Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέστη χτες, Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, στην άσκηση «ΚΥΜΑ 3/23» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) που πραγματοποιήθηκε σε νησίδα του Αργοσαρωνικού. Η Άσκηση «ΚΥΜΑ 3/23» αποτελεί την κυριότερη συνδυαστική άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Μετά από πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου (ΟΑΠ) και Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) συντονίζονται για την εκτέλεση περίπλοκων τεχνικών αντικειμένων και συνδυαστικών ασκήσεων.

Στα πλαίσια της άσκησης παρουσιάστηκαν τα νέα ταχύπλοα σκάφη NSW τα οποία προσφάτως παρέλαβε η ΔΥΚ εντάσσοντας τα στον στόλο των ΣΑΠ. Στα πλαίσια της άσκησης παρουσιάστηκαν τα νέα ταχύπλοα σκάφη NSW τα οποία προσφάτως παρέλαβε η ΔΥΚ εντάσσοντας τα στον στόλο των ΣΑΠ. Τα σκάφη έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα FLIR προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα.

Συνολικά 4 νέα ταχύπλοα πνευστού τύπου παρέλαβε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) δωρεά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα νέα σκάφη της ΔΥΚ ανήκουν στη κατηγορία των ταχυπλόων σκαφών πνευστού τύπου (φουσκωτά) άκαμπτης γάστρας (RΗIB) και ανοικτού τύπου. Αναφέρονται ως Naval Special Warfare (NSW) και είναι των 11 μέτρων. Η πρόωση τους επιτυγχάνεται από δύο εσωλέμβιους κινητήρες ντίζελ caterpillar συνολικής ιπποδύναμης 940 ίππων (470 έκαστος). Τα σκάφη NSW επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων και διαθέτουν αυτονομία 190 ναυτικών μιλίων. Δύναται να φέρουν οκταμελή ομάδα βατραχανθρώπων καθώς και δύο άτομα πλήρωμα.

Από τις φωτογραφίες διακρίνεται ένα ακόμη ΣΑΠ ιταλικής κατασκευής και προέλευσης Fabio Buzzi.

Ο οπλισμός τους αποτελείται από 2 βάσεις εκ των οποίων η μια στη πλώρη και η άλλη στη πρύμνη με συνδυασμό είτε δύο πολυβόλα των 12.7mm είτε ένα πολυβόλο και ένα πολυβομβιδοβόλο Mk19 των 40mm. Είναι εξαιρετικά σημαντική και αξιοσημείωτη η δυνατότητα τα σκάφη NSW να φέρονται από μεταγωγικά C-130 και να ρίπτονται από αέρος. Η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση προορίζονται κυρίως για αποστολές VBSS και νηοψίες.

Ταυτοχρόνως κατά τη παρούσα περίοδο δοκιμάζεται και αξιολογείται ένα ακόμη απόκτημα της ΔΥΚ, το ελληνικό σκάφος ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) «ΑΓΗΝΩΡ». Στα τελευταία αποκτήματα της ΔΥΚ συγκαταλέγονται επίσης τα 4 αμερικανικά Mark V καθώς και το επίσης ελληνικό ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ». Σταδιακά η ΔΥΚ έχει εντάξει στον στόλο της αξιόλογα σκάφη κλειστού τύπου κατάλληλα για αποστολές διείσδυσης ομάδων ΟΥΚ και ακολούθως απαγκίστρωσης – διαφυγής.