Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι στις 20 Φεβρουαρίου παρέδωσε στα ΗΑΕ το τρίτο, από τα πέντε (5), αεροσκάφη-συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλού ρόλου GlobalEye. Το αρχικό συμβόλαιο, ύψους $ 1,27 δισεκατομμυρίων, για την απόκτηση τριών (3) GlobalEye υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2015, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης για άλλα δύο (2) αεροσκάφη, με συνολικό κόστος $ 1 δισεκατομμύριο. Τα δύο (2) GlobalEye του δικαιώματος προαίρεσης θα παραδοθούν μέχρι το 2025. Τα GlobalEye βασίζονται στο αεροσκάφος Global-6000, μπορούν να παραμείνει στον αέρα για πάνω από 11 ώρες συνεχόμενα και σε μέγιστο υψόμετρο 35.000 ποδών.

To GlobalEye μπορεί να εντοπίσει στόχους στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος, ο κύριος αισθητήρας για τον εντοπισμό στόχων στον αέρα είναι το ραντάρ τεχνολογίας AESA EriEye ER (Extended Range), εξέλιξη του EriEye, που διατηρεί σε υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Το EriEye ER λειτουργεί στην ζώνη συχνοτήτων S και είναι τεχνολογίας στοιχείων νιτριδίου του γαλλίου (GaN). Η εμβέλεια αποκάλυψης στόχων στον αέρα, επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους F-16, είναι πάνω από τα 450 χιλιόμετρα, ενώ στο έδαφος μπορεί να εντοπίζει στόχους σε αποστάσεις έως 150 χιλιόμετρα. Επίσης λειτουργεί και ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Comments

  1. Nα ξαναγράψω ότι τα ΗΑΕ παραλαμβάνοντας τα GlobalEye θα έπρεπε να αποσύρουν τα περίπου 10 ετών Saab 340 Erieye – ίδιο σύστημα με τα δικά μας, μικρότερο αεροπλάνο.
    Έχουμε κάποια πληροφορία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *