 100 g*xxxna mil για σύχρονες τορπίλες θα είχαμε σήμερα πραγματική ναυτική αποτροπή
  Στο video μου έκανε έντυπωση το ποσο αργά έπλεε η τορπίλη προς τον …ακίνητο στόχο
  Εάν ήταν μια φρεγάτα με συστήματα παραπλάνησης τορπιλων»όπως έχουν οι γείτονες από ποσο κοντά έπρεπε να γινόταν η βολή ώστε να είχε πιθανότητα επιτυχίας???

  Ξεφτίλες η πολιτκή και η στρατιωτική ηγεσία

  σύχρονα υποβρύχια χωρίς τορπίλες …..

  1. 100% σωστός… εγκληματική ανικανότητα….το δόγμα Μπαλάφα «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία» κυριάρχησε σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών.

  2. Για να λέμε όλη την αλήθεια χρήματα δόθηκαν έστω και λίγα, τώρα αν κάποιοι ιεράρχησαν την αναβάθμιση των P-3B σε σχέση τις νέες τορπίλες και τις ΜΕΚΟ, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που επικρατεί….

   Αντί το δόγμα να ειναι αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο και του τελευταίου ευρώ, κάνουμε πολιτική εξοπλισμών με άστοχες κινήσεις για την άμυνα της χώρας… κανείς βέβαια δεν φαίνεται να βάζει μυαλό, το σήριαλ με την επιλογή της δύο Belhara συνεχίζεται, αντί να ακυρωθεί άμεσα και να πάμε σε 5-6 Gowind 3100 για να πάρει μια ανάσα ο στόλος, νομίζουμε ότι δύο πλοία θα φέρουν την άνοιξη και 48 ASTER-30 αεράμυνα περιοχής.

   1. Συμφωνώ με το πνεύμα του σχολίου σου, νομίζω όμως ότι αν προσπαθήσεις να πείσεις τους ναυάρχους να συνηθίσουν στην ιδέα που πρότεινες με τις Gowind, θα έχεις πιθανόν αντιδράσεις του είδους «…και να γίνουμε κορβετοναυτικό…και με γαλλικά πλοία;» Και μέχρι ένα σημείο θα έχουν μάλλον δίκαιο -όσον αφορά το σημείο κορβετοναυτικό- αφού είναι πολύ πιθανό απο εκεί και πέρα να μην κινηθεί τίποτα άλλο για πολλά χρόνια με ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων και της κυβέρνησης που δεν φημίζονται για τις ολοκληρωμένες δουλειές αλλά για το αντίθετο μια διαχρονική επικίνδυνη αδιαφορία όσο δεν πρόκειται για χατήρια προς μια συγκεκριμένη εταιρία που απορροφά συνήθως μεγάλα μέρη των αμυντικών προϋπολογισμών.

 9. Αν έχεις σκοπό να αγωνισθείς,μια δεκαετία είναι αρκετή για να προμηθευτείς τορπίλες…η πολιτική ηγεσία παρασύρει και την στρατιωτική στην κατάντια της.

  1. Ποιες νέες παραγγελίες ονειρεύεστε, εδώ πρέπει να μαζευτεί η κατάσταση σε όχι έχουμε ή άμεσα ότι μεταχειρισμένο βρεθεί.

   1. Τόσο αργές και στην επιφάνεια οι τορπίλες; Σε έναν μη κινούμενο στόχο; Ή ήταν σλοβ μοτιον; Φάνηκε σαν καμικάζι κολυμβητής.
    Ούτε φέρι μποτ δε χτυπάμε με τέτοια.
    Αλλά μπορεί να είναι οι καινούριες τύπου hellenic, οι αργές που είναι αθόρυβες.

 10. Χρηστικ@@…και για το πολεμικό ναυτικό και για την ΠΑ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ,ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με τους Τούρκους και θα τους παραδώσουν το Καστελόριζο και όλη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΉΤΗΣ…..αφού είναι χεστιδ και έχουν καβούρια στις τσέπες για μια καινούρια τορπίλη,και και καινούρια αντιπλοϊκα βλήματα για τα f16….ναι τώρα δε που ο Κούλης θα ριζωσξ στην εξουσία …..καλά κρασιά….ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΙ ΠΡΟ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Η ΝΤΟΡΑ Η ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΧΗΡΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΓΟΗ ΑΙΓΑΊΟΥ….ΤΩΡΑ ΔΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ….ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΊΖΕΙ….ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΗΣ «ΕΙΡΗΝΗΣ»….ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΎΝ ΛΕΩ ΕΓΩ

 11. Ο παραμυθάς ο Πάιατ δεν βγήκε να εκτοξεύσει ένα απο τα γνωστά επικοινωνιακά του πυροτεχνήματα περί συμπαράστασης προς την Ελλάδα, η εξάντλησε το απόθεμα που είχε και το έριξε στο Ναργιλέ;

  1. Σαν λαός του φραπέ και facebook που πάμε να παλέψουμε; Διάβασα μόλις μια καλλονή βγήκε για μπάνιο στη θάλασσα και έπεσε το instagram.
   Αυτά μας ενδιαφέρουν τις τελευταίες δεκαετίες και όχι ν’αγοράσουμε καμιά τορπίλη ή να φτιάξουμε ΠΝ.
   Είμαστε περίφανοι για τους αρχαίους Ελληνες, τους Σπαρτιάτες κλπ. αλλά αυτοί δε μάσησαν και πάλεψαν γι’αυτά τα εδάφη. Το ίδιο και οι παπούδες με ιταλούς και ναζί.
   Εγώ εδώ με τους Τούρκους δε θέλω παζάρια. Και σε μοιρασιά ΑΟΖ να πηγαίναμε αυτοί δε θα σταματήσουν. Συνέχεια καινούριους χάρτες θα βγάζουν μέχρι που και η Ρόδος, Σάμος, Χίος, Κρήτη να γίνουν κόκκινες.

   1. Ότι έχουμε χαλαρώσει πολύ σαν λαός είναι όντως ένα θέμα, αλλά αυτό ισχύει νομίζω και για άλλες χώρες -που ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα και τις καλλονές που εμφανίζονται στις παραλίες- δεν είναι προνόμιο του ελληνικού λαού η της Ελλάδας.
    Η διαφορά είναι νομίζω είναι ότι ποντάρουμε διαχρονικά πολιτικά στο λάθος άλογο -για να το θέσω έτσι- και για αυτό ευθύνονται κυρίως οι κυβερνήσεις και οι ανώτατοι στρατιωτικοί που σε αντίθεση με τον λαό δεν έχουν το δικαίωμα να χαλαρώνουν αφού πληρώνονται για να προωθούν τα συμφέροντα του κράτους και να τα υπερασπίζονται φροντίζοντας εγκαίρως για την ύπαρξη των απαραίτητων μέσων και εργαλείων, ενώ ασχολούνται με σαχλαμάρες αντί με αυτό που έχουν την υποχρέωση, αφού οι ίδιοι το επέλεξαν με την απόφαση για να βάλουν υποψηφιότητα η να ακολουθήσουν σταδιοδρομία επαγγελματιών στρατιωτικών αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

   2. Απορω πως δεν το εχουν καταλάβει η πολιτικοί μας, μα ειναι δυνατον να ειναι μα ΤΟΣΟ!!! ΑΝΙΚΑΝΟΙ
    Δεν το καταλαβαίνω

    1. Ποιός λέει ότι δεν το αντιλαμβάνονται;
     Μια χαρά το γνωρίζουν, απλά δεν θέλουν να αγωνιστούν όσο θα έπρεπε επειδή προτιμούν να επιμένουν σε πολιτικά στερεότυπα και ιδεολογίες η αντιλήψεις περασμένων εποχών, το ίδιο και αρκετοί στρατιωτικοί που προφανώς περνάνε ακόμα απο τα ανάλογα σχολεία κατήχησης που παραμένουν προυπόθεση για μια στρατιωτική σταδιοδρομία που μπορεί να φτάσει στους ανώτατους βαθμούς και αξιώματα.

 12. παντως εμοιαζε και με δελφινι. !
  οταν συζητουν για 2 πλοια που τα εχουν δει μονο σε λαπτοπ και σε τιμη φευγα και παραδοση σε 10 χρονια+ ενα μπορεις μονο να πεις.
  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

  1. Τα στοιχεία του άρθρου είναι λανθασμένα, το σκεπτικό σωστό.

   Η Ταιβάν δεν φαίνεται να πουλάει τίποτα, ακόμα και αν πούλαγε τα μαχητικά πρέπει να ειναι 50άτι, από εκεί και πέρα 4δισ. δεν θα φτάσουν οι Belharra.

   Η λογική όμως είναι σωστή:
   – Ναι θα έπρεπε να έχουν έρθει λύσεις άμεσα αξιοποιήσιμες μία περίπτωση ήταν οι Adelaide.
   – Ναι πρέπει να αγοραστούν άμεσα τορπίλες με ενδιάμεση συμφωνία.
   – Ναι θα πρέπει να κλείσει θέματα ανταλλακτικών και όπλων.
   – Ναι σε ότι μπορεί να γίνει άμεσα βραχυπρόθεσμα και άμεσα.

   1. Εχετε δικιο, τα 4 δις που γραφει πολλλα. αλλα οπως η αιγυπτος ετσι και μεις θα μπορουσαμε να δουμε τη λυση του μεταχειρισμενου. συγχρονο πλοιο σε καλη κατασταση και επι τη εμφανισι, αμεσα παραδοτεω.
    επισης για ποια απειλη εξ ανατολων μιλαμε;! εδω σημερα διαβασα οτι θα αγοραζουμε φυσικο αεριο απο τουρκια! αρα ο φοβος που του πολ. επεισοδιου για εσ. καταναλωση ειναι νομιζω

  2. Η ταιβαν πουλαει τα μιραζ; Δε νομιζω… Τα εμιρατα παλι απ οσο ξερω τα αναβαθμιζουν δε τα πουλανε. Οι μπελαρα θα φτασουν τα 3δις απ οτι ακουγεται κ οι φρεμμ δοθηκαν στους αιγυπτιους γιατι θα ακουμπησουν στους ιταλους αλλα 9 δις για εξοπλισμους… Ολο το αρθρο ειναι μια τεραστιων διαστασεων παραπληροφορηση

 13. Ποιές ασκήσεις στην Βαλτική και ευρωπαϊκά όπλα;
  Εμείς έχουμε υπέροπλα τους χαρπούν τους RIM-7 Sea Sparrow και Μάβερικς για τα μαχητικά, και θα ασχολούμαστε με τους σουηδικούς πυραύλους που χτυπάνε στόχους στα 300 χιλιόμετρα; Αλίμονο!

 14. Οι LCS έχουν τελική 50 μίλια+, φαντάσου να του ρίξεις αυτή την τορπίλη, οι Αμερικάνοι θα έχουν σκάσει στα γέλια. Θα λένε στις ασκήσεις ρε συ αυτοί μας κάνουν kill, αλλά με τορπίλες εικονικές (simulation) αν κάναμε κανονικό πόλεμο, ούτε από τα 10 μέτρα δεν θα μας πετύχαινε, μια γκαζιά θα ήταν.

  Μου φαίνεται ότι πιο εύκολο θα ήταν να το εμβολίσει…. Υπάρχει περίπτωση να ήταν καμιά ελαττωματική για αυτό να πήγαινε έτσι (ή για να την πάρει καλύτερα η κάμερα)?.

  Την άλλη φορά να βάλουν καράβι με τηλεχειρισμό, ώστε αν πάει να αποτύχει η τορπίλη, να κινηθεί το καράβι να μπει στον δρόμο της, ή αν δεν φτάνει να πάει προς αυτή.

  Αυτό με την μη αγορά τον τορπιλών, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο ύποπτο μου φαίνεται, πάντα κορόιδευα αυτούς που μιλούσαν για πουλημένους ότι είναι γελοίες θεωρίες συνομωσίας, αλλά το ότι έχουμε επί δέκα χρόνια τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του πλανήτη και τα έχουμε με τορπίλες του Β παγκοσμίου, μέχρι να πάρει και η Τουρκία τα ίδια υποβρύχια, εμένα με ξεπερνάει. Ούτε καμιά τεράστια αγορά είναι, ούτε καμιά δύσκολη επιλογή είναι, υπάρχουν 2-3 καλές, εε ας πάρουν όποια ναναι από το τίποτα

  1. Βασικά αν θυμάμαι καλά η Τουρκία ήδη τις έχει αγοράσει πριν παραλάβει τα υποβρύχια και έχει πάρει την Γερμανική

   1. Reis Class Type 214TN Submarines

    A total of six Air Independent Propulsion (AIP) submarines will be constructed at the Gölcük Naval Shipyard (GNSY). Construction of the first three submarines are currently on-going. The construction of the first submarine, TCG PiriReis, started in October 2015, ceremony of the third submarine TCG MuratReis has been officially launched on February 25th, 2018 at Gölcük Naval Shipyard with a first welding ceremony. Reis Class Type 214TN submarines are planned to be commissioned between 2021 and 2026. Type 214TN Reis Class Submarines, to be the first AIP-equipped submarines operated by the Turkish Navy, will replace four Ay Class (Type 209/1200) diesel/electric powered submarines. Featuring ISUS-90/72 combat management system the single hull Reis Class Type 214TN Submarines will have an overall length of 67.6m, an overall beam of 6.3m and hull draught of 6.8m. With a submerged displacement of 2,042 tons (surface displacement is 1855 tons) the Reis Class Submarines will be armed with Mk48 Mod 6AT and DM2A4 heavy weight torpedoes as well as Harpoon Block I/II and IDAS missiles. Indigenously developed Akya heavyweight torpedo and Atmaca guided missiles are also expected to be integrated on the platforms in the coming years.

    https://www.defenceturkey.com/en/content/turkish-naval-forces-dependable-in-cooperation-deterrent-in-crises-and-decisive-in-combat-2939

 15. Οι τορπίλες έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα -αυτό ισχύει τουλάχιστον για την SUT που χρησημοποιεί και το ΠΝ παράλληλα στην- απο ότι είναι γνωστό, και επιρεάζει την εμβέλεια του όπλου η οποία μειώνεται αρκετά όταν πλέει με μέγιστη ταχύτητα πέος τον στόχο.

  Για να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα ένα πλοίο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι απειλείται απο όπλο, αλλιώς πλέοντας με υψηλή ταχύτητα το σόναρ του θα έχει ίσως πρόβλημα να εντοπίσει την απειλή η και την ύπαρξη υποβρυχίου σε αποστάσεις εντός εμβέλειας των όπλων, δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως τα υποβρύχια με ηλεκτρικό σύστημα προώθησης έτσι και οι τορπίλες έχουν παθητική λειτουργία σόναρ και έτσι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, συνήθως μέχρι να είναι αργά για αντίδραση.
  Η περίπτωση στην άσκηση όπου φαινόταν το όπλο απο ψηλά απο το ελικόπτερο ήταν προφανώς για επίδειξη, σου φαινόταν και το υποβρύχιο στην περιοχή. Στην πραγματικότητα δεν παίζεται ακριβώς το ίδιο σενάριο.

  Υπέροπλο δεν είναι πλέον για τα σημερινά στάνταρ, αλλά και οι τουρκικές φρεγάτες δεν είναι αυτό που λέγεται σύγχρονο πλοίο με αισθητήρες τεχνολογίας αιχμής σημερινών στάνταρ και waterjet για να κάνουν άλματα στο νερό.

  1. -διόρθωση-

   …όταν πλέει με μέγιστη ταχύτητα προς τον στόχο.

   -αυτό ισχύει τουλάχιστον για την SUT που χρησημοποιεί και το ΠΝ παράλληλα στην SST4-

  2. Οι γείτονες αναπτύσσουν τα δικά τους σύχρονα συστήματα αντιμέτρων κατά τορπιλών με τα οποια εφοδιάζουν τα πλοία τους:

   https://www.savunmahaber.com/en/turkeys-technology-centre-of-torpedo-countermeasure-systems-aselsan/

   https://www.aselsan.com.tr/en/capabilities/naval-systems/torpedo-and-torpedo-countermeasure-systems/zoka-acoustic-torpedo-countermeasure-jammers-and-decoys

   https://www.aselsan.com.tr/en/capabilities/naval-systems/torpedo-and-torpedo-countermeasure-systems/tork-antitorpedo-torpedo

   https://www.aselsan.com.tr/en/capabilities/naval-systems/torpedo-and-torpedo-countermeasure-systems/zargana-torpedo-counter-measure-system-for-submarines

   https://www.forbes.com/sites/hisutton/2020/02/02/turkish-navy-submarine-spotted-with-new-defense-system/#4c459b8b36f2

   https://www.navalanalyses.com/2017/12/bayraktar-class-landing-ships-of.html
   The ships of the class are equipped with the British Ultra Electronics Sea Sentor or else Surface Ship Torpedo Defence (SSTD) system.

   Η ASELSAN έχει αναλάβει και την ολοκλήρωση των mk48 στα τουρκικα 214

   Τα ελληνικά υποβρύχια εκτος από σύχρονες τορπίλες στερούνται και από αντίμετρα κατά τορπιλών

   Κάποιοι δεν πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτή την ΚΑΤAΝΤΙΑ?

   Θα διαπιστωθεί ΠAΛΙ αδυναμία και θα υποχωρήσουμε από τα δικαια μας ΠAΛΙ
   Τυχαίο???
   Τόσα χρονια τέτοια αδράνεια σε προγράμματα χαμηλού κόστους αλλα υψηλότατης ausksisis της αποτροπής δεν μπορεί να εξηγηθεί μονο από αδιαφορία αδράνεια ανικανότητα!

   1. CK

    Σίγουρα θα έπρεπε να λογοδοτήσουν κάποιοι αυτό σ’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

    Γνωρίζω για τα αντίμετρα που αναπτύσσουν τούρκοι για το ναυτικό τους, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι αυτή την στιγμή δεν έχουν ούτε ένα σύγχρονο υποβρύχιο ετοιμοπόλεμο στο νερό.
    Αν θυμάμαι σωστά υπογράφηκαν ήδη πέρσι και φέτος προγράμματα για εκσυγχρονισμό και αγορά επιπλέον σύγχρονων τορπίλων για τα υποβρύχια του ΠΝ που είναι υπό εξέλιξη με αρμοδιότητα της ΓΔΑΕΕ σύμφωνα με την παρακάτω σχετική αναφορά.

    https://doureios.com/o-yetha-ypegrapse-tin-anavathmisi-torpilon-sut-ton-ypovrihion/

    Έχω γράψει ήδη αρκετές φορές σε σχόλια ότι δεν θεωρώ σύμπτωση την αδράνεια των περασμένων ετών, επισημαίνοντας και την μυστική συμφωνία του ΓΑΠ στην Τουρκία όσο και την επικίνδυνη εμπιστοσύνη που έχει η ελληνική πολιτική στους αμερικανούς, που ίσως να σχετίζεται με την εξέλιξη στους ελληνικούς εξοπλισμούς.

    Δεν γνωρίζω πόσο χρόνο χρειάζεται συνήθως η ΓΔΑΕΕ να προχωρήσει ένα πρόγραμμα, αλλά αν δεν είναι εντελώς ανίκανοι και άχρηστοι άνθρωποι, εκτιμώ ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις παραλαβές εκσυγχρονισμένων και νέων τορπίλων, πρίν γίνει επιχειρησιακό το πρώτο τουρκικό 214 με όλα τα συστήματα που αναφέρεις παραπάνω που πρέπει να ολοκληρωθούν στα υποβρύχια.
    Αν η εξέλιξη στο πρόγραμμα του Altay είναι το παράδειγμα, εκτιμώ ότι θα τους πάρει ακόμα χρόνο η ολοκλήρωση, αφού καθυστερούν και οι Γερμανοί το πρόγραμμα, γι’ αυτό πλήρωσαν και ρήτρα η πρόστιμο.
    Οι Τούρκοι παρόλο που εργάζονται μεθοδικά στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, νομίζω θέλουν ακόμα πολλά ψωμιά για να φτάσουν σε ένα επίπεδο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα δυτικό, ρωσικό η κινεζικό σύστημα, αν κρίνω και απο το εγχώριο σύστημα CIWS που έχουν εγκαταστήσει στις φρεγάτες ΜΕΚΟ του ναυτικού. Απόλυτη υπέροχη σίγουρα δεν έχουμε όπως θα έπρεπε με τα χρήματα που έχουν περάσει απο τα χέρια μας, αλλά δεν είμαστε και το αντίθετο, αυτή την στιγμή πάντως.

    Προσωπικά θεωρώ πιο επικίνδυνη την εμπιστοσύνη η και υπακοή που έχουν οι Έλληνες πολιτικοί στους αμερικανούς, παρά τα όπλα των Τούρκων όσο αυτοί έχουν την υποστήριξη των αμερικανών.

    1. Ώρα λάθος είσαι

     Το σωστό είναι πως οι γείτονες δεν έχουν Ακόμα υποβρύχια AIP σε υπηρεσία@

     Έχουν 8 209/1400 και 4 209/1200
     Τα 209/1400 είναι και σύχρονα και αξιόμαχα
     Τα 4 τελευταία 209/400 έχουν το ίδιο CMS+SONARS SUITE και με τα ελληνικά
     Και βεβαια οι γείτονες έχουν και σύχρονες τορπίλες και αντίμετρα κατά τορπιλών σε ανTιθεση με εμάς

     Η αναβάθμιση των SUT Mod 0 που εγκρίθηκε νομίζω αφορά FOS και όχι εκσυχρονισμό σε Mod3/4

     Και βεβαια δύσκολο να φανταστω πως έχει ξεκινήσει κάτι να κινείται προς την αποκατάσταση της λειτουργικότητας – FOS των SUT από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα!

     1. Έχω διαφορετική άποψη στο θέμα που είναι λιγότερο ισοπεδωτική, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος.

      Αν θεωρεί κάποιος ότι έχει το μονοπώλειο στις σωστές απόψεις και εκτιμήσεις των πραγμάτων χωρί να έχει πλήρες ενημέρωση απο αξιόπιστες πηγές, η κάθε συζήτηση περιττεύει.

     2. Υ.γ.

      Αν κάνες τον κόπο να διαβάσεις την πρώτη παράγραφος του άρθρου που παρέθεσα, θα διαπιστώνεις ότι γίνεται λόγος για αναβάθμιση και εν συνέχεια υποστήριξη FOS, οπότε δεν ισχύει η προσωπική σου εκτίμηση για τις τορπίλες, εάν είναι σωστά πληροφορημένος ο συγγραφέας.

      Για μα μην ψάχνεις μέσα στη ζέστη.

      «Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο υπέγραψε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος το 2020, αφορά αυτό της αναβαθμίσεως υφισταμένων τορπιλών υποβρυχίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο τις εργασίες αναβαθμίσεως των τορπιλών αλλά και την Εν Συνεχεία Υποστήριξή (FOS) αυτών.»

     3. @Ndgi

      Μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα και η συντήρηση/FOS των 2000 εκσυχρονισμός είχε βαφτιστεί σε κάποια μέσα!

      Δες το παρακάτω άρθρο περί εκσυχρονισμού των τορπιλών και τη γερμανική πρόταση

      https://defencereview.gr/programma-neon-torpilon-toy-polemiko/

      Το κόστος εκσυχρονισμού των SUT Mod 0 σε Mod 3 ξεπερνάει το 1m $ και είμαι 100% σίγουρος πως αυτό δεν περιλαμβάνεται στο τι υπογράφηκε τον Ιανουάριο
      Δεν γράφηκε το ποσο του προγράμματος
      Εάν ήταν τόσο ψιλό όσο απαιτειτ για τον εκσυχρονισμό τότε θα είχε βγει στον τύπο

     4. CK

      Έχω υπόψην μου τις αναφορές για τα M2000 και τα όπλα που χρειάζονται επίσης συντήρηση η και επαναπιστοποίηση, αφού είναι ένα θέμα που με απασχόλησε ιδιαίτερα προσωπικά.

      Διάβασα το άρθρο που παρέθεσες και η όλη ουσία του θέματος νομίζω ότι είναι στην τελευταία φράση που είναι αδιαμφισβήτητη, για ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

      Υπάρχει όμως και μια αναφορά που λέει ότι τα δυο προγράμματα -νέες τορπίλες και εκσυγχρονισμός παλαιότερων- συγχωνεύτηκαν επειδή έτσι ήταν πιο εύκολο να επιτευχθεί μια συμφέρουσα συμφωνία με περισσότερα ανταλλάγματα.
      Αν είχα τα συμβόλαια μπροστά μου θα μπορούσα να κρίνω αν ισχύει η όχι αυτό που αναφέρεται αλλά δυστηχώς δεν έχω πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, και έτσι μπορώ να στηριχτώ μόνο σε διαθέσιμες πληροφορίες απο ανοιχτές πηγές.

      «Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η προμήθεια νέων τορπιλών βαρέως τύπου και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων παρότι είναι δυο διαφορετικά προγράμματα, έχουν ατύπως “συγχωνευθεί”, υπό την έννοια ότι η ανάθεση και των δύο στους Γερμανούς προσέφερε κάποια σημαντικά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για την απόσπαση περισσοτέρων ανταλλαγμάτων, τα οποία προφανώς θα πληροφορηθούμε προσεχώς.»

      https://www.defence-point.gr/news/ypetha-naytiko-to-ans-quot-trechei-quot-tis-torpiles-vareos-typoy-kai-ton-eksygchronismo-ton-sut

      Η δικιά μου άποψη είναι ότι το λάθος έγινε στην αρχή όταν υπήρχε η δυνατότητα να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο των υποβρυχίων μια παράγραφος η μια συμφωνία π.χ. ως Option για τις τορπίλες σε μια μελλοντική απόφαση για δικαίωμα απόκτησης των όπλων, ώστε να έχουμε την ελεύθερη επιλογή για ένα συμβατό διαθέσιμο όπλο στην αγορά, αλλιώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν μας συμφέρει και έτσι δεν παίρνουν συμβόλαιο για πλοίο με ρίσκα ανάπτυξης αφού ήταν και εντελώς νέο σχέδιο που περιέχει ως συνήθως ρίσκο, που θα έπρεπε επίσης να γνωρίζανε οι υπεύθυνοι που συνόδευαν το πρόγραμμα αφού είχαν πήρα απο ότι θυμάμαι.
      Οι αρμόδιοι είχαν πέσει όμως προφανώς με τα μούτρα σε άλλες λεπτομέρειες, η ήταν εντελώς άσχετοι με τα συμβόλαια και στις διαπραγματεύσεις που θα ήταν επίσης τραγικό αφού υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στις συμφωνίες για τα 209 που πήραμε επίσης απο Γερμανία και θα έπρεπε να γνωρίζαμε ως παραδοσιακός πελάτης και αγοραστής πως διαπραγματεύονται. Αλλά προφανώς δεν δόθηκε σημασία και για αυτό σήμερα μας προβληματίζει το όλο θέμα. Ας πρόσεχαν!

      Ελπίζω να έγινε μάθημα σε αυτούς που ακολούθησαν, αλλιώς θα ξαναδούμε το ίδιο σενάριο πολλές φορές.
      Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να πέφτουν όμως κεφάλια, αφού μόνο έτσι μπορείς να στείλεις μήνυμα στους επόμενους ότι οι μ….., και οι τσαπατσουλιές εις βάρος του λαού και της χώρας πληρώνονται.

     5. @Ndgi
      Οι πληροφορίες που έχουν βγει πάντως λένε πως έχουμε επιλεξει τις γερμανικές DM4:36 καινούργιες και οι γερμανοί θα εκσυχρονίσουν 18 από τις SUT εάν θυμάμαι σωστά τα νούμερα
      Ήταν να περάσει από το ίδιο ΚΥΣΕΑ με τα ROMEO και τον εκσυχρονισμό των MEKO

      Εάν ήταν πατριώτες θα έπρεπε να ζητήσουν ενδιάμεση λύση άμεσα παραδοτέα

      Οι Γερμανοί έχουν πάνω από 100 DM3 και επιχειρησιακά 1-2 υποβρύχια οποτε δεν θα τους λείψουν μερικές
      Με τα ypobryxia αυτά μαζί με νέες τορπίλες εξασφαλίζουμε άμεσα τη ναυτική αποτροπή σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο
      Όλα τα αλλα είναι φούμαρα επικοινωνιακά

 16. Χαίρομαι για τα σχόλια καθώς υπάρχουν παράμετροι και δεδομένα που δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι.
  Όλα πήγαν βάση σχεδίου και προφανώς το μύνημα αν αξιολογήθηκε σωστά από τους απέναντι, το κατάλαβαν.
  Καλημέρες !

 17. Το μύνημα θα πήγαινε ή δε θα πήγαινε καλύτερα αν είχες..
  -σύγχρονες τορπίλες γιατι με τις SUT πρέπει να φτάσουν τα υποβρύχιά μας μουρη με μουρη με το στόχο
  -χρήση του AIM-39 από Μιράζ..πιστοποιήθηκαν ή τσου;
  -NSM από F16 αντί του γελοίου μαβερικ που πρεπει να φτάσεις σχεδον πάνω από το πλοιο για να ριξεις
  -2πλά Stir στις S και 2 CIWS και MK-41 με ESSM BL. II
  -αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ
  Πόσο κοστολογούνται τα παραπάνω σε χρήμα;
  Σε ξεφτίλα για την μη ‘ύπαρξη των παραπάνω από πολιτικο-στρατιωτικη ηγεσία μια 10ετια τώρα και βάλε.

 18. Και καινούριες τορπίλες να είχαμε , θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για άσκηση τις παλαιές.

  Λογικά πάμε σε αγορά νέων , αναβάθμιση ορισμένων από τις παλαιές, οπότε οι παλαιές που δεν θα αναβαθμιστουν θα γίνουν χρήσιμες για γυμνασια.

  Η τορπίλη φαίνεται να πηγαίνει αργά. Αλλά αυτές οι τορπίλες έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα. Δεν ξέρουμε τι ήθελε να δείξει το ΠΝ, πέρα του ότι θα αντιδράσει αν δει γεωτρύπανα στην ΑΟΖ μας.

  Τέλος για τον Rim 7 , η ταχύτητα του είναι τέτοια που δύσκολα αντιμετωπίζεται από CIWS. Ίσως να είναι το πρώτο πλήγμα …. με ακολουθία Harppon.

  1. Όσον αφορά την τορπίλη που έχουν γράφει τόσα ένα θα πω: θέλει περισσότερη τέχνη να χτυπήσεις έναν ακίνητο (αθόρυβο) στόχο από τι έναν κινούμενο.

   Οπότε όσοι σπεύσατε να επικρινετε διαφορά ξανασκεφτειτε το γιατί, χωρίς να θέλω να κακολογησω, δεν είμαστε όλοι φωτεινοί παντογνωστες.

   Από εκεί και πέρα όπως ειπώθηκε πιο πάνω…. Το μυνημα δόθηκε. Αυτά έχουμε, με αυτά θα πολεμήσουμε αλλά θα τα ρίξουμε στον στόχο… Στο τέλος της ημέρας όταν ακούσεις το μπαμ, η ζημιά θα είναι ίδια είτε είναι πυρομαχικά 2020, είτε 1980.

 19. Σωστός ο προβληματισμός πολλών σχολιαστών αλλά ας μην υπερβάλλουμε. Νομίζω ότι αν θέλεις να βυθίσεις το γεωτρύπανο (λέω αν) δεν ρίχνεις ΑΜ-39 αλλά μια παλαιά αργή τορπίλη να κάνεις μια καλή φτηνή δουλίτσα. Σωστά είπε κάποιος ότι είναι too much να πάει στο βυθό αύτανδρο οπότε καλύτερα ένας ΑΙΜ-7P για να περάσεις το μήνυμα.
  Η Τουρκία δεν έχει και τίποτε τρελά πλοία, έχει ένα παλαιό στόλο φτιασιδωμένο λίγο καλύτερα από το φτιασίδωμα που κάναμε εμείς στις S.

  Συγκριτικά με την άσκηση του ΠΝ, στη Λιβύη που θεωρείται (και είναι εμπόλεμη ζώνη) το ΤΝ ρίχνει τους SM-1. Δεν είδα να ρίχνει ESSM. Οπότε ας μην το παρακάνουμε με τη (σωστή κατά τα άλλα) κριτική.

 20. Στο φινάλε το ερώτημα δεν είναι αν μπορείς να πολεμήσεις με SUT, Harpoon, Exocet, Scalp, MICA, MLRS, Patriot κλπ που μπορείς άνετα και μάλιστα να κερδίσεις.

  Το μεγάλο ερώτημα είναι: αν έρθει γεωτρύπανο ή/και ερευνητικό στο Καστελλόριζο ή νότια της Κρήτης ο πρωθυπουργός θα κάνει πράξη αυτό που έταξε ο ΑΓΕΕΘΑ; Θα κάψει τους Τούρκους; Εγώ πιστεύω πως όχι μόνο δεν πρόκειται να το πράξει αλλά είναι φανερά στη γραμμή Ντόρας και Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης (ξεπουλήματος κατά μια άλλη άποψη).

  1. Πεστα βρε Χρυσόστομες,πεστα …τι να τις κάνουμε τις τωρπιλες αφού μόνο σε σκοποβολή θα χρειαστούν από την ΠΟΛΗΤΙΚΗ ηγεσία

 21. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, τηλεφώνημα -λέει- Ερντογάν-Μητσοτάκη (το τηλεφώνημα έγινε μόνο του και με το έτσι θέλω σύνδεσε τον Ερντογάν με το Μητσοτάκη).

  Συζήτησαν-λέει-για τουρισμό, ταξιδιωτικές ροές (επενδυτών;;) αλλά και για κορονοϊό. Δηλαδή από το ρεπορτάζ φαίνεται ότι δεν συζήτησαν για Λιβύη, Αιγαίο και Κύπρο.

  Αυτή είναι η δημοσιογραφία των Media-οχετών της ΝΔ και εσείς τσακώνεστε για τις SST-4 και τις SUT.

  1. Έτσι ακριβώς.

   Και οι συμφωνίες στο παρασκήνιο για το εύρος του ξεπουλήματος και το πως θα το διαχειριστούν επικοινωνιακά δίνουν και παίρνουν κατά τα άλλα τάχα δεν συζήτησαν το θέμα που καίει.
   Μην έχεις καμία αμφιβολία και το μισό Αιγαίο να χαθεί οι κομματικοί θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και φυσικά δεν θα βγάλουν κιχ.
   Ο πατριωτισμός τους είναι a la carte και ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση.

  2. Από επικοινωνιακά σόου και δηλώσεις τύπου «παρελάσεων» δια το αξιόμαχων των ΕΔ από όλο το κηφηναριό που κάνει καριέρα πάνω στο κουφάρι της Ελλάδας χορτάσαμε.

   https://infognomonpolitics.gr/2020/06/to-kastelorizo-apochereta-tin-aoz-tou/

   Το ξεπούλημα έχει αποφασιστεί από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.
   Το πως θα το σερβίρουν στο πόπολο είναι το θέμα και αν θα πρέπει να πάνε σε ένα στημένο και συμφωνημένο «θερμό επεισόδιο» ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του συμβιβασμού (ξεπούλημα) και όλα τα άλλα είναι σε κουβέντα να βρίσκονται.

   Οι νεοέλληνες που περίμεναν (σύμφωνα με τα προεκλογικά ψέματα του Μητσοτάκη) καλές δουλειές με καλά λεφτά επενδύσεις ανάπτυξη και ελάφρυνση των φόρων θα φάνε ένα πέμπτο μνημόνιο στο κεφάλι ήδη ο τουρισμός είναι νεκρός και δεν υφίσταται τουρισμός για φέτος όπως δήλωσε ο Σταικούρας ανακοίνωσε έλλειμμα Β΄ εξαμήνου 16% και το γραφείο προυπολογισμού της βουλής ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 190% του ΑΕΠ και πως μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ!

   Και το κερασάκι στην τούρτα γενικό ξεπούλημα της κυριαρχίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
   Το πιθανότερο είναι ο γόνος του bebelac να πάει σε εκλογές άλλωστε είναι γνωστό πως οι ψευτοηγέτες τις ψευτοδεξιάς κάθε φορά που έρχονται τα δύσκολα το βάζουν στα πόδια και μετά διαρρέουν παραμύθια τις χαλιμάς για το χαζοέλληνα όπως με τον Καραμάν-αλί που τάχα ήθελαν να τον δολοφονήσουν οι Αμερικάνοι αλλά δεν το έβρισκαν!
   Επειδή όμως οι οικογένεια Μητσοτάκη είναι μανούλα στα ξεπουλήματα και τις δολοπλοκίες και γνωστοί ξενόδουλοι και έχει τεράστια βουλιμία με την εξουσία και τη λεηλασία μπορεί να το πάνε μέχρι τέρμα.

   1. Και να συμπληρώσω
    Σε ποιους θα απολογηθεί η οικογένεια Μητσοτάκη αφού την Ελλάδα την θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο μαζί με τους εδώ ιθαγενείς.
    Τι θέλει ο μέσος νεοέλληνας ένα ρουσφετάκι έναν διορισμό ας είναι και κλητήρας αρκεί να παίρνει ένα μισθό μια μεταθεσούλα μια προαγωγή αυτά θέλει.
    Κιχ δεν βγάζουν τώρα οι κομματικοί προφανώς όλα είναι τέλεια τώρα ποια ΑΟΖ και ποια 12 μίλια και ποια ενίσχυση των ΕΔ άμα βολεύτηκαν από το κόμμα όλα τα άλλα τώρα είναι δευτερεύοντα.

    1. Το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος δηλαδή όλων ημών το περιγράφεις πολύ σωστά: «Σε ποιους θα απολογηθεί η οικογένεια Μητσοτάκη αφού την Ελλάδα την θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο μαζί με τους εδώ ιθαγενείς.»

     Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που έχουν πουληθεί αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Δεν ξυπνάνε με τίποτα.

     1. Για να αλλάξει μια χώρα προς το καλύτερο θα πρέπει να το θέλουν οι περισσότεροι αν το θέλουν οι λιγότεροι δεν γίνεται τίποτα.
      Οι περισσότεροι έχουν «διαβρωθεί» από τα κόμματα με τα μικροσυμφέροντα και μεγαλοσυμφέροντα.
      Οι περισσότεροι δυστυχώς πηγαίνουν στην κάλπη με βάση την υστεροβουλία.

    2. Άνθρωποι που δεν θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία σκέψη και πορεία δεν μπορείς να τους συμμορφώσεις.

     Σε μια παλαιότερη συνέντευξη θυμάμαι ένα κοριτσάκι να ρωτάει στο τηλεφωνώ τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ποιόν θα έσωνε απο πνιγμό αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στον Ποροσένκο και τον Ερντογάν, και αυτός αφού είπε πρώτα με χαμόγελο ότι τον έφερε σε δύσκολη θέση, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε μα σώσει κανέναν απο τους δυο αν οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να πνίγουν…

     Παρακολουθώντας και,αξιολογώντας τις εξελήξεις σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να μιλάει η να εννοεί και έναν πολιτικό η και ψηφοφόρο στη Ελλάδα…

     1. Πολύ εύστοχο το παράδειγμα σου.
      Κρίμα πάντως γιατί η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες.
      Έχει υψηλό ανθρώπινο δυναμικό έχει μυαλά που πάνε χαμένα έχει πλούτο κλιματολογικές συνθήκες άριστες για δυναμικές καλλιέργειες όπου και θα καλύπτουν την εσωτερική ζήτηση και θα υπάρχουν εξαγωγές.
      Παντού μπάχαλο παντού κόμμα παντού συμφέροντα.
      Παραδείγματα άπειρα
      Ακόμα και ο πρωτογενής τομέας είναι ένα κλειστό ουσιαστικά επάγγελμα με επιδοτήσεις συγκεκριμένων προιόντων με αγρότες τσιφλικάδες που λυμαίνονται όλους τους πόρους-επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν τίποτα ή προιόντα με προστιθέμενη αξία.
      Παράγουμε το ποιο ποιοτικό λάδι ελιάς και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να το προωθήσουν σωστά μετά από τόσα χρόνια μια σωστή συσκευασία και να δημιουργήσουν ένα brand name συνήθως το αγοράζουν οι Ιταλοί χύμα το εμφιαλώνουν και το πουλάνε για Ιταλικό λάδι.
      Έχουν προχωρήσει με σχέδιο στην αποβιομηχάνιση της χώρας και σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί δεν παράγουμε ούτε σπιρτόκουτα.
      Σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τους αναγκαίους εξοπλισμούς.
      Η Ελλάδα ήταν δύναμη στην Ευρώπη στην τσιμεντοβιομηχανία μαζί με τη Γαλλία.
      Πουλήθηκε η ΑΓΕΤ- Ηρακλής.
      Η Ελλάδα είχε εργοστάσια λιπασμάτων κάλυπτε τη ζήτηση και έκανε και εξαγωγές.
      Έκλεισαν όλα.
      Η Ελλάδα είχε βιομηχανία ζάχαρης κάλυπτε μεγάλο μέρος της ζήτησης και έκανε και εξαγωγές.
      Έκλεισαν και αυτά.
      Η ΕΛΒΟ έβγαζε με συμπαραγωγή τα τρακτέρ Στάγιερ και ένα σωρό άλλα προιόντα.
      Την έκλεισαν και αυτή εκτελώντας εντολές των Γερμανών για την αποβιομηχάνιση της χώρας.
      Μια μικρή επιχείρηση έβγαζε το Pony που κάλυπτε κάποιες ανάγκες ενός φθηνού οχήματος και αν η επιχείριση είχε βοηθηθεί σήμερα θα μπορούσε να καλύπτει και μέρος της εσωτερικής ζήτησης με ένα φθηνό όχημα και να κάνει και εξαγωγές.
      Το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στο Βόλο της Nissan έκλεισε και αυτό.
      Κάποτε η Ελλάδα έβγαζε πλυντήρια ψυγεία τα γνωστά Pitsos.
      Πάνε και αυτά.
      Στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχε ισχυρή κλωστουφαντουργία πάνε και αυτά και σήμερα παντού βλέπεις κουφάρια κτηρίων.
      Στην Καλαμάτα η Πειραική Πατραική έβγαζε τα τζιν Lewis κάλυπτε την εσωτερική ζήτηση έκανε και εξαγωγές.
      Με μια τεράστια δύναμη από τα εκατομμύρια των ομογενών σε όλο τον κόσμο που παραμένει αναξιοποίητος.
      Με τόσες θάλασσες με τόση ακτογραμμή με τόσο πλούτο με τόσο τουρισμό είναι ανεπίτρεπτο αυτή η χώρα να σέρνεται οικονομικά κάτι δεν πάει καλά.
      Πολεμικές βιομηχανίες όλες κλειστές όλα με σχέδιο με διορισμένους κομματικούς προέδρους και διευθυντές άσχετους με τον αντικείμενο με μόνο προσόν η κομματική ταυτότητα με υπεράριθμο προσωπικό που στο τέλος είχαν μόνο ελλείμματα.
      Τα ναυπηγεία μας όλα προβληματικά όλα κλειστά και αυτό τυχαίο προφανώς.
      Όσες κρατικές επιχειρήσεις ήταν μονοπώλιο και κερδοφόρες όλες είτε απαξιώθηκαν πρώτα ώστε να πουληθούν είτε με το αφήγημα πως έτσι θα είναι καλύτερα ξεπουλήθηκαν.
      Πουλήθηκε ο ΟΤΕ πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ πουλήθηκαν λιμάνια αεροδρόμια και ότι είχε κέρδος.
      Η ΔΕΗ απαξιώθηκε με σχέδιο με άσχετες και κομματικές διοικήσεις και υπεράριθμο προσωπικό.
      Το κράτος σήμερα δεν έχει εργαλεία στα χέρια του π.χ αν είχε το κερδοφόρο ΟΤΕ τον ΟΠΑΠ τα αεροδρόμια τα λιμάνια και μια κερδοφόρα ΔΕΗ (που απαξιώθηκε με σχέδιο ξεπουλήματος) θα είχε και κάποια δις ευρώ μαξιλάρι να διαθέσει ώστε να γίνουν όλα αυτά που συζητάμε εδώ μέσα και σπάμε τα κεφάλια μας.
      Σήμερα τα κέρδη του ΟΤΕ τα παίρνουν οι Γερμανοί,τα κέρδη του ΟΠΑΠ τα παίρνουν άλλοι ομοίως και με τις άλλες πρώην κρατικές επιχειρήσεις.

      Το δημόσιο παραμένει η γάγγραινα της Ελλάδας με όλα τα κόμματα να διορίζουν αβέρτα κόσμο για να βολεύουν ημέτερους και κομματικούς και φτάνουμε στο σήμερα.

      Η Ελλάδα με τον πλούτο που έχει με τις δυνατότητες που έχει δεν μπορεί να προχωρήσει στα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα και προχωρά αργά και σταθερά στην Φιλανδοποίηση.
      Το κοντόμυαλο ξενόδουλο και βουλιμικό πολιτικό προσωπικό νομίζει πως δίνοντας κάτι στην Τουρκία θα ταίζει το τέρας για να μην το κατασπαράξει ώστε να έχουν το χρόνο να λεηλατούν με τα συμφέροντα το δημόσιο χρήμα με τους ημέτερους με την ησυχία τους και αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που θα ανανεώνετε η όρεξη των απέναντι.

      Το λέω και το πιστεύω.

      Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα με μια σωστή διαχείριση και με ένα πατριωτικό πολιτικό προσωπικό να εκτοξευτεί κυριολεκτικά.

      Και Areigh Burke καινούργια θα μπορούσαμε να έχουμε είτε Horizon ή αντίστοιχο και φρεγάτες FREMM ή αντίστοιχο στους αριθμούς που χρειαζόμαστε και Rafale και F-35 είμαστε πλούσια χώρα και με μεγάλες δυνατότητες.

      Αν είχαμε τα παραπάνω με μια σωστή διαχείριση και το σωστό πολιτικό προσωπικό να μπορούσαμε να έχουμε άλλη πολιτική ποιο διεκδικητική και κανένας Τούρκος δεν θα τολμούσε να κάνει αυτά που κάνει σήμερα.
      Ο Τούρκος είναι θρασύδειλος και σιγουρατζής.
      Αν είχαμε της ΕΔ που θα έπρεπε να είχαμε θα τους ενημερώναμε όλους πως αν κάνει παραβίαση στον αέρα έχει κατάρριψη και αν παραβιάσει θαλάσσια σύνορα θα βυθιστεί.
      Τι θα μας κάνουν δηλαδή;
      Η Ευρώπη είναι ένα οικονομικό κλαμπ και τίποτα παραπάνω μόνο λόγια είναι και έχει αποδεχθεί.
      Ένας Ερντογάν τους κάνει ότι θέλει.
      Στην Αμερική σε λίγους μήνες έχει εκλογές κανένας δεν θα ήθελε σε προεκλογική περίοδο μια ελληνοτουρκική σύρραξη με απρόβλεπτες εξελίξεις για την συμμαχία.
      Απλά όλοι αυτοί γνωρίζουν τη δειλία του εδώ πολιτικού προσωπικού τους έχουν όλους αυτούς ποικιλοτρόπως στο χέρι και είναι ουσιαστικά μαριονέτες τους.
      Η ανικανότητα του εδώ πολιτικού προσωπικού είναι η δύναμη των απέναντι ουσιαστικά.

     2. Εκτός απο κρίμα είναι και εξοργιστικό όταν ξέρεις ότι δεν έγινε λόγο αναπηρίας, αλλά για άλλους λόγους που δεν δικαιολογούνται ούτε συγχωρούνται.

      Ειδικά αν σκεφτείς ότι η ελληνική οικονομία μέχρι το 2008 πρίν γίνει το μεγάλο μπαμ -που ήταν θέμα χρόνου να γίνει έτσι όπως πήγαιναν- όταν έσκασε το ελληνικό σύστημα με το εύκολο χρήμα τινάζοντας το μεγάλο πάρτυ στον αέρα, εμφάνιζε BIP στις 32.000$ που ήταν -σύμφωνα με στοιχεία του Statista 8.000 υψηλότερο απο αυτό του Ισραήλ σε εκείνη την εποχή.
      Σκέψου που θα ήταν σήμερα με 8,5% Οικονομική ανάπτυξη που εμφάνιζε η χώρα εκείνη την εποχή αν θυμάμαι σωστά.
      Ενώ σήμερα παρακαλάνε το Ισραήλ να επενδύσει σε μια κρατική εταιρία ΕΛΒΟ την οποία τίναξαν στον αέρα οι ίδιοι που έλεγαν αργότερα μπροστά στις κάμερες ότι θα την σώσουν, προφανώς για να αυτοπαρουσιάζονται ως σωτήρες για ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι.

      Σε όποια μεριά και να κοιτάξεις σκ.τ@ θα δεις, και μετά αναρωτιούνται μερικοί γιατί φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό.
      Αντέχεται αυτή η μπόχα για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να προκόψει και να προχωρήσει ώστε να μη πανε χαμένα τα χρόνια και οι κόποι των σπουδών;

 22. Ειναι απαραιτητο να διατηρουμε ισχυρες Ενοπλες Δυναμεις για να μπορουμε να προστατευουμε τα συνορα και τα κυριαρχικα μας δικαιωματα..να ανοιξει αμμεσα το πουγγι και να προμηθευτουν οι ΕΔ οτι χρειαζονται..

  1. Η ασκηση ηταν για εσωτερικη καταναλωση, το πραγματικο μηνυμα το εδωσε ο πρωθυπουργος τηλεφωνικα στον μογγολο και δεν ξερω γιατι αλλα εχω την πεποιθηση οτι ακολουθησε το σκεπτικο «να τα βρουμε’, οποτε ανατολικα της Κρητης χαθηκε, περιμενω τον Σεπτεμβρη navtex των Τουρκων στην Σαλαμινα και αναλογο θεατρο απο τους δικους μας και αυτο θα συνεχιστει εσαει.

 23. ΟΚ, θα έλεγα ότι εγώ πείστηκα με το θέμα της ταχύτητας της τορπίλης (ρυθμιζόμενη), απουσίας Exocet (γιατί να πετάξουμε μερικά εκατομμύρια που στοιχίζει ο κάθε πύραυλος) κτλ.

  Δεν είμαι ΟΚ, με το ότι οι στρατιωτικοί διαφημίζουν το ότι θα τους λιώσουμε, αλλά καμιά ουσιαστική βελτίωση έναντι των αντίπαλων την τελευταία 20ετία δεν βλέπω (ακόμη και τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες είναι).

  Ένας δυνατός (στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια) δίνει αυτοπεποίθηση σε έναν ηγέτη να διαπραγματεύεται. Για κάποιο λόγο δεν βλέπω αυτοπεποίθηση.

  1. Ούτε εγώ είμαι ικανοποιημένος με την ρητορική και τις γραφικότητες των στρατιωτικών η και των πολιτικών.
   Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι να ακούω αυτού του είδους εντυπωσιασμούς απο Έλληνες στρατιωτικούς -και το έχω εκφράσει στο σχετικό άρθρο- ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτά δεν προσφέρουν στην αποτροπή σε αντίθεση με τιε έμπρακτες αποδείξεις, χωρίς να εννοώ ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε επίθεση.
   Όλα αυτά με τον επικοινωνιακό πόλεμο δεν θα ήταν σήμερα πραγματικότητα αν έκαναν σωστά την δουλειά τους οι πολιτικοί και στρατιωτικοί που είχαν το άξιωμα πρίν απο τους συναδέλφους η τους ιούς τους που είναι σήμερα σε αυτές τις θέσεις.

   Οπότε μπορώ μόνο να συμφωνήσω ότι ένας πραγματικά ισχυρός δεν χρειάζεται να γρυλίζει για να ξέρει ο αντίπαλος ότι θα έχει πρόβλημα που δεν θα μπορεί να αντιμετοπίσει.

   Οι πραγματικά ισχυροί με ανεξάρτητη εθνική πολιτική είδαμε αρκετές φορές πως λύνουν αυτές τις αντιπαραθέσεις, και αυτό όχι πάντα με στρατιωτικά μέσα αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικά.

 24. ΟΜΩΣ, ΔΕΝ είμαι ΟΚ, με το περίεργο φαινόμενο ότι σε μια ημέρα έγινε μια περίεργη δήλωση από τον πρόεδρο της Κύπρου, μια φιλική προς την Τουρκία ενέργεια αλλά και σειρά άλλων.

  Από καιρό σε καιρό γίνονται τέτοια, αλλά στατιστικά η πιθανότητα να προκύψουν:

  α) σε μια μέρα δύο τέτοιες κινήσεις
  β) η μία δήλωση (Κυπριακή) να είναι εκπληκτικά φοβική,
  γ) η άλλη δήλωση/κίνηση μπορεί να μοιάζει ΟΚ (δεν βλέπω πρόβλημα π.χ. αν γινόταν πριν 10 χρόνια), ωστόσο σε ένα περιβάλλον όπου κάποιος καθημερινά σου λέει ότι θα πάει να τον βιάσει και εσύ παίρνεις πρωτοβουλία και αντί να τον ξαποστείλεις του λες γιατί μου φέρεσαι έτσι, μίλα μου γλυκά, εεε όσο και να είναι, μοιάζει τουλάχιστον προς τα έξω ότι περνάει μηνύματα
  δ) ανακοινώνεται ότι αλλάζει ο πρέσβης των ΗΠΑ εδώ, που κάποιοι μπορεί να τον κατηγορούν, αλλά προσωπικά μου φάνηκε ο καλύτερος που πέρασε από εδώ, μπορεί να μην έκανε κάτι σούπερ για εμάς, αλλά και πετυχημένα ντηλ έκανε για την χώρα του και δεν έκανε κάτι κακό στην δική μας
  ε) έρχεται νέα πρέσβης που ήταν πριν σε χώρα πολύ φιλική (αν θυμάμαι καλά) με την Τουρκία και μάλιστα η χωρα εκείνη είχε απειλήσει την Κύπρο για την ΑΟΖ
  στ) η Ρωσία στέλνει σαν πρέσβη πολύ βαρύ πυροβολικό
  ζ) όλα τα παραπάνω έγιναν αμέσως μετά που σε ρυθμό εξπρές η Ελλάδα συμφώνησε ΑΟΖ με Ιταλία μετά από υποχωρήσεις
  η) να έχουμε μια δήλωση που στο περίπου έλεγε ότι ποντάραμε σε κουτσό άλογο

  θα έλεγα ότι είναι ασυνήθιστη σύμπτωση να κάτσουν όλα αυτά μαζί

 25. Και επίσης μια που ανέφερα πριν το πιθανό μεγάλο κόστος του να ρίξεις μια σύγχρονη τορπίλη, πύραυλο κτλ, νομίζω ότι υπάρχουν και εκπαιδευτικές τορπίλες, πύραυλοι κτλ που κοστίζουν πολύ λιγότερο. Θα ήταν χρήσιμο πχ να κάνουν την κανονική άσκηση με τέτοια, και επειδή υποθέτω δεν θα έχουν εκρηκτική γόμωση, απλά στο τελείωμα της άσκησης ΟΚ θα χρησιμοποιούνταν τα παλιά αλλά και γνήσια (για πόλεμο) κομμάτια, όπως εδώ, απλά για να είναι εκρηκτικό το κλείσιμο.

  Βυθίζαμε που βυθίζαμε, ας καλούσαμε και μια άλλη χωρα στην άσκηση, οι Sinkex ασκήσεις αρέσουν σε πολλες χώρες

  1. Υπάρχουν σύγχρονες εκπαιδευτικές τορπίλες για τα ελληνικά υποβρύχια, η μια στοιχίζει αν θυμάμαι σωστά γύρο στο 1 εκατ. € αλλά πάλι συμφέρει αφού δεν εκρήγνυται επειδή δεν περιέχει εκρηκτική ύλη και έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται ξανά μετά φόρτωση των μπαταριών.

 26. To ΠΝ δεν έχει σύγχρονα όπλα. Αυτό είναι γνωστό. Ό,τι είδατε είναι δεκαετίας 70-80, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για ΕΔ του 2020.Είναι παράλογο αλλά συμβαίνει το να ρίχνουμε λεφτά για να συντηρήσουμε την «αρχαιολογία» αντί να ρίξουμε λεφτά για να πάρουμε καινούργια μέσα και όπλα. Ιδανικό θα ήταν να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν στην Ελλάδα, αλλά εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε ας αγοραστούν από έξω. Πρώτα όμως πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο του τι θα τα κάνουμε, πως ακριβώς θα τα αξιοποιήσουμε. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Εάν δεν έχεις σχέδιο τι να αγοράσεις? Μας λείπει ένα ξεκάθαρο αμυντικό / επιθετικό σχέδιο.Δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και συνήθως απλά αντιδρούμε σπασμωδικά σε αυτά που κάνει η Τουρκία. ίσως και να φοβόμαστε να κάνουμε αυτά που η λογική επιβάλλει……..

 27. Απλά να πω στους «γνώστες» που έγραψαν το άρθρο – με εξαίρεση την απαίτηση για νέες τορπίλες – οι αποστάσεις βολών ειδικά τορπίλης καλό θα ήταν να μην σχολιάζονται λόγω ασχετοσύνης του γράφοντος.
  Όταν επιμορφωθείτε για το πως βάλλεται μια τορπίλη το συζητάμε.

  1. Για κανε μας μια επιμόρφωση τότε!!!

   Εάν με τις SUT/SST για να έχει επιτυχία μια βολή πρέπει να γίνει στα 1000m ? τότε τι πιθανότητες έχει το υποβρύχιο να ξεφύγει μετά???

   Το ότι το Ναυτικό ξέρει και οι υπόλοιποι του πληκτρολογίου είναι άσχετοι δεν στέκει

   Το θέαμα της τορπίλης να σέρνεται μάλλον το αντίθετο μήνυμα έστειλε από αυτά που σχεδίαζαν οι φωστήρες του Ναυτικού!!

   1. Αν θυμάμαι σωστά οι διαδικασίες και τακτικές περιγράφονται αρκετά αναλυτικά -ώστε να έχει εικόνα και μια ιδέα ο κάθε ενδιαφερόμενος- απο έναν γνωστός ξένος συγγραφέας σε βιβλίο σχετικό με την τεχνολογία υποβρυχίων και των όπλων που χρησημοποιούν.

     1. Σαφώς είναι μια γενική γνώση, γι’ αυτό είπα ώστε να έχει μια ίδια ο ενδιαφερόμενος. Αν μπορούσαν να γίνουν όλοι ειδικοί με ένα βιβλίο οι σπουδές και η επαγγελματική εκπαίδευση θα ήταν μάλλον περιττές. Πληροφορίες υπάρχουν όμως αρκετές για όσους θέλουν να μαθαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
      Επαγγελματίες δεν θα γίνουν, αλλά αυτό δεν είναι και ο σκοπός νομίζω. Ούτε η επιθυμία του καθενός που ενδιαφέρεται για αμυντικούς εξοπλισμούς.

   2. Η επιτυχια της βολης σε ένα πλοιο που δεν κινητε δεν εχει τπτ αναμενο κλπ…. βαλε στην εξισωση ότι η τορπιλη δεν εχει ρανταρ και σκεψου το.

 28. Και όποιος δεν πιστέυει ας σκεφτεί γιατί το ΠΝ έκανε ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ με βολή εκπαιδευτικής τ/λ την 01/07 τόσο κοντά στις βολές………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *