H IDE στο 5 ο Διεθνές Συνέδριο C4ISR της Αθήνας: «Agenda 2030 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Η INTRACOM DEFENSE είχε τη χαρά να συμμετάσχει ως Αργυρός Χορηγός και Εκθέτης στο 5ο Διεθνές Συνέδριο C4ISR της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στις 19- 20 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή γνώσεων, η αξιοποίηση των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων σε πλατφόρμες ξηράς, θάλασσας, αεροπορίας και οπλικών συστημάτων, C4ISR, Ψηφιακού Πεδίου Μάχης, Τεχνητής Νοημοσύνης και Κυβερνοασφάλειας. Ο κ. Ευστάθιος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Marketing της IDE, με άλλα στελέχη της εταιρείας, είχαν την τιμή να υποδεχθούν στο περίπτερό της εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και άλλα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας. Το περίπτερο της IDE, το οποίο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, επικεντρώθηκε στο Ασφαλές Δίκτυο ΙΤ για συνδυασμένες δικτυοκεντρικές λειτουργίες, το σύστημα ATTALUS ISR και το έργο PROTEAS EDF 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημήτριος Μηλιώρης, Master AI Engineer της IDE, έκανε μια παρουσίαση με τίτλο «Intelligence and Sensing: The case of IMINT and GEOINT», η οποία διερευνά πώς προηγμένες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Μηχανική Μάθηση (ML) και η Συνέργεια Αισθητήρων (Sensor Integration), μεταμορφώνουν τις αμυντικές επιχειρήσεις με αξιοσημείωτη συμβολή σε έργα όπως ο PROTEAS (101121371 – PROTEAS – EDF-2022-DA) και το LOTUS (EDIDP-ISR- TRPAS-2019-030-LOTUS) – συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των αντίστοιχων Συμφωνιών Επιχορήγησης που αναφέρονται παραπάνω – καθώς και έργα εσωτερικής ανάπτυξης (ATTALUS). Τόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και η Μηχανική Μάθηση φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα στρατιωτικά συστήματα αναλύουν δεδομένα, προβλέπουν πιθανές απειλές και βοηθούν στη λήψη αποφάσεων. Βελτιώνοντας την ανάλυση εικόνας, κατηγοριοποιώντας τις απειλές και ενισχύοντας την αντίληψη της κατάστασης και του χώρου, αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στο στρατιωτικό προσωπικό να λαμβάνει πιο ενημερωμένες και έγκαιρες αποφάσεις. Η ενοποίηση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές συνδυάζει δεδομένα, όπως εικόνες, ραντάρ και ηλεκτρομαγνητικά σήματα, δημιουργώντας μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης. Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιλογή χρήσιμης πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την ικανότητα απόκρισης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Όσον αφορά την εικόνα / γεωχωρικά (IMINT και GEOINT), οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τον γεωεντοπισμό στόχων, χρησιμοποιώντας εικόνες και ψηφιακούς χάρτες για την εκτίμηση των ακριβών θέσεών τους. Αυτά τα συστήματα συνεργάζονται για να παρέχουν δεδομένα τοποθεσίας υψηλής ακρίβειας, ακόμη και σε δύσκολα περιβάλλοντα. Η τεχνολογία αυτόνομου σχεδιασμού διαδρομής βοηθά στη βελτιστοποίηση των μεταφορών σε κρίσιμες καταστάσεις χρησιμοποιώντας ανάλυση εδάφους (γεωδετικά) και εξελιγμένους αλγόριθμους για τον υπολογισμό των βέλτιστων διαδρομών. Αυτές οι τεχνολογίες προσαρμόζονται δυναμικά με βάση τις μοναδικές ανάγκες της αποστολής, είτε πρόκειται για ταχύτητα, ασφάλεια ή κάλυψη και απόκρυψη. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως περιορισμοί δυνατοτήτων υλικού (HW), παρεμβολές GPS και εξισορρόπηση μεταξύ ταχύτητας και ακρίβειας, η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη βελτιστοποιεί αυτές τις τεχνολογίες με σκοπό την αποτελεσματικότητα των αμυντικών επιχειρήσεων.