Η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα διαθέσιμα αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία προσφέρονται για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα παρακάτω αφορούν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το βάση το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA).

Επισήμως, επιβεβαιώνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τεσσάρων LCS της κλάσης Freedom. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την απόκτηση τριών παράκτιων σκαφών της κλάσης Protector για το Λιμενικό Σώμα. Σημειώνεται, πως σκάφη της κλάσης Protector έχουν δοθεί εκτός της χώρας μας στο Ναυτικό του Λιβάνου και της Ουρουγουάης. Επίσης, στο πακέτο του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνονται και δέκα κινητήρες για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion.

Αναφορικά με τη Πολεμική Αεροπορία, προωθείται η άμεση προμήθεια δυο μεταχειρισμένων C-130H ενώ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αναμένεται η αποδέσμευση εφόσον καταστούν διαθέσιμα από τις ΗΠΑ, ιπτάμενων τάνκερ KC-135 (ίσως η πιο θετική είδηση της ημέρας) καθώς και νεότερη ενημέρωση τιμών για τα νέας γενιάς C-130J.

Τέλος, για τον Στρατό Ξηράς, άμεσα προχωρά η πρόσκτηση συνολικά 60 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley. Υπενθυμίζεται, πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε ζητήσει περί τα 300 με 400 ΤΟΜΑ για τη κάλυψη των ελληνικών αναγκών. Επιπλέον, θα δοθεί στον Ελληνικό Στρατό ικανός αριθμός λοιπών οχημάτων κάλυψης αναγκών διοικητικής μέριμνας (κεφαλές αρματοφορέων) καθώς και αριθμός οχημάτων κατηγορίας MRAP.

Συνολικά η χώρα μας θα λάβει 60 (εξήντα) εκατομμύρια δολάρια ως Foreign Military Financing, FMF ενώ γίνεται αναφορά πως εάν η Ελλάδα συμμετέχει πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας παραχωρώντας οπλικά συστήματα η αμερικανική οικονομική βοήθεια μπορεί δυνητικά να φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος χρόνου.

Τέλος, κεντρικό ζήτημα στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί το πρόγραμμα απόκτησης 40 F-35 έναντι δυνητικού κόστους $8.6 δισ. Φυσικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην ελληνική έγκριση ουδεμία αναφορά γίνεται για όπλα.