Η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο/σχόλιο μας δόθηκε από την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανικού Στρατού να επιλέξει το σύστημα ελέγχου πυρός της Vortex Optics για τα τυφέκια και τα πολυβόλα του προγράμματος NGSW (Next Generation Squad Weapon) των 6,8 χιλιοστών, το οποίο διεκδικούν οι SIG Sauer, General Dynamics και AAI Textron. Η πρόταση της Vortex Optics επικράτησε αυτής της L3 Harris. Το πρόγραμμα του συστήματος ελέγχου πυρός είναι διάρκειας 10 ετών, προμήθειας έως 250.000 συστημάτων με μέγιστη δαπάνη $ 2,7 δισεκατομμύρια. Η επιλογή του Αμερικανικού Στρατού για ένα σύστημα ελέγχου πυρός και όχι ενός συμβατικού σκοπευτικού δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στην πρόθεση του να αυξήσει δραστικά την ευστοχία των πυρών του Αμερικανού στρατιώτη και πεζοναύτη. Το σύστημα ελέγχου πυρός που επιλέχθηκε υποστηρίζει τη βολή μέσω υπολογιστή, περίπου ότι κάνουν τα συστήματα ελέγχου πυρός των τεθωρακισμένων οχημάτων και των αρμάτων μάχης.

Η φιλοσοφία πίσω από την επιλογή του διαμετρήματος των 6,8 χιλιοστών είναι ο συγκερασμός των διαμετρημάτων 5,56 και 7,62 χιλιοστών. Ο Αμερικανικός Στρατός μελέτησε για αρκετά χρόνια το θέμα του διαμετρήματος, ιδιαίτερα τα συμπεράσματα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και τελικά κατέληξε στο διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών έχει καλύτερη απόδοση, ακρίβεια, θανατηφόρο πλήγμα και έλεγχο σε σχέση με το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών. Το 5,56 έχει θανατηφόρο εύρος περίπου 300 μέτρων, έναντι των 600 μέτρων του 6,8. Παράλληλα, το φυσίγγιο των 6,8 χιλιοστών είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το φυσίγγιο των 7,62 χιλιοστών, κατά 25-30%, κάτι που συμβάλει στη μείωση του φόρτου μάχης του στρατιώτη. Να σημειωθεί ότι το σύστημα ελέγχου πυρός που επέλεξε ο Αμερικανικός Στρατός δεν λειτουργεί μόνο στα όπλα με διαμέτρημα 6,8 χιλιοστών, αλλά σε όλα τα τυφέκια και πολυβόλα.

Αυτή η ευκολία είναι εφικτή λόγω της ενσωμάτωσης βαλλιστικού υπολογιστή, ο οποίος λειτουργεί με λογισμικό. Το λογισμικό μπορεί να ενημερωθεί με βαλλιστικά δεδομένα που αφορούν σε κάθε διαμέτρημα. Έτσι, το σύστημα ελέγχου πυρός θα μπορεί να προσαρμοστεί σε τυφέκια και πολυβόλα των 5,56 ή των 7,62 χιλιοστών ή άλλου διαμετρήματος. Η εμπειρία στο Αφγανιστάν έδειξε στους Αμερικανούς ότι οι εμπλοκές και η ανταλλαγή πυρών θα γίνεται από μεγαλύτερες αποστάσεις. Στο Αφγανιστάν το διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη μέση απόσταση της ανταλλαγής πυρών. Οι μελέτες του Αμερικανικού Στρατού έδειξαν ότι το διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών είναι το καταλληλότερο. Αλλά από μόνο του δεν θα έκανε τη διαφορά. Έτσι αποφασίστηκε η υιοθέτηση του συστήματος ελέγχου πυρός, η χρήση του οποίου θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη μεγαλύτερη ευστοχία σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το σύστημα ελέγχου πυρός των τυφεκίων και των πολυβόλων του προγράμματος NGSW θα ενσωματώνουν, σε μια συσκευή: Μεγεθυντικό οπτικό μέσο, βαλλιστικό υπολογιστή, αποστασιόμετρο λέιζερ, αισθητήρα ατμόσφαιρας, πυξίδα, σύστημα στόχευσης λέιζερ στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα, ψηφιακή οθόνη απεικόνισης δεδομένων και ικανότητα ασύρματης διασύνδεσης με τα συστήματα ελέγχου πυρός άλλων στρατιωτών καθώς και τα συστήματα επαύξησης της επίγνωσης IVAS (Integrated Visual Augmentation System). Είναι σαφές ότι το σύστημα ελέγχου πυρός θα προσδώσεις στα νέα όπλα του προγράμματος NGSW δυνατότητες όπου ο Αμερικανός στρατιώτης θα μπορεί να στοχεύει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με ελάχιστο παραγόμενο ηχητικό ίχνος για να μην προδίδεται η θέση βολής και να μειωθεί η πιθανότητα εντοπισμού από εχθρικά ακουστικά συστήματα εντοπισμού πυρών (τα τυφέκια και τα πολυβόλα NGSW θα συνοδεύονται από σιγαστήρες).

Δεδομένου του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Στρατού για την υιοθέτηση ενός νέου τυφεκίου εφόδου, προς αντικατάσταση των G3, πιστεύουμε ότι το Αμερικανικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υιοθέτησης συστήματος ελέγχου πυρός, θα πρέπει να τύχει αξιολόγησης από το Πεζικό. Η ικανότητα του συστήματος να ενσωματωθεί σε διαφορετικά τυφέκια σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί το G3 (εκτός κι αν το Πεζικό αποφασίσει να πάει στο διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών). Η διατήρηση του G3 με την προσθήκη συστήματος ελέγχου πυρός (οποιουδήποτε, όχι απαραίτητα της Vortex Optics), θα αυξήσει την ευστοχία και τη φονικότητα του Έλληνα στρατιώτη σε μεγάλο βαθμό και με προσιτό κόστος. Η φιλοσοφία του συστήματος είναι η προσβολή του επιλεγμένου στόχου, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με επιτυχία και με την πρώτη βολή, μια φιλοσοφία που συμβάλει στη μείωση των φίλιων απωλειών και της κατανάλωσης πυρομαχικών.