Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς με επίκεντρο τα νέα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) καθώς και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού. Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου από το βήμα της Βουλής αναφορικώς με την έγκριση των δύο προαναφερθέντων προγραμμάτων ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίες.

Είχε προηγηθεί το χθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καθώς και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου συζητήθηκε και αναλύθηκε το σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς καθώς και της σύναψης της ελληνογερμανικής διακρατικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η επίσημη γερμανική προσφορά για τον Ελληνικό Στρατό περιλαμβάνει τη πρόσκτηση 205 υπερσύγχρονων ΤΟΜΑ KF-41 Lynx καθώς και τον εκσυγχρονισμό 123 αρμάτων μάχης (αντί του συνόλου των 183 όπως αρχικώς είχε ζητηθεί από τον ΕΣ) Leopard 2 A4 σε επίπεδο Leopard 2 A7. Παράλληλα, στα πλαίσια των αντισταθμιστικών προς τη χώρα μας, η γερμανική Rheinmetall προχωρά στην εγκαθίδρυση γραμμής παραγωγής και υποστήριξης στη Θεσσαλονίκη καθώς και πλειάδα βιομηχανικών συνεργειών με ελληνικές εταιρείες. Το κόστος κυμαίνεται περί τα 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως επιβεβαιώνουν πληροφορίες από το Βερολίνο στον γράφοντα παράλληλα με την απόκτηση των 205 κορυφαίων ΤΟΜΑ KF-41 Lynx άμεσα αποδεσμεύονται περί τα 100 Marder 1 A3 καθώς και επιπρόσθετα 100 Marder 1 A3 σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κατά τη φάση αντικατάστασης των Marder 1 A3 από τον γερμανικό στρατό με τα νέα Puma. Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως προσφέρονται επίσης περί τα 150 τακτικά οχήματα «ΟΠΛΙΤΗΣ» ως αντισταθμιστικά για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων ενώ άλλα 150 για το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ. Είναι γεγονός πως όσο πιο γρήγορα κινηθεί η ελληνική πλευρά τόσο πιο γρήγορα θα δεσμευτούν τα πολύτιμα Marder 1 A3 για τον ΕΣ. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις αναμένονται για το προσεχές διάστημα με χρονικό ορόσημο τη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου την ερχόμενη εβδομάδα 17-19 Φεβρουαρίου. Εκεί αναμένεται ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογο του Boris Pistorius ο οποίος εν αντιθέσει με τη προηγούμενη υπουργού άμυνας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δραστήριος αναφορικά με τη σύναψη της ελληνογερμανικής διακρατικής συμφωνίας.

Η επιχειρησιακή αναγκαιότητα

Δίχως ουδεμία αμφιβολία η επιχειρησιακή παράμετρος για την άμεση διασφάλιση ενός νέου ΤΟΜΑ και συγχρόνως όσων διαθέσιμων μεταχειρισμένων Marder εξακολουθούν να υπάρχουν είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ελληνική πλευρά. Η σύναψη της ελληνογερμανικής διακρατικής συμφωνίας θα επιτρέψει στον ΕΣ να εντάξει σε υπηρεσία 205 κορυφαία ΤΟΜΑ ενώ άλλα 200 αξιόμαχα ΤΟΜΑ Marder θα είναι διαθέσιμα για τον Στρατό Ξηράς σε μια μοναδική ευκαιρία για την ανανέωση του Πεζικού.

Ταυτοχρόνως ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2 A4 (άποψη μας είναι πως επιβάλλεται να γίνει για το σύνολο των 183 αρμάτων δίχως εκπτώσεις) θα επιτρέψει στον ΕΣ να αξιοποιεί για άλλα 30 χρόνια ένα άρμα με τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει το Leopard 2 A7 αφού από το παλαιό άρμα μόνον το «σκάφος» θα μείνει. Θα επιτρέψει δε σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα τη πλήρη ομογενοποίηση του συνόλου των ελληνικών Leopard 2 στο επίπεδο Leopard 2 A7 με πλήρη ομοιογένεια προσδίδοντας ένα αρματικό δυναμικό ποιοτικώς ανώτερο της απειλής. Διαφορετικά τα Leopard 2 A4 θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και τον τεχνολογικό μαρασμό.

Η βιομηχανική διάσταση του προγράμματος

Δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επανασύστασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και φυσικά της γερμανικής ως ηγέτιδας στον χώρο των χερσαίων συστημάτων. Ήδη οι επαφές της Rheinmetall και της KMW με πλειάδα ελληνικών εταιρειών εξελίσσονται επιτυχώς με τις γερμανικές εταιρείες να αναζητούν βιομηχανικές συνεργασίες ώστε να διασφαλίσουν πως θα μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο όγκο εργασίας που έχει προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι βιομηχανικές συνέργειες και συνεργασίες εκτός της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στη χώρα μας θα προσφέρουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αναγεννήσουν μικρές και μεγάλες εταιρείες που θα λειτουργούν ως προμηθευτές και συνεργάτες των μεγάλων γερμανικών εταιρειών. Ήδη Rheinmetall είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ίδρυση βιομηχανικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη εκεί όπου θα είναι η κοιτίδα των ελληνικών ΤΟΜΑ KF-41 Lynx δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Η πολιτική παράμετρος

Στοίχημα αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση και η στενή διπλωματική και πολιτική σύμπλευση με τη γερμανική κυβέρνηση.

To επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά πως διαφαίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις με έμφαση στον αμυντικό τομέα. Ήδη το Βερολίνο έχει εκφράσει τη διπλωματική στήριξη στην Αθήνα στο θέμα των ελληνοτουρκικών κάνοντας και σχετική αναφορά στη κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούν πως η Αθήνα χρειάζεται τη πολιτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης σε μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα. Πρωτίστως σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής σκοπεύοντας σε μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας, δευτερευόντως στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των καυσίμων καθώς και των πρώτων υλών, τρίτον στα ελληνοτουρκικά και τέταρτον στο μεταναστευτικό. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει ως εργαλείο την αμυντικής διπλωματία και φυσικά τους εξοπλισμούς ώστε να κεφαλαιοποιήσει την ανάλογη πολιτική στήριξη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε πως πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού είναι οι εξοπλιστικές και αμυντικές δαπάνες να μην εντάσσονται στο χρέος. Όπως σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στον γράφοντα εκτός από την εξαίρεση των δαπανών για την άμυνα στόχος του πρωθυπουργού είναι και η ευνοϊκή μεταχείρισης της χώρας μας στον ζήτημα για το ρυθμό μείωσης του χρέους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Αθήνα ποντάρει σε στήριξη από Παρίσι και Βερολίνο. Ήδη η Αθήνα έχει προχωρήσει σε στενή συνεργασία με το Παρίσι με επίκεντρο τα προγράμματα του ΠΝ ενώ ανάλογοι είναι και οι στόχοι με το Βερολίνο με αιχμή του δόρατος τα χερσαία συστήματα.

Το χρηματοδοτικό σκέλος

Η γερμανική πλευρά έχει δεσμευτεί και για την χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να καμφθούν οι όποιες ελληνικές δημοσιονομικές δυσχέρειες. Τόσο η KMW όσο και η Rheinmetall έχουν παρουσιάσεις τις σχετικές λύσεις καλύπτοντας τις σχετικές ελληνικές οικονομικές ανάγκες με μακροπρόθεσμη αποπληρωμή και δίχως εμπροσθοβαρείς οικονομικές καταβολές.

Καταλύτης των εξελίξεων αναμένεται να είναι η σύνοδος ασφαλείας του Μονάχου την ερχόμενη εβδομάδα 17-19 Φεβρουαρίου (59th Munich Security Conference – MSC). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος δεδομένων των καθυστερήσεων που καταγράφθηκαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.