Ιδιαίτερα ουσιώδης και περιεκτική ήταν η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής για την Εθνική Φρουρά. Tα παρακάτω σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στην επίσημη τελετή παραλαβής του νέου περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης.

Κυριότερο σημείο είναι η απόκτηση άλλων δύο περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης καθώς και δύο σκαφών ανορθοδόξου πολέμου για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς. 

Παρατίθεται η ομιλία του:

Αισθήματα τιμής και περηφάνιας με διακατέχουν σήμερα ευρισκόμενος σε αυτή τη συμβολική τελετή ένταξης του πρώτου Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης στη Δύναμη της Εθνικής Φρουράς.

Μιας τελετής που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά. Την Εθνική Φρουρά που αλλάζει, που εκσυγχρονίζεται, που αναβαθμίζεται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή της.

Η Εθνική Φρουρά σήμερα, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε νέας τουρκικής επιβουλής, διαδραματίζει και ένα νέο σημαντικό ρόλο.

Συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση όπλων. Συνδράμει ουσιαστικά στην προαγωγή συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και φίλες γειτονικές χώρες, ενόψει ιδιαίτερα των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την πατρίδα μας.

Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας–διάσωσης, μέσα και από τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο του ΚΣΕΔ.

Σε αυτή τη νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά, ο ρόλος του Ναυτικού αποκτά νέα στρατηγική σημασία. Γι΄ αυτό και η ένταξη του πρώτου Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τη Διακρατική Συμφωνία που πριν δύο χρόνια συνομολογήσαμε με το Ισραήλ, αποτελεί αναντίλεκτα σταθμό στην ιστορία του Ναυτικού.

Θα ήθελα, λοιπόν, θερμά να ευχαριστήσω την κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς και ιδιαίτερα τα Ισραηλινά Ναυπηγεία για τη άριστη συνεργασία, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού εξοπλιστικού προγράμματος

Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τον κυβερνήτη και όλα τα στελέχη, που για μήνες τώρα εκπαιδεύονται, κάτω από την καθοδήγηση των Ισραηλινών ειδικών, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα του Πλοίου.

Ενός Πλοίου που από σήμερα θα φέρει και επίσημα το όνομα ενός πρώην Διοικητή του Ναυτικού, ενός ήρωα του Ναυτικού της Κύπρου, του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.

Ενός εκ των 13 ηρώων της τραγωδίας του Μαρί, που με το έργο, το ήθος και την προσφορά του προς το Ναυτικό, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και θα θυμίζει πάντα τον δρόμο του καθήκοντος και της τιμής.

Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί, όπως έχω πει, μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά. Αποτελεί επιβεβαίωση ότι έχουμε πλέον περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις.

Πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, που σήμερα επίσημα εντάσσεται στη δύναμη της Ε.Φ., άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.

Εντός των επόμενων λίγων μηνών το Ναυτικό θα ενισχυθεί επίσης και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειώσω ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό, όπως είναι:

· Η αναβάθμιση της εμβέλειας του Συστήματος Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου και το Παράκτιο Σύστημα Καμερών Επιτήρησης, που τέθηκαν ήδη σε λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες μας για επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου.

· Έχει επίσης ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή η αναβάθμιση του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής.

· Έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σύγχρονος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΟΥΚ.

· Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της πρώτης φάσης εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης.

Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στο έργο αυτό γιατί θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον, να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη γεωστρατηγική μας θέση.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πλαίσιο της PESCO.

Θα ήθελα εδώ να καλωσορίσω στη σημερινή τελετή και τους αξιωματούχους του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες εδώ, στο πλαίσιο του ενισχυμένου ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της ναυτικής μας συνεργασίας, όπως είχα τη δυνατότητα να συζητήσω και πρόσφατα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Όμως σημαντικό είναι, πρέπει να πω, το ενδιαφέρον και από άλλους εταίρους μας, για την εδώ φιλοξενία πολεμικών πλοίων, που αναντίλεκτα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων με προφανή τα οφέλη για την πατρίδα μας.

Γιατί, όπως ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, όσο ενισχύεται η δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται συλλογικά την ασφάλεια, τους πολίτες και τα συμφέροντά της, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η ασφάλεια της Κύπρου.

Η Κύπρος αναλαμβάνει πλέον πλήρως τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας.

Ενδυναμώνουμε τη δράση και την παρουσία μας στη περιφέρεια μας και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κύρος και επιρροή στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίες οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει για πρώτη φορά από το 1960 με όλες τις γειτονικές χώρες, καθώς και με σειρά ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Πέραν των 40 συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας έχουν συναφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από το Υπουργείο Άμυνας.

Δεν είναι τυχαίες ούτε οι μεγάλης κλίμακος ασκήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με φίλες χώρες – οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο.

Όλα αυτά βεβαίως, δεν θα ήταν εφικτά, αν δεν είχαμε προχωρήσει με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, όπως αυτό ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2016.

Ένα σχέδιο που επέτρεψε :

α. Τη δημιουργία μιας νέας δομής δυνάμεων κατά τα σύγχρονα πρότυπα, προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις.

β. Την πρόσληψη και πλήρη ενσωμάτωση 3000 Συμβασιούχων Οπλιτών, ανδρών και γυναικών, που φέρνουν νέα ποιότητα και προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά το αξιόμαχο της Ε.Φ..

γ. Τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες, που δεν αποτελεί μόνο ευεργέτημα για τους νέους μας, αλλά και που οδήγησε την ίδια ώρα σε σημαντική μείωση της φυγοστρατίας με αποτέλεσμα, μέσα από την εν γένει μεταρρύθμιση να έχουμε όχι μόνο ποιοτική, αλλά και ποσοτική αναβάθμιση της Ε.Φ.

Το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης επέτρεψε επίσης:

δ. Τη δρομολόγηση για πρώτη φορά ενός μακροπρόθεσμου Εξοπλιστικού Προγράμματος 15ετίας. Η Α’ Φάση (2016-2020) υλοποιείται ήδη με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά. Το 2017 μάλιστα, για πρώτη φορά, υπήρξε πλήρης απορρόφηση του προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση.

Άμεση επιδίωξη μας, όπως έχει καταγραφεί και στο Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης για την PESCO, είναι οι αμυντικές δαπάνες που το 2017 μετά από πολλά χρόνια αυξήθηκαν στο 1.92%, να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν εξέφραζα σήμερα ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς την Ελλάδα, όχι μόνο για την εκπαίδευση που παρέχει στα στελέχη του Ναυτικού και της Εθνικής Φρουράς, αλλά και γενικότερα για τη συνεχή έμπρακτη στήριξη στην άμυνα της Κύπρου.

Και πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής σύζευξης Ελλάδας- Κύπρου, και στο πλαίσιο της PESCO, αλλά και μέσα από τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες, οι σχέσεις μας βρίσκονται πλέον στο ψηλότερο σημείο.

Η Εθνική Φρουρά, απεγκλωβισμένη από τα χρονίζοντα προβλήματα και τα βαρίδια της εσωστρέφειας του παρελθόντος, πατώντας στα γερά θεμέλια που δημιουργεί η επιτυχημένη πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό και σε όλα τα στελέχη, σε όλο το προσωπικό ευρύτερα της Ε.Φ., θα ήθελα θερμά να τους συγχαρώ και να τους εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους της πολιτείας και του λαού, για την ευσυνειδησία, τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν.

Γι΄ αυτό και ως πολιτεία είχαμε και έχουμε υποχρέωση, έστω και μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναβλητικότητας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν όλες τις τάξεις του προσωπικού.

Χαίρομαι, γιατί και με τη συνεργασία της Βουλής, όλων των κομμάτων – και θέλω να το τονίσω – έχουμε κατορθώσει με την ομόφωνη ψήφιση των σχετικών Κανονισμών, να ανοίξουμε το δρόμο προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου σε σχέση με το παρελθόν, αλλά κυρίως η ανέλιξη και η προοπτική για το μέλλον για όλα τα στελέχη της Ε.Φ..

Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης, κάνοντας πράξη τη διακηρυγμένη θέση όλων, ότι η άμυνα αποτελεί εθνική υπόθεση και θα πρέπει να μείνει μακράν της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συγχαίροντας σας ξανά, τον Διοικητή και όλο το προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να σας προστατεύει πάντα.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία, ότι με το νέο απόκτημα του Ναυτικού σήμερα, αλλά και γενικότερα μέσα από τα όσα έχουν επιτευχθεί ή δρομολογηθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ε.Φ., με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και αφοσίωση, θα συνεχίσετε να επιτελείτε στο ακέραιο το καθήκον και την αποστολή σας.

Και είμαι βέβαιος, ότι μαζί με σας και ο λαός μας θα αισθάνεται μεγαλύτερη περηφάνια αλλά κυρίως μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον.