Έπεσαν τις τελευταίες μέρες οι υπογραφές για δύο νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εκκρεμούν από χρόνια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου, σαν «τρύπες» στην αμυντική θωράκιση, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ και την ολοένα και περισσότερο αυξημένη σημασία της.

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ για τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και τα δύο συμβόλαια που υπογράφτηκαν, είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια από συμπληγάδες, ενώ προηγουμένως έμεναν στα χαρτιά λόγω των οικονομικών περικοπών. Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα νέα συστήματα που αποκτά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.

Σκοπός και των δύο συστημάτων για τα οποία έπεσαν οι υπογραφές στα συμβόλαια, είναι να δώσουν δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί επιτήρηση και τον ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Επίσης, δίνουν επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο και αναβαθμίζουν με βάση τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα στον τομέα επιτήρησης θάλασσας και αέρα και επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνονται από τέτοια μέσα.

Το αίτημα για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ΕΦ έχει διατυπωθεί πολλές φορές και για πολλά χρόνια από αξιωματικούς, αλλά η οικονομική κρίση και οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν υλοποίηση των σχεδιασμών. Και τα δύο συστήματα τα οποία ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης θεώρησε ως προτεραιότητα, οπότε προχώρησε σε όλους τους χειρισμούς ώστε να απεγκλωβιστούν από οικονομικές και διαδικαστικές συμπληγάδες, έχουν επισημανθεί ως απαραίτητα από το 2009, ενώ εντάχθηκαν επανειλημμένα σε κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2015.

Στην ίδια κατεύθυνση, ικανοποίηση εκφράζεται από το υπουργείο Άμυνας και για την τελευταία εξέλιξη, με την έγκριση προϋπολογισμού ύψους €44.4 εκ. για «δαπάνες αμυντικής θωράκισης»,  που περιλαμβάνεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €295 εκ. εγκρίθηκε από  το υπουργικό Συμβούλιο και στάλθηκε χθες στην Βουλή για έγκριση. Προορίζεται για επίσης σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που θα τεθούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για εξέταση και για τα οποία υπάρχει  ωριμότητα για υλοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές του Philenews.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *